Lähi-itä

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Star.svg
Tämä artikkeli on kouluesimerkki siitä, miltä hyvä sivu voi näyttää. Tee näin.
Lähi-itä. Pahimmat konfliktit merkitty punaisella.

Lähi-itä on levottomin, taistelluin ja valitettavasti Eurooppaa lähinnä oleva Aasian osa. Lähi-itä rajataan historiallis-poliittisesti eikä sillä ole täysin selvää määritelmää. Sen sijaan siellä on sitäkin enemmän aseistettuja hulluja. Lähi-itää on luonnehdittu kansojen nyrkkeilykehäksi. Vertaus ei ole osuva, sillä nyrkkeilyottelussa on tavallisesti voittaja, kehässä on tavallisesti tuomari ja nyrkkeilyottelulla on säännöt.


Historia[muokkaa]

Todiste siitä, että Lähi-idän asukkaat eivät ole koskaan osanneet elää rauhassa edes harmittomien luontokappaleiden kanssa.

Lähi-itä kärsii vakavasta historiallisesta ylikuormituksesta. Alueen historia on pitkälti koko ihmiskunnan varhaishistoriaa, mikä selittääkin sen, miksi kaikki on sittemmin mennyt päin Persiaa.

Lähi-idän historia koostuu lähinnä siitä, että sumerit, armenialaiset, babylonialaiset, assyrialaiset, persialaiset, akkadilaiset, amorilaiset, skyytit, parthialaiset, syyrialaiset, egyptiläiset, foinikialaiset, heetit, israelilaiset, kanaanilaiset, roomalaiset, makedonialaiset, kreikkalaiset, bysanttilaiset, arabit, georgialaiset, turkkilaiset, ristiretkeläiset, mongolit, korsikalaiset, englantilaiset ja amerikkalaiset tappelevat kaikki toisiaan vastaan. Välillä on tehty joitakin keksintöjä, kuten pyörä, aakkoset ja lakikokoelma, mutta pääpaino on aina ollut toisten löylyttämisessä.

Lähi-idän kriisi[muokkaa]

Egyptiläisessä propagandajulisteessa Ramses II näyttää heeteille, mistä iibis pissii. Todellisuudessa heetit voittivat tämän erän.

Lähi-itä tunnetaan myös maailman kriisikeskuksena. Ns. ensimmäinen Lähi-idän kriisi alkoi noin 4850 eaa., kun sumerit keksivät maanviljelyn Mesopotamiassa. Peltojen rajoista alkanut riita kasvoi äärimmäisen väkivaltaiseksi yhteenotoksi, joka on jatkunut vuoteen 2023 (jaa.) asti laajeten alueelliseksi. Säilyneiden nuolenpääkirjoitusten mukaan riidan alkuperäisenä syynä oli, että Utnapištim-niminen maanviljelijä syytti naapuriaan Sargonia siitä, että tämä käytti liikaa kasteluvettä omalla peltotilkullaan. Sargon vastasi tähän heittämällä Utnapištimiä savikokkareella. Konflikti kasvoi ja laajeni nopeasti edeten sumerien kaupunkivaltioiden väliseksi sodaksi, johon vedettiin pian mukaan myös kaikki muut alueen kansat. Israelilaiset poistuivat kuvasta roomalaisajalla, mutta palasivat 1900-luvun puolivälissä ottamaan vahingon ja menetetyn ajan takaisin.

Räyhänprosessit[muokkaa]

Aina säännöllisin väliajoin joku ulkopuolinen kyllästyy kuulemaan uutisia siitä, kuinka ne idiootit tappavat toisiaan ja ryhtyy aktiivisesti neuvottelemaan rauhansopimusta osapuolien välille. Tämä epäonnistuu aina. Ulkopuoliset eivät nimittäin ymmärrä alueen asukkaiden psykologiaa. Itse asiassa mikään ei miellytä Lähi-idän väkeä enemmän kuin jatkuva tappelu. Syyt ovat toissijaisia. Yhdysvaltain presidenteillä on ollut tapana nöyryyttää itseään yrittämällä 15 vuoden välein saada Israel ja palestiinalaiset neuvottelupöytään ja epäonnistumalla johdonmukaisesti. Tässä ovat itsensä mokanneet jo ainakin Jimmy Carter ja Bill Clinton. George W. Bush ei ole onnistunut sen paremmin, vaikka lähestyi ongelmaa maassa maan tavalla -periaatteella ja aloitti sodan.

