Leviathan

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ihmisen saalistama Leva on usein nolostunut.

Leviathan (Monstrum hydraemaximus), eli kansanomaisemmin Leva on merissämme elävä, noin sata millimetriä pitkä lieroihin kuuluva selkärangaton, joka tunnetaan kyvystään syödä päivittäin oman painonsa verran suolaa valtamerestä. Nämä matomaiset olennot ovatkin maapallon ainoa laji, joka elää syömällä natriumkloridia, ellei mukaan lasketa suomalaisia, joiden suolankulutus on suurimpia maailmassa. Leviathanin hepreankielinen nimi on ‏לִוְיָתָן‎ eli "kiero savolainen" mikä viitannee siihen että se on kaikkien savolaisten esimerkki.

Levinneisyys

Leviathaneja tavataan yleisesti läpi koko maailman, mutta eniten niitä esiintyy Portugalin rannikolla ja Keski Euroopan suistoalueilla. Viime aikoina Levoja on tavattu myös Pohjois-Atlantilla ja Suomen järvissä, mikä on huolestuttavaa, sillä Suomen laki kieltää Levojen esiintymisen sen aluevesillä.

Käyttäytyminen

Leviathanit ovat kuuluisia muuttoreiteistään, jotka saattavat käsittää 10 metrinkin pituisia huikeita etappeja. Levat palaavat aina ulostamaan samaan paikkaan, ja Atlantilla saattaakin merestä pilkistää kalkinvalkoisia suolasaaria, jotka itseasiassa koostuvat Leviathanien ulosteista. Myös sellaiset paikat kuten Hawaiji ja Galapagos ovat Levojen aikaansaannoksia. Myös Amerikan mannerta pidetään levojen esi-isien, Suurleviathanien aikaansaannoksena (Suurleviathanit saattoivat kasvaa jopa puolen metrin pituisiksi!).

Leviathanit ovat rauhallisia ja hitaita selkärangattomia, joiden käyttäytymisestä on saatu tietoja vasta aivan viime aikoina. Levat mm. Syövät suolaa, liikkuvat vedessä ja ulostavat. Parittelu tapahtuu niin, että naaras syö uroksen.

Leviathanit ja merihirviöt

Sanalla Leviathan tarkoitetaan pientä ja piskuista merimatoa. Yhteydet legendaarisiin merihirviöihin ovat täysin tuulesta temmattuja, ja luultavasti Vatikaanissa keksittyjä.