Lyndon B. Johnson

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lyndon Boris Johnson
Ph-10696.jpg
Johnson huomasi pummeja kävelemässä nurmikolla, ja päästää koiran irti.
Yhdysvaltain presidentti
vallassa 1963-1969
edeltäjä John F. Kennedy
seuraaja Richard Nixon
syntyi 11. helmikuuta 1908
Teksas
kuoli 22. tammikuuta 1973
Teksas
puolue Temokraatti

Lyndon Boris Johnson (s. 11. helmikuuta 1908 – k. 27. elokuuta 1975) oli Yhdysvaltain presidentti vuosina 1963-1969, koirien suuri ystävä, harvinaisen kärttyisä äijä sekä sodanlietsoja. Hänestä tuli presidentti John F. Kennedyn ampumisen jälkeen. Hän oli ylpeä sodanlietsoja ja laittoi heti joukkonsa Vietnamiin, kun oli päässyt valtaan. Hän myös heti kärkeen korotti veroja, jotta saataisi aseistusta ja kenttävälineitä sotilaille. Johnsonin ansiosta Yhdysvalloista alkoi tulla hyvin varustautunut sotilasvaltio. Lisäksi hän oli kova mies vaatimaan koirille oikeuksia ja säätikin lain, että koirat saavat paskantaa jokaiselle kadunkulmalle. Omistajan ei tarvitsisi ottaa muovipussia mukaan.

Nuoruus ja uran alku[muokkaa]

Lyndon B. Johnson syntyi köyhään perheeseen Teksasissa vuonna 1908. Hän aloitti uransa lehdenjakajana. Sitten 1927 hän ryhtyi yläkoulun rehtoriksi ja laati heti keskitysleirisäännöt. Myös siellä opittiin sotilaallista kuria. Lyndon siirtyi politiikkaan vuonna 1930, jolloin hän liittyi kieltolakia vastustavaan puolueeseen.

Johnsonia kuullaan[muokkaa]

Johnson pysyi kieltolain vastaisessa puolueessa vuoteen 1932, jolloin hän perusti oman puolueen ajamaan koirien oikeuksia. Hän organisoi 2 000 ihmisen mielenosoituksen Washingtonissa 1. maaliskuuta 1933. Yritys epäonnistui, mutta Johnson valittiin kongressiin 1937. Johnsonista tuli temokraatti.

Toisen maailmansodan alettua Johnson päätti alkaa sotasankariksi. Hän liittyi laivastoon 1941 ja tuhosikin tuhansittain japanilaisia laivastossa. Hän sai rautaristin ansioistaan sekä ruostuneen metallitähden.

Senaatissa[muokkaa]

Johnson valittiin senaattiin 1949. Tällöin hän opetteli manipuloimaan ihmisiä, ja kurssi tuottikin tulosta. Hän sai ylipuhuttua antamaan poliittista vaikutusvaltaa, josta Johnson hyötyi suuresti. Hän päätti käyttää vaikutusvaltansa presidentin vaaleihin.

Presidentinvaalit[muokkaa]

Johnsonia ei valittu presidentiksi, vaan John F. Kennedy voitti. Lyndon pääsi silti varapresidentiksi.

Ura ei kestänyt kauaa, kun John F. Kennedy ammuttiin, ja Lyndon pääsi valtaan. Heti hän aloitti verojen korotuksen Vietnamin sotaa varten. Hän myös peräsi koirien oikeuksia yhteiskunnassa ja onnistuikin, joten koirien rotuerottelu kiellettiin kaikissa Yhdysvaltain osavaltioissa. Vuonna 1964 Johnson kielsi rotuerottelun WC-tiloissa. Muuten hän jatkoi samaa rataa.

Lyndon Johnson kuoli veljensä syntymäpäivillä, kun veli näytti Lyndonille eläinpornoa, josta Lyndon sai elämänsä järkytyksen. Sydämelle järkytys oli liikaa.