Väestö[muokkaa]

Tyypillinen Lähi-idän asukas, joka on tunnistettavissa lähinnä parrasta, nyrkin heristämisestä ja vihan sokaisemista silmistä.

Lähi-idässä asuu lähinnä arabeja ja juutalaisia, jotka eivät tule toimeen keskenään. Tämän lisäksi on vielä muita ryhmiä, kuten iranilaiset (persialaiset), jotka eivät tule toimeen kenenkään kanssa, sekä turkkilaiset, jotka ovat yllättävän yhteistyökykyisiä, mutta eivät jostain syystä pysy väleissä kreikkalaisten ja vapaiden toimittajien kanssa. Eräs Lähi-idän sorsituista kansoista on kurdit, joita turkkilaiset, irakilaiset ja iranilaiset vihaavat lähes samalla intensiteetillä.

Lähi-idän asukkaat tunnistaa parhaiten äänestä. Tyypillinen Lähi-idän miespuolinen asukas karjuu ja kiljuu jatkuvasti milloin mistäkin syystä. Naiset pysyvät yleensä kotona, mutta hekin päätyvät elämöimään tavallisesti itkun muodossa sen jälkeen, kun perheen miehet ovat taas räjäyttäneet itsensä päreiksi ja suvun talo jyrätään puskutraktorilla.

Puuhanurkka[muokkaa]

Lähi-itä on melkoisen vakava aihe jopa sinunlaisellesi syvällisesti informoidulle henkilölle, joten tähän väliin on hyvä saada vähän aivovoimistelua puuhanurkan muodossa. Eihän sitä kukaan jaksa pelkkiä vakavia asioita koko ajan miettiä.

1. Yhdistä maat![muokkaa]

Osaatko yhdistää valtion sen veriviholliseen?

Sarake I

A. Israel

Sarake II
 1. Bahrain
 2. Egypti
 3. Irak
 4. Iran
 5. Jemen
 6. Jordania
 7. Kuwait
 8. Libanon
 9. Oman
 10. Palestiinalaishallinto
 11. Qatar
 12. Saudi-Arabia
 13. Syyria
 14. Yhdistyneet arabiemiirikunnat

Ratkaisu: A–1, A–2, A–3 jne.

2. Mesopotamialainen pähkinä[muokkaa]

Keltainen–kurdit, vihreä–sunnit, oranssi–shiiat, punainen–Iran, sininen–Turkki.

Joella on ongelma. Hänen täytyy jakaa Irak kolmeen itsehallinnolliseen alueeseen vain kahdella viivalla ärsyttämättä Turkkia tai Irania. Pystytkö auttamaan häntä tai hänen seuraajaansa?

Ratkaisu: Jos keksit ratkaisun, ilmoita siitä välittömästi osoitteeseen: Joseph R. Biden, The White House, 1600 Pennsylvania Avenue, Washington, D.C., U.S.A. Jos olet värisokea, et todennäköisesti voi ratkaista tehtävää.

3. Pommit[muokkaa]

Al-Aqsan marttyyrien prikaatiin kuuluva Abdilah aikoo tehdä itsemurhaiskun sionistisia vihollisia vastaan ostoskeskuksessa, jonka pinta-ala on noin 5800 neliömetriä.

Kuinka paljon räjähdettä hänen on käytettävä?

Ratkaisu: Mahdollisimman paljon.

Kulttuuri[muokkaa]

Lähi-idän arkkitehtuuri on tyylillisesti vaihtelevaa, ja risteilyohjukset sekä autopommit voivat uudistaa kaupunkien yleisilmettä dramaattisesti.

Lähi-idän kulttuuri on vanhaa ja samalla yllättävän hiomatonta. Aseet ovat paikallisen kulttuurin korkein tunnusmerkki. Kuvataidetta alueella ei esiinny, sillä Jumala on ilmoittanut suuttuvansa muslimeille ja juutalaisille, mikäli nämä piirtävät kuvia. Muslimit ovat taas ilmoittaneet suuttuvansa vielä pahemmin, jos kukaan muukaan piirtää kuvia.

