Lumisade

Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Lumisade on kaikkien aikojen katsotuin televisio-ohjelma. Sitä tiedetään esitetyn aivan ensimmäisten televisio-ohjelmien joukossa 1930-luvun alusta lähtien, jolloin television keksiminen oli vasta tapahtunut. Sille on vastineensa myös radiossa: jatkuvajuoninen radiokuunnelma nimeltä Radiokohina.

Tyylilajiltaan Lumisade edustaa neutraalia, kantaa ottamatonta viihdettä. Tästä syystä se usein rinnastetaan saippuasarjoihin. Koska Lumisade ei kuitenkaan täytä kaikkia saippuasarjan kriteerejä, se ei vastoin yleistä käsitystä ole maailman pitkäkestoisin saippuasarja.

Suosio[muokkaa]

Ennen digitaalisen television aikakautta tehdyt tutkimukset osoittavat, että jokainen ennen digiaikaa elossa ollut TV-katsoja on katsellut Lumisadetta useita kertoja elämässään, joko mykkäfilminä tai 1980-luvulla ja sitä ennen kohinaäänitehostein.

Lumisateen suosion ylittänyttä televisio-ohjelmaa ei tällä hetkellä ole: mikään muu ohjelma television historiassa ennen digitaalisten lähetysten aikakautta ei ole ylittänyt tavoitettavuudessaan Lumisadetta. Lumisade on toistaiseksi ainoa TV-ohjelma, joka on ollut yhtä suosittu kaikkina vuosikymmeninä, joina televisio on laitteena ollut olemassa. Sen suosioon liittyy muista ohjelmista poiketen myös se tosiseikka, että sen katsomista ei yleensä pidetä mielekkäänä, mutta siitä huolimatta sen katsomiseen voi kulua merkittävä osa koko elämästä. Saippuasarjat ovat osittain kilpailleet tästä markkina-alueesta Lumisateen kanssa, mutta yritys ei ole onnistunut (lähellä on tosin jo oltu).

Analogisesta digitaaliseen Lumisateeseen[muokkaa]

Digitaalisen televiojärjestelmän tulon myötä on kaikkien analogisuuteen perustuvien TV-ohjelmien täytynyt uudistaa vuosikymmeniä hyvin toiminut konseptinsa. Ohjelmantuottajia painostaa tämän suuruusluokan muutokseen lähinnä katsojien siirtyminen pelkästään digitaalisen viihteen seuraajiksi, mistä seuraa analogisen viihteen markkina-arvon huomattava lasku.

Valtaosa Lumisateen tutkijoista on yhtä mieltä siitä, että perinteisen analogisen television asteittainen korvautuminen digitaalisella televisiolla vie niin paljon katsojia alkuperäiseltä Lumisateelta, että Lumisade -ohjelman digitaalinen versio vie lopulta voiton katsojalukutilastoissa ja alkuperäisen Lumisateen tuotanto tulee täysin kannattamattomaksi.

Lumisateen toteutuksesta vuosikymmeniä vastaneet insinöörisukupolvet eivät onneksi ole muutoksen edessä yksin: laaja joukko käsikirjoittajia, ohjaajia ja keskeisimpiä näyttelijöitä (yksittäisiä lumihiutaleita) on jo ensimmäisistä digi-tv -kokeiluista lähtien alkanut kehittää Lumisateen digitaalista versiota. Tämän pitkään kestäneen ja edelleen jatkuvan prosessin työnimi on Pikselöityminen.

Lumisateen digitaalisesta nimestä ei ole tuottajien ja katsojien kesken yksimielisyyttä, mutta nykyinen työnimi Pikselöityminen on havaittu parhaiten vanhaa kunnon Lumisadetta kuvaavaksi televisionomaiseksi (joidenkin mielestä jopa seksikkääksi) nimeksi. Lumisateen nimikiista on silti olennainen osa uudistusprosessia: kirjavaa neliömäistä näkymää kaiuttimia ja tärykalvoja särkevällä äänellä ei voi suoraan verrata ulkona satavaan lumeen tai sitä esittämään suunniteltuun mustavalkoiseen analogiseen lumisateeseen tasaisen rauhallisen kohinan kera. Kiihkeimpien digi-tv -fanaatikkojen mielestä ulkona satavat lumihiutaleet tulisi vähitellen korvata tiiliskivillä, jotka maahan pudotessaan itsestään järjestyisivät siisteiksi riveiksi kadunpäällystettä.

Uudistamisen vaiheet[muokkaa]

Lumisateen uudistamisessa analogisesta digitaaliseksi on virallisesti vain kaksi vaihetta:

  • Lumisateen lähettimien sammuttaminen
  • Pikselöitymisen lähettimien käynnistäminen

Todellisuudessa näitä kuitenkin käytetään ristiin myös 1.9.2007 jälkeen, koska kaikilla katsojilla ei vielä eräpäivään mennessä ollut valmiutta vastaanottaa digitaalista Lumisadetta tai he halusivat pysyä analogisen Lumisateen katsojina jatkossakin.

Analogisen Lumisateen korvaavan digitaalisen Lumisateen on tarkoitus korvata koko alkuperäinen idea lumisateen lähettämisestä heti kun viimeinen(kin) analogisen television katsoja sulkee analogisen TV-vastaanottimensa viimeisen kerran. Siihen on kuitenkin vielä toivottoman pitkä aika, mutta lähetyskapasiteettia voidaan siitä huolimatta koko ajan radikaalisti vähentää katsojien määrän pudotessa. On myös mahdollista, että tulevaisuudessa analogisen Lumisateen katselusta joutuu maksamaan: analogista lumisadetta tuijottavia katsojia ei enää kohderyhmän pienuuden vuoksi voida palvella ilmaiseksi. Viimeistään tässä vaiheessa kautta aikojen suosituimman televisio-ohjelman elinkaaren analoginen vaihe tulee vääjäämättä päättymään, sillä harva on valmis maksamaan Lumisateen katselusta huolimatta sen vankkumattomasta suosiosta.

Katso myös[muokkaa]