Batman

Hikipediasta
(Ohjattu sivulta Lepakkomies)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuvassa (vas.) Punarinta eli Erithacus rubecula Ilpo Halonen ja (oik.) Kepakkomies eli Bruce Wayne Ilkka Niiniluoto

”No one know's what is like, to be a batman.”

~The Who, Behind Blue Eyes

”bädäbädäbädäbädä bädäbädäbädäbädä BÄTMÄÄN”

~Batman

”Batman istuu vankilassa, Robin ajaa humalassa. BATMAN! Batman oli mielipuoli, hyppäs katolta ja kuoli, Robin tuli perässä, viinapullo kädessä. BATMAN!”

~Ikivanha lastenloru

Batman, bätmän, kumpi, kuka?[muokkaa]

Niiniluoto & Halonen siviilissä jonkun kikkarapään kanssa

Batman (s.1.8. 1959, New Mexico-14.1.2007 Halstor, Pohjoinen jäämeri). oli todellisuudessa filosofi Ilkka Niiniluoto, joka asui Gotham Cityssä ja toimi filosofian pääjehuna Helsingin yliopistossa.[1] Wikipedia puolestaan arvuuttelee, että Batman asustaisi Turkissa.[2]

Batman oli myös Goottien idoli ja bailasi heidän kanssaan sadomasokistisessa "Lepakkoluolassa". Batman olikin tullut tunnetuksi siitä että hän piti itseään hyvässä kunnossa "SM-urheilemalla" ja hän hallitsi myös joitakin taistelulajeja ja osasi vapautua köysistä ja käsiraudoista ilman vaikeuksia. Batmanin seksuaalisen suuntautumisen voikin vain arvata tiukasta nahkapuvusta sekä nuoresta miesavustajasta.

Batman oli myös erinomainen analyytikko ja salapoliisi. Hän korosti erehtyväisyyttä rikollisen nappaamismetodina (fallibilismi). Batmanin salainen minuus tuli selville, kun "karvuuttelija" Heikki Mäki-Kulmala arvuutteli oikein Batmanin persoonan Niiniluotoon ja toi tietonsa julkisuuteen. Tämä ei kuitenkaan ole mikään ongelma, koska Niiniluodolla oli oma Bat-aikansa, ja oma Bat-vyönsä. Kepakkomiehen seikkailut jatkuivat.

Batmanin varustevyöstä löytyi aina ratkaisu mihin tahansa ongelmaan. Jos Batman laitettiin tyhjiöön, oli Batmanilla vyössään happitiivistettä pillerissä. Vyö ei kuitenkaan paina kovin paljoa. Vyö on malliesimerkki Deus ex machinan toimivuudesta todellisuudessa.

Kukaan ei tiedä lausutaanko kepakkomiehen nimi "batman" vai "bätmän". Helsingin yliopiston lingvistiikan ja saivartelun laitoshoidon tarpeessa olevilla on ollut asiasta lukuisia tieteellisiä debatteja, jotka on käyty asiaankuuluvasti pesäpallomailoin.

Julkisuus[muokkaa]

Bat boom.JPG
Batmanilla sanotaan olevan yhteyksiä anarkisteihin.

Bob Kane piirteli Kepakkomies-sarjakuvia vuodesta 1939 eteenpäin. 1960-luvulla Kepakkomies esiintyi trikoopukuisena naamiosankarina ja sadomasokismin harjoittajana televisiossa. Tällöin Batmanin lyödessä ilmassa näkyi ääniefekti kulmikkaassa puhekuplassa. *Smack*. Myöhemmin, Amerikan seksuaalilainsäädännön tiukennuttua Kepakkomies on esiintynyt synkähkönä elokuvasankarina, ilman kulmikkaita, mainoksia epämääräisesti muistuttavia puhekuplia. Kaikkien aikojen toiseksi tunnetuin Batman-elokuva lienee "Batman forever". Elokuvan nimi johtuu tunteesta, joka syntyy kun filmin laittaa pyörimään. Kaikkien aikojen tunnetuin Batman-elokuva on Dark Knight, jossa kuollut Heath Ledger näyttelee Batmanin nemesistä, Vitsailijaa, aivan helvetin uskottavasti.

