LinkedIn

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
LinkedInissä pelaaja joutuu aina kentän lopuksi kamppailemaan loppuvastustajan eli bossin kanssa. Kenenkään ei vielä tiedetä selättäneen pelin legendaarista loppubossia.

LinkedIn on psykopaateille, sosiopaateille ja narsisteille suunnattu sosiaaliseksi mediaksi naamioitu onlineroolipeli. LinkedIniin rekisteröityessään pelaaja luo itselleen hahmon eli pelitermein henkilöbrändin, jota hän lähtee ohjaamaan pitkin LinkedInin verkostoa. Tavoitteena on päästä mahdollisimman ylös pelin sosiaalisilla tikapuilla: etenemistä mitataan muun muassa verkoston laajuudella sekä profiilin keräämien näyttöjen määrällä. Pelissä pyritään hyötymään korkeammalle kiipineistä pelaajista henkselien paukuttelun, mielistelyn ja vakuuttavan brändinrakentamisen keinoin, kun taas vastaavasti samalla tarkoitus on karistaa kannoiltaan vähäisemmät pelaajat. Matkan varrelta kerätään meriittejä, jotka lisätään henkilöbrändin rinnukseen. Pelissä tätä kutsutaan kiinnostavuusmuotoiluksi.

Muista nettipeleistä poiketen pelaajan sosioekonomisella statuksella oikeassa elämässä on suurta merkitystä siinä, millaiset lähtökohdat hänellä on edetä LinkedInissä.

Keskeisimmät hahmoluokat[muokkaa]

LinkedIniin rekisteröityessään pelaaja asettautuu pakon sanelemana hahmoluokkaan, jonka määrää hänen sosiaalinen statuksensa. Pelin erikoisuus on, että hahmoluokkaa voi kohentaa LinkedInin ulkopuolella, joskin puristisimmat pelaajat pitävät tällaista erittäin tuomittavana huijauksena. Tässä luvussa on esitelty keskeisimpiä LinkedInin hahmoluokkia. Kunkin hahmoluokan sisällä on paljon statusvariointia, eikä hahmoluokka väistämättä määritä pelaajan statusta itse pelissä.

  • Työnhakija on alin hahmoluokka, jolla pelaaminen on statuksesta riippuen raadollisinta mutta joidenkin pelaajien mielestä myös mielenkiintoisinta (nämä pelaajat yleensä nauttivat muutenkin kauhupeleistä). Työnhakijan tärkein tehtävä on yrittää vedota työnantajiin henkilöbrändillään. Innokkaimmat työnhakijapelaajat saattavat päivittää kiinnostavuusmuotoiluaan käytännössä jatkuvasti. Työnhakijat häärivät pimeässä kellarissa, jonne työnantajat ja muut ylemmän statuksen pelaajat saattavat toisinaan heittää "hyödyllisiksi vinkeiksi" kutsuttuja armonalmuja ja joskus jopa työnhakuilmoituksia. Työnhakijan kannattaa keräillä armonalmut talteen, sillä niistä saattaa olla hyötyä työnhakuilmoitukseen reagoitaessa. Kun työnhakija tarttuu työnhakuilmoitukseen, peli muuttuu intensiiviseksi tasohyppelyksi, jossa on tavoitteena suistaa muut työnhakijapelaajat kannoiltaan. Pelaaja, joka on kerännyt henkilöbrändinsä ylle raskastekoisimman kiinnostavuusmuotoiluhaarniskan, on tässä vaiheessa vahvoilla. Lisäksi neuvokas työnhakija voi kutsua LinkedIn-verkostostaan suosittelijoita avukseen pieksemään muita työnhakijoita.
  • Työllistynyt on työnhakijasta ylempi hahmoluokka, joka on läpäissyt onnistuneesti työnhakutasoloikkaosion. Monet LinkedIn-pelaajat jättävät pelin kesken tässä vaiheessa, varsinkin, jos saavutettu työ osoittautuu mieluisaksi. Tällainen hylkiömäisyys saattaa kuitenkin kostautua, jos pelaaja päätyy joskus palaamaan pelin ääreen esimerkiksi päädyttyään uudestaan työnhakijaluokkaan. Peligurujen mielestä työllistyneen pelaajan kannattaa ehdottomasti jatkaa henkilöbrändinsä buustaamista, sillä tämä saattaa vaikuttaa myöhempään menestykseen pelissä. Taktisimmalla pelisilmällä siunatut pelaajat keskittyvät työn saatuaan jakamaan työnhakijoille armonalmuja, joista nämä ovat yleensä hyvin kiitollisia. Tällaisella toiminnalla saa henkilöbrändinsä rintamukseen mukavan pelaajan pränikän, joka saattaa vedota jopa joihinikin ylempien hahmoluokkien pelaajiin. Armonalmujen jakamisen suhteen ei kannata kuitenkaan olla liian antelias, sillä tällöin on vaarana, että joku työllistyneen vinkeistä liikaa viisastunut vie tältä työt.
  • Työnantaja on hahmoluokka, jota alemmat hahmoluokat janoavat verkostoonsa. Työnantajan tärkein tehtävä on erottautua henkilö- ja yritysbrändillään muista työnantajista. Tässä voi edistyä ostamalla avukseen sellaisia erikoishahmoluokkia kuin PR Manager ja Marketing Specialist, mutta jotkut pelaajat pitävät tätäkin fuskauksena. Varsinkin Suomessa monet työnantajaluokan pelaajat eivät luota tällaisiin keinoihin, vaan uskovat omiin kykyihinsä. Erityisesti tuoreet työnantajapelaajat ovat pumpanneet suoneensa Slush-nimistä erikoisainetta, joka saa heidät kiitämään valon nopeudella, jolloin pelitaktiikka saattaa jäädä hiomatta kyllin kestäväksi. Aineen käyttöön liittyy huomattavia riskejä, ja moni kokematon pelaaja putoaakin Slush-syöksyn jälkeen työnhakijaluokkaan.

Pelaamisen riskit[muokkaa]

Pitkään jatkuneen LinkedInin käytön on havaittu aiheuttavan pelaajien aivoissa ja fyysisessä olemuksessa mutaatioita. Ihon muuttuminen suomuiseksi ja läpikuultavaksi on tyypillistä. LinkedIn-pelaajat eivät enää erota pelin ja todellisuuden välistä rajaa, ja heidän puheensa muuttuu mystiseksi jargoniksi. Tiedetään lukuisia pelaajia, joiden taskuihin on hakeutunut kokoomuksen jäsenkortti aivan huomaamatta. LinkedIn-pelaajien yhä suurempi näkyvyys osana yhteiskuntaa on monien sosiologien mukaan tekjä, jonka merkitystä länsimaiselle hyvinvoinnille ja sen romahtamiselle tulisi tarkkailla mitä huolestuneimmin.

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]

Sosiaalisia medioita #justsulle
Hyvät:
Huonot: Facebook - Google+ - Jodel - YouTube
Epäilyttävät: OnlyFans
Saatanasta: ask.fm - Flickr - Instagram - IRC-Galleria - LinkedIn - Myspace - Snapchat - Suomi24 - Tinder - Twitter - Tumblr - Ylilauta
Ilmiöitä: #metoo - Jäävesihaaste - Kissat - Paskamyrsky