Lääketiede

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Askelmittari ylpeilee sauvaansa sidotulla käärmeellä.

Lääketiede on erittäin laaja ja epäselvä tieteenala. Pääosin se tarkoittaa terveyden ylläpitämistä ja palauttamista sekä sairauksien ehkäisemisen välttämistä ja sen hoitoa. Lääketieteen tavoitteena on ymmärtää, kehittää ja soveltaa tapoja, joilla potilailta voisi nyhtää enemmän rahaa.

Lääketieteen historiaa[muokkaa]

Maailman terveysjärjestö WHO:n lippu.

Lääketieteen historia on pitkä ja hämärä. Länsimaisen lääketieteen kehittelijänä tunnetaan eräs kreikkalainen jumala, Asklepios sauvaansa sidotun käärmeen johdattamana, joka oli tarun mukaan Apollon poika. Siis Asklepios ei se käärme. Kuitenkin vuonna 300 eaa. kunnian lääketieteen virallisesta keksimisestä otti itselleen HIPPOKRATES!, joka keskittyi enemmän rationaalisiin tauteihin ennemmin kuin luulosairauksiin.

Jo muinaisessa Egyptissä tiedettiin kuinka silpoa ihmisiä ja siirrellä sisäelimiä. He osasivat korjata poikki menneitä käsiä, jalkoja ja päitä, joita irtosi raskaissa louhimistehtävissä, jotka tutkimuksien mukaan olivat silloin viimeistä huutoa.

Renessanssin aikana (vasta) tohtorit uskaltautuivat aloittaa ruumiiden tarkemman tutkimisen ruumiinavauksien avulla. Eräs näistä tunnetusta kehonkaivelijoista on Leonardo Di Caprio. 1700-luvulla keksittiin rokotus, kun ISOrokko alkoi uhkaavasti levitä.

Vasta 1800-luvun lopuilla ihmiset huomasivat, että "Hei, tämähän toimii" ja alkoivat hoitaa sairauksiaan ja ottamaan ne saastaiset turkit ja peruukit pois päältään. 180 vuotta myöhemmin suomalaisetkin heräsivät ja alkoivat kynsin ja hampain taistella medikalisoitumista vastaan.

Tehokkaita historiallisia lääkkeitä ovat olleet esimerkiksi botuliinit vaikeissa neuvotteluissa, elohopea ummetuksessa sekä oopiumi moneen harmiin. Riittävän lääkekäytön turvaamiseksi neuvolassa tarjotaan nykyisin elohopeat rokotteena maksutta kaikille lapsille. Botuliinia käytetään nykyisin kauneuden hoitoon, ja oopiumijohdannaiset ovat laajassa käytössä yskä- ja kipulääkkeinä.

Lääketiede on siitä poikkeuksellinen ala, että kuka tahansa voi ryhtyä sen asiantuntijaksi ilman koulutusta. Lähtökohdaksi riittää sairauksien tunteminen oman sairastamisen myötä sekä riittävästi tyhmyyttä, että ei tajua potilaita olevan joka junaan osan porukasta jäädessä asemallekin. Tältä pohjalta voidaan julkisuudessa teilata vuosikausia tehty tutkimustyö. Ihmiset uskovat lääketieteen asiantuntijaa sitä enemmän, mitä vähemmän tällä on koulutusta, koska koulutetut toimivat ainoastaan lääketehtaiden korruptoituneina kätyreinä.

Nykyään lääkäreitä koulutetaan yliopistossa, mihin opiskelijoita valitaan pääsääntöisesti sen perusteella, kuinka huono käsiala heillä on. Näin varmistetaan se, ettei kukaan voi todistaa heidän olevan väärässä, koska potilaskertomukset ovat poikkeuksetta lukukelvottomia.

Lääketieteen osa-alueet[muokkaa]

Kliinisen lääketieteen osa-alueita

Diagnostisia ja erikoisaloja

Lääketieteeseen liittyviä taiteen osa-alueita

Lääketieteeseen liittyvät ammatit

Aiheesta muualla[muokkaa]