Liberia

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Liberian tasavalta
570px-Flag of Liberia.svg.png
Muistuttaa aika paljon erään toisen maan lippua, vai mitä?
Motto: ”Sisällissotia ei ole koskaan liikaa
Valtiomuoto hutera tasavalta
Hallitsija Samuel Doe
Charles Taylor
Öö... joku muu
Pääkaupunki Monrovia
Viralliset kielet englanti
Pääuskonnot kristinusko
Itsenäisyys 1847
Valuutta Liberian dollari
Kansallislaulu Vippaa mulle viitonen

Liberia on länsiafrikkalainen valtio, johon muu maailma ei kiinnitä paljoakaan huomiota. Tähän on hyvä syy: jos ne saavat katsekontaktin, ne alkavat kerjätä kaiken maailman avustuksia. Toinen hyvä syy välttää on Liberiaa tulee selväksi, kun alkaa pohtia, mitä hyvää Liberiasta on ikinä tullut. Tai Afrikasta ylipäänsä (Nelson Mandelaa ei lasketa). Mutta mitä muka voi edes tulla maasta, joka perustettiin vapautettujen orjien loppusijoituspaikaksi?

Historia[muokkaa]

Yhdysvaltain siirtomaakomissio perusti Liberian 1840-luvulla paikaksi, jonne vapautetut orjat voitaisiin dumpata. Olisi tietysti aivan mahdoton ajatus ottaa heidät amerikkalaisen yhteiskunnan täysivaltaisiksi jäseniksi. Heille tarjottiin siis armeliaasti mahdollisuus palata sinne, mistä olivat tulleet – siis sinne, mistä heidät oli tuotu (tai melkein ainakin, sehän on siinä Länsi-Afrikassa, vai mitä? Kaikki se on samaa!). Maan pääkaupunki Monrovia perustettiin horkkasääskiä kuhisevalle suolle ja nimettiin Marilyn Monroen mukaan. Ainut ongelma Liberian perustamisessa oli, että siellä asui ihmisiä jo omasta takaa. Joviaalina järjestönä siirtomaakomissio ajatteli, että neekereitä ne kuitenkin kaikki ovat. Mitä eroa siinä muka on? Asuttamispäätös pohjusti monta erittäin onnistunutta sisällissotaa.

Talous[muokkaa]

Lyhyiden rauhanjaksojen aikana Liberian talous perustuu sisällissotien jälkien korjaamiseen ja veritimanttikauppaan. Väestöstä 15% on töissä. Tämä selittyy sillä, että sisällissotien ja muiden levottomuuksien aikaan keskivertoliberialainen pyrkii keräämään mahdollisimman suuren sotasaaliin, jolla sitten elelee väliaikaisen rauhantilan tuomien laihempien aikojen läpi. Ne, jotka eivät sotasaalista saaneet haalittua, taas eivät yleensä enää ole varallisuutta tarvitsevassa tilassa, johtuen siitä, että sotasaalis yleensä on väkivalloin heiltä otettu. Talousjärjestelmä siis kuulostaa mukavalta, mutta on käytännössä varsin heikolla pohjalla, aiheuttaen maan talouskatastrofaalisen tilan.[1]

Viitteet[muokkaa]


Under construction.png Alla rakentamisen!
Tämä artikkeli tai osio on harvinaislaatuisen perseestä, koska se on keskeneräinen.
Ota rukkaset ja vasara käteen ja rakenna sitä hieman valmiimmaksi.
Vaticanearth.jpg Tämä valtiota käsittelevä artikkeli on tynkä, varaton ja riidanhaluinen.
Voit auttaa Hikipediaa toteuttamalla taktisesti sijoitetun fission sen alueella.