Lolita (romaani)

Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Stop hand.png Tämä artikkeli tai osio ei välttämättä edusta neutraalia näkökulmaa.
Neutraali näkökanta kiinnostaa kovasti myös keskustelusivulla.
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Lolita.
Gummeruksen näkemys Lolitasta on monta kertaa hauskempi kuin tämä artikkeli.
Lolita on Vladimir Nabokovin kirjoittama rakkaustarina. Päähenkilö on nuori tyttö Lolita, joka pitää seksistä. Hän aloittaa seksin harrastamisen hyvin nuorena koulutovereidensa kanssa. Tämän jälkeen hän rakastuu vanhempaan herrasmieheen ja viettää hänen kanssaan elämänsä kesän, joka on täynnä seksiä, romantiikkaa ja kauneutta. Myöhemmin Lolita oivaltaa, että hän haluaa kokeilla useampia tyylilajeja, ja päätyy itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi, ja vanhempi herrasmies vajoaa suruun ja masennukseen. Myöhemmin Lolita lihoo ja menettää miesten kiinnostuksen, jolloin hän hankkiutuu raskaaksi ja huijaa jonkun nynnyn miehen vauvan isäksi. Heillä ei kuitenkaan ole rahaa, joten Lolita ottaa uudelleen yhteyttä vanhempaan herrasmieheen ja tarjoutuu panemaan häntä elatuksen saadakseen. Pettynyt herrasmies antaa hänelle kaikki rahansa ja ajaa yksin kohti auringonlaskua. Lopuksi ratsupoliisi ampuu hänet, koska hän ei olisi saanut panna Lolitaa.

Tulkintoja[muokkaa]

Lolitan sanoma on esittää kolme epämoraalista väitettä, jotka eivät oikeasti pidä paikkaansa:

  1. Naiset voivat pitää seksistä.
  2. Nuoret naiset voivat pitää seksistä.
  3. Nuoret naiset voivat pitää seksistä vanhempien miesten kanssa.

Mikään näistä väitteistä ei luonnollisestikaan ole totta, eikä kukaan ole koskaan luullutkaan niin. Kaikille on selvää, että mies on aina tarinan pahis ja nuoret tytöt ovat aina enkeleitä.

Lolitaa on myös käytetty perusteluna, kun vihervasemmistolaiset yrittävät kieltää prostituution. Heidän mukaansa nainen ei saa itse päättää, milloin haluaa seksiä ja millä tavalla, vaan ainoastaan vihervasemmiston hyväksymä seksi on sallittua. Se, että ihminen päättää omasta ruumiistaan itse, on synti, rikos, alistamista ja kaikilla mahdollisilla tavoilla väärin, koska silloin joku voi haluta käyttää tätä etuoikeutta väärällä tavalla. Seksiorjat, ihmiskauppa ja vapaaehtoisesti seksiä myyvät ovat siis täsmälleen samalla viivalla, koska vapaaehtoisesti seksiä myyvät ovat sairaita hulluja eikä heillä saa olla päätäntävaltaa itsensä suhteen.

Kulttuurisia yhtymäkohtia[muokkaa]

Seksin harrastuksesta rankaiseminen on hyvin yleinen tapa sivistyneissä kulttuureissa, mutta mielipiteet siitä, ketä pitää rangaista, vaihtelevat. Saudi-Arabiassa raiskattu nainen saa raippoja. Nuorten elokuvissa tyypillinen juonikulku on raskaaksi tuleva teini, jota yhteisö ja hänen vanhempansa ja ystävänsä alkavat hylkiä ja inhota kun raskaus tulee ilmi. Suomessa taas rankaistavana on lähes aina mies, ja nykytilanteessa rankaisuun voi johtaa esim. tuntemattomalle lapselle puhuminen tai sammuneen nuoren auttaminen[1]. Siksi miehet Suomessa pukeutuvatkin yleensä niin sanottuihin burqa-aurinkolaseihin, jotka peittävät näkökentän kokonaan, niin että miehet joutuvat käyttämään sokeainkeppiä, koska eivät näe eteensä ollenkaan. Rankaisunpelko vaikuttaa miesten elämään hyvin laajasti. [2]

Viitteet[muokkaa]

  1. Yle Uutiset - Lukijat: En auta maassa makaavaa, koska pelkään – "Leimautuminen pedofiiliksi on äärimmäisen helppoa"
  2. Yksi esimerkki tästä on se, että Lolitasta ei ennen Herran vuotta 2015 ollut Hikipediassa artikkelia, vaikka aiheella on varsin herkullista kirjoituspotentiaalia. Siksi tämän artikkelin kirjoittikin vammainen lesboneekeri, jonka etuoikeuksia ei voi kukaan kyseenalaistaa.