Lapsityövoima

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lapsityövoima on työtä, joka teetetään lapsilla ja yleensä vielä pimeästi työharjoittelua ja kesätöitä lukuunottamatta. Lapsityövoima on laitonta Euroopassa ja Amerikassa, jossa sitä tosin harjoitetaan. Lapsityövoima on laillista Aasiassa, Afrikassa ja Eteläameriikassa, jossa sitä harjoitetaan vielä enemmän.

Käyttötapoja[muokkaa]

  • Lapsityövoiman käytetyin muoto on kotityöt, jolloin vanhemmat pakottavat lapsensa imuroimaan, keräämään marjoja, leikkaamaan nurmikon, tekemään ruokaa ja paljon muuta rääkkäystä.
  • Koulussa lapsityövoimaa käytetään eniten teknisentyön ja tekstiilityön tunneilla, joilla koululaiset pakotetaan tekemään mitä typerimpiä esineitä puusta, taikka kankaasta. Tämä työmuoto on vaarallinen, koska sormi voi jäädä esim. sahan väliin tai muuta vastaava voi tapahtua. Tämän opettajat ovat usein hyvin äreitä. Oppilas ei saa valita tässä mitään muuta, kuin sen kumpaa työtä haluaa mennä tekemään.
  • Kesätyöt ovat vapaehtoista työtä, jota paiskotaan nimensä mukaan kesällä, jolloin tulee kuuma muutenkin, kuin hikistä työtä paiskomalla. Kesätöistä ei myöskään saa kummosempaa palkkaa, vaikka työn teko on yhtä kovaa kuin aikuisilla, joten kesätyöt on lasten voimien hyväksikäyttöä. Alle 15 vuotiaita ei kesätöihin päästetä, koska heidän työn teko ei ole yhtä kovaa kuin aikuisilla, kielto on määrätty siksi, ettei lapsille olla vähääkään reiluja palkan suhteen.
  • Työharjoittelu on kavala lapsityövoiman hyväksikäyttötekniikka. Koulu on tehnyt työharjoittelusta pakollisen, koska se koulun mukaan on valmistautumista kovaan työhön. Työharjoittelusta ei anneta palkkaa paskan vertaa ja ruokakin menee omaan piikkiin. Työharjoitteluun haettaessa kaikki paikat ovat aina varattuja, jollon koulu hankkii sinulle työpaikan, joka on yleensä opettajien hyödyksi tehtävää työtä.

Katso myös[muokkaa]

Wiki letter w.png Tämä tynkä on artikkeli. Voit muokata artikkelia muokkaamalla artikkelia.
Harkitse myös, voisiko tämän tynkämallineen vaihtaa johonkin huumoroituneista tynkämallineista.