Tunnari[muokkaa]

Dänänänänänänänä dänänänänänänänä PÄTMÄÄÄÄÄN *piung päynf pong* DÄNÄNÄNÄNÄNÄNÄNNÄÄNÄÄNÄÄNNÄNÄN PÄTMÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄNN! Tunnari on väreissä myös mustavalko-TV:ssä.

Pete Kaupunginpäädyn laulama Batman-tunnari

Kepakkomiehen liittolaiset[muokkaa]

 • James Gordon (Alkoholisoituva sekä fatalistisen yrmeä masenteluseura)
 • Lepakkotyttö (Yli-innokas moraalinvartijakokelas)
 • Robin (Sama kuin Lepakkotyttö, mutta Punarinnan nimestään huolimatta vähemmällä rinnuksilla)
 • Alfred, the Hovimestari (Outo ja sarkastinen, kotihoitoon laitettu ukkeli nurkissa hääräämässä)

Kepakkomiehen vihulaiset[muokkaa]

 • Vitsailija (Kepakkomiehen kärsimysten aiheuttaja)
 • Ruma Ämmä (Vitsailijan vaimo)
 • Ping - viini (kiinalainen viinan salakuljettaja)
 • Kattiakka (hullu kissanainen, esiintynyt myös Simpsonit - sarjassa)
 • Listijä lisko (outo gekko, joka rakastaa viemärin lemua ja Jallu - lehtiä)
 • Bein (steroidi korsto, jolla oli raaka lapsuus)
 • Mieskepakko (plagioija)
 • Vittuilija (tiukkaan nahkapukuun pukeutuva pelle, joka jättää rikospaikalle aina typerän kysymyksen, johon itsekkään ei tiedä vastausta)
 • Kylmä - kalle (jäätelön ylensyojä. Yhtä vahva kuin serkkunsa Kippari)
 • Kaksois - kulli (tällä miehellä ei ole naisista pulaa)
 • Täti ihminen (paikallisyliopiston psykopaatiksi muuttunut biologian opettaja)
 • Mutapärstä (muta-leikkejä rakastavan 5-vuotiaan Pekko Peltisen toinen persoona)
 • Pöpi puvustaja (räätäli, joka tökkäsi vahingossa neulan silmäänsä ja muuttui kaheliksi)
 • Jekkumestari (rumilus. Tykkää säikäytellä nokosilla olevia vanhuksia)
 • Murhaaja perhonen (Kepakkomiehen kehnoin vastustaja)

Kuolema[muokkaa]

Kepakkobiilin patentista näkee että "bat -autoa" on mahdollista katsoa vain kolmesta kulmasta.
Suomen suosituin ja luetuin aikakauslehti Seiska kertoo Batmanin viimeisestä matkasta seuraavaa:

Batmanin arkkivihollinen Vitsailija oli lähtenyt Norjaan reissulle ja ryöstänyt pari öljypohattaa samalla. Batman saapui paikan päälle samaisena viikkona kuuluisalla Kepakkokopterilla. Vitsailija "nyysäsi" Ferrarin ja lähti pohjoiseen[1]. Batman sai tämän kiinni vasta valovuoden kuluttua vanhana pappana (jopa 42 vuotta!) aivan Norjan kärjessä, toisin sanoen Kanarian saarilla. Batman oli pienessä tavanomaisessa hiprakassaan joutunut kahakkaan Vitsailijan kätyrien kanssa. Kanarian pakkasesta huolimatta Vitsailija raivostui ja murhasi Batmanin jääpuikolla. Robin taas rakensi ruåtsalaisista armeijasuksista kiväärin ja Vitsailija putosi verta vuotavana railoon. Matkalla Gothamiin Titanic upposi (vai oliko se vuonna 1997?) ja Robin delasi jäävuorelle. Siihen päättyi Batmanin julma stoori.

Viitteet[muokkaa]

 1. Onneksi tuli Norja vastaan, olisi muuten voinut tulla kylmä...

Katso myös[muokkaa]

Miehiä

Fiktiossa
Teräsmies - Kivimies - Megamies - Ihmemies - Lepakkomies - Hämähäkkimies - Vesimies - Scatman

"Elämässä"
Ammattimies - Esimies - Äidin uusi mies - Palomies - Setämies - Virkamies - Pieni vihreä mies - Aviomies - Tason mies - Tosimies - Pelimies - Hupparimies - Risumies

Asiasta muualla[muokkaa]

[3]