Uskonto[muokkaa]

Uskonto sulautuu Lähi-idässä politiikkaan niin saumattomasti, että sellaisesta voidaan muun maailman hihhulien keskuudessa vain haaveilla. Teologien mukaan on pitävä todiste Jumalan oudosta huumorintajusta, että Jerusalem on yksinoikeuden nojalla pyhä kaupunki kaikille kolmelle alueella syntyneelle ja toisiaan intensiivisesti vihaavalle uskonnolle. Uskonnon vaikutus on iskostunut hyvin syvälle Lähi-idän kulttuuriin. Tämä näkyy jo siinäkin, ettei minkään tappelevan osapuolen tarvitse perustella toimiaan järkiargumenteilla.

Kaikkiin tärkeimpiin Lähi-Idän uskontoihin liittyy olennaisena osana ympärileikkaus, mikä omalta osaltaan selittää sikäläisten miesten varsin traumatisoitunutta suhdetta sekä toisiinsa että kaikkiin muihin seudun asukkaisiin.

Musiikki[muokkaa]

Musiikki keksittiin Lähi-idässä noin 6000 vuotta sitten säännöllisissä kamelinrääkkäysjuhlissa. Se on säilyttänyt alkuperäisen melodisen runsautensa, riipivät vastakohtaisuutensa ja asemansa migreenin laukaisijana.

Urheilu ja vapaa-aika[muokkaa]

Lähi-idästä ei ole juuri tullut kuuluisia urheilijoita. Israelin olympiajoukkueen menestyskin jäi vaisuksi vuoden 1972 Münchenin olympialaisissa. Urheilua, hikoilua ja muuta rasittavaa ei ole perinteisesti pidetty arvossa Lähi-idässä. Ainakin saudit ovat sitä paitsi fysiikaltaan sellaisia, etteivät pärjäisi kuin sumopainissa. Toisaalta he voivat ostaa itseään edustamaan vaikkapa afrikkalaisia juoksijoita. Palestiinalaisilla arvioidaan sen sijaan olevan paljon mahdollisuuksia kuulantyönnössä sekä keihään -ja kiekonheitossa, sillä he ovat tottuneet viskelemään runsaasti kiviä. Israelilaisten ominta aluetta taas on tarkkuusammunta, mutta tähän vaaditaan eläväksi maaliksi mieluiten arabisiviili tai YK-tarkkailija.

Erityisen suosittu harrastus on lipun polttaminen. Suosituimpia tässä yhteydessä ovat Yhdysvaltojen ja Israelin liput. Tämä koko perheen harrastus ei tunne ikärajoja, mutta osallistujien älykkyysosamäärä on rajoitettu 40:een pisteeseen. Tapahtumien kulku on seuraava: joku hankkii käyttöön lipun. Tämän jälkeen hän kokoaa joukon mökääviä idiootteja ympärilleen. Nämä karjuvat levottomia ja heiluttelevat käsissään konetuliaseita, keppejä, riepuja tai mitä tahansa ulottuvilla olevaa. Paikalle tulee aina kutsua joku filmaamaan tapaus. Joukon vähä-älyisin (mikäli kaikki ovat yhtä tyhmiä, arpa ratkaisee) valitaan pitelemään lippua muiden kerääntyessä hänen ympärilleen. Tämän jälkeen lipun pitelijä sytyttää lipun ulommasta alakulmasta sytyttimellä. Liiallista varovaisuutta ei tarvita. Lippu palaa loppuun muutamassa sekunnissa. Tällöin kaikki osanottajat puhkeavat ekstaattiseen riemuun ja mölinä kohoaa korkeimmalle tasolleen. Seuraa vielä hieman hyppimistä ja ilmaan ampumista, jonka jälkeen pelottomat sankarit, jotka ovat todistaneet urhoollisuutensa pelottavaa kangaspalaa vastaan, voivat palata koteihinsa syljeksimään kattoon. Ellei jollakulla ole sitten varaa ostaa uutta lippua.

Poliittis-uskonnollinen järjestötoiminta tuo väriä ja valoa Lähi-idän katukuvaan.

Järjestötoiminta on suunnattoman suosittua Lähi-idässä. Al-Qaida, Hizbollah, Al-Aqsan marttyyrien prikaati ja Hamas kuuluvat suurimpiin ja suosituimpiin alueen järjestöihin. Ne organisoivat monipuolista leiritoimintaa, tiedotusta ja tietenkin vääräuskoisten ja turmeltuneiden vihollisten tuhoamista.

Katso myös[muokkaa]