Liito-orava

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

”Vähintään puolet pitäisi heti ampua.”

~Olavi Mäenpää susista liito-oravista

”Nykyään sen nimi on virallisesti Tikutaku! ”

~Suomen biologien liitto

”Käsi ylös, jos olet nähnyt liito-oravan. On mielikuvituksen keksintöä koko siipikurre niin kuin lumimies, teräsmies taikka krokotiili. Uutisten takia keksitty. ”

~Mielensäpahoittaja, Tuomas Kyrö

Liito-orava (lat. Doom Diver tai Holy Diver) on Suomessa uhanalaiseksi luokiteltu nisäkäseläin. Tosin Siperian takamailla kyseinen laji mellestää mielin määrin ja saa harrastaa rauhassa esiaviollista lisääntymistä. Virallisten lähteiden mukaan liito-oravia on ihan oikeasti olemassa. Ne ovat kuulopuheiden mukaan oravansukuisia elukoita, joille on kehittynyt joko luonnon valinnan, evoluution, korkeampien voimien tai kilpailevien lajien johdosta erillinen korvapari kainaloihin. Harvinaisia niiden on oltava, sillä (selvinpäin tehtyjä) havaintoja niistä ei olla merkitty mihinkään.

Sen sijaan liito-oravien ulostetta on löytynyt paikasta jos toisesta. Löydökset koostuvat kumista, väriaineista ja kemianteollisuuden tuotoksista - varsin normaali jätös eläimelle. Kansanuskomusten mukaan puiden kaataminen, kaikenlainen rakentaminen tai minkäänlainen asutus seuduilla, joilla on löytynyt liito-oravan jätöksiä, tuottaa huonoa onnea. Nykyaikana tätä uskomusta on pitänyt elossa etupäässä Vihreä liitto, joka on julistautunut myös pyhän liito-oravan viralliseksi kirkoksi.

Ulkonäkö[muokkaa]

Edellä mainitun lisäksi liito-oravan ulkonäöstä ei tiedetä mitään. Mikäli olet joskus nähnyt kuvan liito-oravasta, se on todennäköisesti käsitelty kovalla kädellä. Mikäli väität viranomaiselle nähneesi liito-oravan jollain alueella, se todennäköisesti säilytetään luonnonmukaisessa tilassa. Mikäli seudulle on jo asettauduttu, kaikki puretaan maan tasalle, ihmiset ajetaan tiehensä ja paikalla tilataan istutuspuita Päiväntasaajan seuduilta.

Levinneisyys[muokkaa]

Yleiseksi säännöksi on otettu, että löydettäessä liito-oravan jätöksiä, niitä mitä ilmeisimmin löytyy alueelta. Mikäli tätä löytyy joltain seudulta, edellämainitut toimenpiteet toistetaan siellä. Onhan puolimyyttinen[1] elukka aina ihmisen edellä. Saksassa ja Itävallassa tavattavaa alalajia kutsutaan liitokansleriksi.

Katso myös[muokkaa]

Viitteet[muokkaa]

  1. ilman ulostehavaintoja täysmyyttinen
Bee.svg Tämä eläinlaji on vaarassa kuolla sukupuuttoon. Laajentamalla kantaa saat sen ehkä selviytymään.