Lastulevy

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lastulevy on formaldehydistä, vedestä ja sahanpurusta puristamalla valmistettu korvikemateriaali. Formaldehydi on yksi voimakkaimpia tunnettuja karsinogeeneja joten lastulevyn voidaan katsoa aiheuttavan suoraan ja välillisesti tuhansia kuolemia vuosittain. Kotiin on moni kuollut ja mistä muusta suomalaisten asuttamien neukkukuutioiden väliseinät on tehty kuin lastulevystä. Vanhoissa sivistysmaissa asuntojen seinät ovat tiiltä tai kiveä, jotkut asuvat jopa luolissa tai peräti kamelin ulosteesta tehdyissä savimajoissa. Mutta eivät ne taatusti eritä hormaldehydihöyryjä hengitysilmaan.

Lastulevyä käytetään myös usein kalusteiden materiaalina esimerkiksi pöydissä. Näissä käyttötarkoituksissa tavallisesti kuuden euron levy voi maksaa leikattuna pienempään muotoon jopa 100 euroa. Lastulevy ei myöskään ole kestävä tasomateriaali ja usein lastulevykalusteet saattavat hajota kevyestäkin käytöstä, johtaen sadan euron laskuun.

Lastulevyn käyttöä asuinrakentamisessa edistää salaliitto. Tämä on päivänselvää, koska poliitikkojen ja grynderien yhteistoiminta asiassa vaikuttaa niin järjestelmälliseltä ja lastulevyn laajamittainen käyttö ei voi olla sattumaa. Todennäköisesti kyseessä on ei-toivottujen kansanosien salassapidetty vähennyshanke, sillä juuri alempituloinen sosiaaliluokka joutuu formaldehydiä hönkivissä asuinnoissa oleskelemaan.