Lohi

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lohi
Salmon.jpg
Kirmaa oi ylväs lohi
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Valtiaat
Pääjakso: Kalat
Alajakso: Luukalat
Luokka: Rikkaat
Lahko: Snobit

Lohi (lat. Salmoni salamurhaaja) on kala, joka elää vedessä koko Suomen rannikkoalueella, mutta nousee kutemaan enää vain Torniojokeen, koska se on paras joki kaikista. Lohi tarvitsee elääkseen täysin puhdasta vettä, ravitsevaa proteiinipitoista ruokaa ja teetaukoja. Lohenkalastus tapahtuu huhtikuusta toukokuuhun viitenä arkipäivänä viikossa klo 8-16 välisenä aikana. Viikonloppuna lohet tykkäävät pitää vapaata töistään, joten vaikka menisitkin kalastamaan (joka on laitonta) huomaat, että lohet eivät ole paikalla.

Lohen tuntomerkki

Jos olet koskaan nähnyt leijonaa, tiedät kuinka ylväs se on maalla. Leijona ei ole yhtä ylväs vedessä vaan vedessä lohi on merieläimistä ylväin. Se korskea auringossa kimalteleva suomupeite häikäisee jokaisen sitä saalistamaan tulevan pedon. Lohta on vaikea katsoa ilman, että kyynel tulee silmäkulmaan. Lohella on kruunu ja se sijaitsee selässä. Pituutta kyseisellä eläimellä voi olla täysikasvuisena 70cm - 2,5m asti ja painoa parhaimmillaan 250kg.

Lohena oleminen

Lohien mukaan lohena oleminen ei ole lainkaan hassumpaa. Suurin osa kalastajistakin erehtyy luulemaan säynävää loheksi, joten lohikantaa ei ole uhkaamassa mikään. Vaikkakin lohet ovat tulleet tunnetuksi hirveästä snobimaisesta asenteestaan (huom. päivävuoro, viikonloppuvapaat, puhdas vesi...) ovat ne silti myös kalamaailman reiluimpia kaloja. Useiden lohien sanotaan lahjoittavan satoja euroja Punaiselle Ristille joka vuosi.

Lohen asema yhteiskunnassa

Let's get retarded huh!

Tämän hetken länsimaisessa yhteiskunnassa lohella ei ole suurta asemaa, ainakaan ihmisten keskuudessa. Vielä viime vuosituhannella lohta palvottiin jumalana useissa eri alkuasukaskulttuureissa ja vielä viime vuosisadallakin eräissä taantuneissa maissa jatkettiin lohijumalan palvomista (mm. Ranska, Espanja, Italia). Tämä oli vielä lohien yltäkylläisyyden aikaa. Niin kuin se vieläkään olisi loppunut.

Lohesta kertovia lauluja löytyy mm. kelttiläisistä kulttuureista ja Kalevalasta.

Kalalajit
Hyvät: Ruutana - Karppi - Toutain - Ahven - Made - Kalapuikko - Kampela - Kuha - Kultakala - Lohi - Valas - Silakka
Epäilyttävät: Lipeäkala - Sampi - Muikku - Monni - Lahna - Suutari - Säyne - Törö - Mutu - Sorva - Rasvakala - Hauki
Pahat: Salakka - Turpa - Vimpa - Siika - Särki - Pasuri - Piraija - Kivisimppu - Vastarannan kiiski - Hai - Härkäsimppu
Luontaiset viholliset: Ihminen - Teollisuus - Kalastajat - Kapitalismi - Mafia - Venäjä