Lintulisko

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli liskolintu.

Lintulisko oli etenkin liitukaudella taivaita terrorisoinut demoninomainen pikkupirulainen. Ilkeä, vikkelä ja pahantahtoinen suomuhävittäjä haastoi mielellään riitaa isompien dinosaurusten, kuten T-Rexin kanssa todistaakseen olematon arvovaltansa. Uhoaminen muistuttaa monin muodoin nykyaikaisen paritteluhaluisen teinipojan säälittävää yritystä saada huomion herättäneen pissis-yksilön merkityksetön hyväksyntä. Aerodynamisten siipimäisten räpylöidensä ansiosta se kykeni monen nykylinnun tavoin käyttämään rajojaan taivaalla etenemiseen.

Lintulisko oli pieni, noin standardin sohvatyynyn kokoinen lisko, jonka siipiväli oli tutkijoiden mukaan jopa 12 metriä leveä. Suuria siipiä tasapainotti suuri pää, joka oli lintuliskolle lentämisen kannalta hiukan epäkäytännöllinen ominaisuus. Lintulisko ei koskaan vaivautunut harjaamaan hampaitaan, joten sen suu näytti pienten piikkien täyttämältä sinkkumiehen makuuhuoneelta. Lintuliskon rupuista ruumista peitti suomujen, sulkien ja "fishnet"-sukkahousujen vuorotteleva kerrostuma joka vaihteli väriä yksilökohtaisesti. Myös iällä oli elukan värityksen kannalta merkitystä.

Lintuliskon tiedetään syöneen kiviä, muita dinosauruksia ja suolakurkkuja, joista eläin sai sopovasti tiivistettyjä ravintokuituja ja suolaa. Muunmuassa Ville Haapasalo on kertonut tehneensä taloudellisesti kannattavan sopimuksen "Villen lupsakoiden" (suolakurkku) myynnistä vaihdossa T-Rexin sormenkynsiin, joiden tiedetään olleen suosittu perinneherkku Kausalassa. Lintulisko söi kokoonsanähden jumalattomasti sapuskaa, ja niinpä pieni tuholennokki viettikin suurimman osan päivästään S-market-liikkeen hyllyväleissä punalaputettuja tuotteita väijyen.

Katso myös[muokkaa]


Bee.svg Tämä eläinlaji on vaarassa kuolla sukupuuttoon. Laajentamalla kantaa saat sen ehkä selviytymään.