Liikenne

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Liikenne on kontaktilaji.

”Springsteen kun neuvoi: 'Lähde kulkemaan!'
raudan kunnostin ja ajoin ympyrää.
Sitä oikein vapautuu, kun saapuu
monitasoliittymään.”

~Tommi Liimatta

Liikenne on amerikkalainen urheilulaji, jossa on tarkoituksena edetä millä tahansa sallitulla kulkuneuvolla tiettyyn määränpäähän.

Suosio[muokkaa]

Liikenne on erittäin suosittu ympäri maailmaa. Vuonna 2005 maailmassa oli yhteensä yli 560 miljonaa liikenteen harrastajaa, joista 551 miljoonaa ajoi autolla. Liikennettä seurataan aktiivisesti pääasiassa poliisiasemilla, joihin välittyvät live-kuvat liikenteen tapahtumista. Myös TV-uutisten kautta liikennettä seurataan aktiivisesti, mutta ikävä kyllä vain ns. ikävät tapahtumat kuten ruuhkat, kolarit ja ulosajot kerrotaan.

Säännöt[muokkaa]

Puolen liikenteet[muokkaa]

Liikenteen säännöt vaihtelevat hieman maittain. Liikenne jaetaan kahteen pääluokkaan: oikean- ja vääränpuolenliikenteeseen. Oikeanpuolenliikenteessä sinun täytyy aina antaa tilaa, jos tulet oikealta päin. Vääränpuolenliikenteessä sinun ei tarvitse antaa tilaa, ellet ole väärällä puolella.

Valot[muokkaa]

Liikennekilpailut alkavat yleensä lähtövaloista (liikennevaloista), joissa on kolme väriä: musta, pinkki ja punainen. Mustan palaessa pitää seistä paikoillaan, pinkin valon palaessa pitää alkaa kaasuttaa ja punaisen palaessa lähdetään liikkeelle.

Liikenneympyrät[muokkaa]

Liikeeneympyrät ovat joillain radoilla sijaitsevia ympyrän muotoisia viritelmiä. Liikenneympyröissä saa liikkua vasta sitten kun se on ihan täynnä autoja eikä kukaan pääse enää minnekään.

Kyltit[muokkaa]

pääartikkeli: Liikennemerkki

Kulkuneuvot[muokkaa]

Moottoritiellä saa ajaa seuraavilla kulkuneuvoilla:

Liikennekilpailuja[muokkaa]

Liikenteen suurin kilpailu on vuosittain liikenteen maailmanmestaruussarja. Se käsittää 365 kilpailua eri puolella maailmaa.