Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee aihetta Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Jos naputtelit tämän hakupalkkiin, katso psykoanalyysi.
Tämä Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch-kyltti aikaansaa likimain 5,000 onnettomuutta joka vuosi
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Llanfairpwllgwyngyll-
gogerychwyrndrobwllllan-
tysiliogogogochista
.

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch on paikannimi. Paikka sijaistee Angesleyn saarella Walesissa. Paikka on maailmankuulu siitä, että sen nimi on "Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch". Tämä nimi, Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, annettiin paikalle, ja tämän älynväläyksen vuoksi paikassa nimeltä "Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch" asuvat lapset joutuvat kuluttamaan ensimmäiset kolme vuotta koulussa pelkästään siihen, että opettelevat asuinpaikkansa nimen oikeinkirjoitusta (Joka on lyhyesti ja ytimekkäästi "Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch"). Miettikää, miltä heidän kouluvihkonsa näyttää, jos opettaja saa koulussa päähänsä, että lasten on kirjoitettava paikan nimi (Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch) vaikkapa 50 kertaa.[1] Samoin ongelmia on, jos muutat Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogochista pois ja haluat esimerkiksi kirjoittaa Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogochiin jääneille ystävillesi ja sukulaisillesi kortin. Melko suuria ovat ne kortit, ja kärsivällisyys, joita tarvitaan.

Toinen ongelma on siinä, että paikalliset kyltit ovat valtavan kokoisia, koska nimen, Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, on oltava luettavan kokoinen ja yhdessä rivissä.

Nimen alkuperä[muokkaa]

Llanfairpwllgwyngyllgogeryc
hwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Nimen (Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch) alkuperästä on useita arvauksia:

  • Nimi on tehty satunnaisgeneroinnilla (Mutta vaikuttaako "Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch" sinusta satunnaiselta? Vai onko kyseessä Jumalan tahto?)
  • Nimi syntyi spontaanisti, kun kirjoituskoneiden äärellä istuvat apinat eivät tuottaneetkaan Hamletia, vaan naputtelusta syntyi kuuluisa ja sisällöltään merkitysrikas nimi "Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch". (Tällöin nimi voi olla vaikka luonnonvalinnan tahto.)
  • Nimi oli aivan tavallinen, mutta se kirjattiin kirjoihin Microsoft Windowsin betaversiolla, tunnetuin seurauksin ("Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch")
  • Nimi on kuntaliitoksen seuraus, kun Llanfairpwllgwyngyllin kunta ja Llantysiliogogogochin kunta liittyivät yhteen, eikä uudesta kunnannimestä päästy selvyyteen (vrt. Nummi-Pusula).

Missä nimen merkitys?[muokkaa]

Kieliasiantuntijat ovat väittäneet, että nimi "Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch" kääntyy raa'asti muinaisatlantiksi ja tarkoittaa 'kaikki teidän tukikohdat ovat kuulua meille'.

Muita hyviä ja uskottavia väitteitä on "Olen tyhmä englantilainen henkilö, jota paikalliset skotit haukkuvat idiootiksi paikan nimessä ilman, että tajuan sitä".

Kaikki paikalliset skotti-walesilaiset tosin valehtelevat briteille, että paikan nimi olisi pilkottuna muotoa "Llan–fair-pwll–gwyn-gyll–go–ger–y–chwyrn–drobwll–Llan-Tysilio–gogo-goch"[2], joka taas tarkoittaisi 'Pyhän Marian kirkko valkoisen pähkinäpuun lähteellä lähellä villiä pyörrettä pyhän Tysilion kirkolla punaisella luolalla'. Mutta mistä sen muka voisi tarkistaa, kun varmaa ei ole edes se, onko nimi arvottua sekasotkua?

Kaikesta huolimatta havaitaan, että William Shakespeare ei olisi voinut olla enemmän väärässä sanoessaan, että "Ruusu ja hortensia saman nimisenäkin yhtä suloisesti tuoksuu" ja perustellessaan tällä sitä, että nimet ovat merkityksetön asia ja että sisältö ratkaisee. Todennäköisesti "Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch":issa ei ole mitään erityisempää vikaa,[3] paitsi se nimi (joka todellakin on "Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch").

Nimestä selviämisen vaiva[muokkaa]

Paikalliset, nuo poloiset llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogochlaiset, jotka ovat paikannimikiron kanssa eläneet[4], ovat keksineet vaivalla niinkin näppäriä lyhenteitä paikannimihirviölleen kuin "Llanfairpwllgwyngyll", "Llanfair", "Llanfair PG", "Llanfair Pwllgwyngyll" ja "Llanfairpwll". Eivät ne normaalin tolkun ihmisen mielestä nämäkään kyllä kovin näppäriä ole.[5]

Miten se oikein ääntyy?[muokkaa]

Hlan-faiö-puhl-gvin-gihl-goger-y-hvön-drobuhl-hlan-tysilio-gogo-goh. Lausu 'hl' siten, että h ja l ääntyvät samanaikaisesti.

Mitä ovat saaneet?[muokkaa]

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch-nimestä ei ole ollut paikkakunnalle mitään hyötyä, koska kyseinen walesilaisen kylän nimi ei ole maailman pisin paikan nimi. Pisin nimi kun on uusiseelantilaisella paikalla nimeltä "Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu".[6] Tämän vuoksi Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch ei ole mitenkään erityinen ennätysnimikään.

Eli mitään eivät ole saaneet!

Viitteet[muokkaa]

  1. Voit vaikka lausua tilanteen ääneen kotikoneesi ääressä.
  2. Pätkiminen on juuri se, mitä sille nimelle tulisi tehdä.
  3. Se voi olla jopa varsin mainio paikka.
  4. Jotka ovat luultavasti normaalin rehellistä ja normaalin ahkeraa kansaa, joka ei mitenkään erityisesti ole ansainnut sitä kärsimystä, vaivaa ja kiroa, jonka paikan nimi "Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch" heille tuo heidän jokapäiväisessä marssissaan kohti lopullista unholaa.
  5. Tosin kun ottaa huomioon sen, mihin he normaalisti ovat tottuneet (Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch), ei ole ihme, että heidän todellisuudentajunsa on ambivalenssissa. Kaikki on suhteellista.
  6. Ei tosin mene hyvin niilläkään, vaikka merkit eivät painottuneet yhtä satunnaisesti.

Katso myös[muokkaa]