Lihamureke

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lihamureke
MeatloafGrazing.jpg
Lihamureke märehtimässä kedolla.
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Suoraselkäiset Vertebratwurstia
Luokka: Nisäisät Mammaria
Lahko: Sorkkaiset Artdecoria

Lihamureke (Carous loafus delicious) on märehtiviin sorkkaeläimiin kuuluva nisäkäs. Lihamureketta kasvatetaan pääasiassa karjaeläimeksi, mutta esimerkiksi Senegalissa ja Puerto Ricossa niitä pidetään myös lemmikkieläiminä.

Käyttö[muokkaa]

Ihminen on käyttänyt lihamurekkeita hyväkseen jo vuosituhansia. Niiden maitoa ei sinällään käytetä juomana, mutta siitä tehdään juustoa ja viiliä. Lihamurekkeen lihaa ja sisäelimiä syödään. Joissain kulttuureissa on rajoituksia lihamurekkeen syönnin suhteen; esimerkiksi Skientologeille ne ovat pyhiä eläimiä, eikä niitä sovi ahmia.

Joitakin lihamurekerotuja ja -yksilöitä kasvatetaan myös muihin kuin tuotantotarkoituksiin. Yhdysvalloissa rodeon murekeratsastusta varten kasvatetaan erityisen temperamenttisia ja keljuja yksilöitä.

Säilytys[muokkaa]

Kesällä lihamurekkeet pidetään yleensä ainakin suuren osan vuorokaudesta laitumella, mutta varsinkin pohjoisessa ne pitää tuoda talvella olohuoneeseen lämpimään. Lypsymurekkeet ovat erityisen herkkiä pakkasille. Robottilypsyn automatiikka mahdollistaa sen, että murekkeet voivat käydä lypsettävinä itsenäisesti silloin kun niitä huvittaa.

Teurastus[muokkaa]

Lihamurekkeet rahdataan teurastamoihin yleensä farmari- tai kuorma-autoilla. Nykyaikaiset teurastusmenetelmät ovat suhteellisen inhimillisiä; saavuttuaan teurastamoon mureke ohjataan lepohuoneeseen jossa se voi ottaa torkut, katsella televisiota tai tilata huonepalvelusta illallisen. Saatavilla on myös pappi ja psykologi kriisiapua varten, lakimies testamentin laadinnan avuksi ja monipuolinen valikoima rauhoittavia, masennuslääkkeitä ja mallasviskejä.

Aamunkoitteessa mureke saatetaan teurastuskammioon, jossa anestesiologi antaa sille voimakkaan nukutusruiskeen. Vaivuttuaan unitilaan se saa tappavan annoksen Lasolia suoraan sydänlihakseen. Kuolinsyyntutkijan varmennettua murekkeen elottomuuden lihamestari pilkkoo ruhon paloiksi moottorisahalla ja se pakataan vähittäiskauppoihin kuljetettavaksi. Teurasjäte karvoineen, suolineen ja ulosteineen päivineen jauhetaan jätemyllyssä muusiksi ja myydään ravintoloihin Ahvenanmaalle.

Sairaudet[muokkaa]

Lihamureke on melko vastustuskykyinen useimpia karjaeläimiä vaivaava sairauksia kohtaan. Sen on todettu olevan immuuni hullun lehmän taudille, suu- ja sorkkataudille ja sikainfluenssalle.

Murekkeet ovat kuitenkin jokseenkin alttiita psyykkisille sairauksille. Vakava masennus, skitsofrenia, paranoidinen psykoosi ja lykantropia ovat häiriöistä yleisimmät, ja 30-40% murekkeista sairastaa näistä yhtä tai useampaa.

Hoitamaton mielisairaus johtaa usein itsemurhaan, joka on teurastuksen jälkeen lihamurekkeiden yleisin kuolinsyy.