Kyllä se siitä.

Hikipediasta
(Ohjattu sivulta Kyllä se siitä)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kyllä se siitä on kohtelias fraasi, joka sanotaan aina, kun jotain kauheaa on tapahtunut. Sitä voidaan käyttää lähes kaikissa tilanteissa, eikä sillä ole rajoitteita. Sen voi sanoa vaikka presidentille suuren maansurun aikana. Sen voi sanoa laktovegaanille hipille, jolle on iskenyt laktoosi-intoleranssi ja se joutuu muuttamaan nimitystään, joka taas vaikuttaa hänen statusasemaansa hippien keskuudessa.

Aina kun tapahtuu jotain ikävää, ja jotakuta harmittaa ja hän itkee, voidaan siksi sanoa "Kyllä se siitä". Nämä taikasanat ratkaisevat aina kaikki ongelmat, kuin taikaiskusta.

Tosin monia on aina ihmetyttänyt, että mikä. Ja ennen kaikkea mistä. Kun sanonnassa on kolme sanaa, jossa jätetään käsitteitä tahallaan auki että mikä ja mistä. Niin ihan hirveästi jää sanonnasta selittämättä. Mysteerin edessä mieli lukkiutuu. Sillä mysteeri huutaa ratkaisua jota ei ole. Ei silloin voi kuin lainata viisaampiaan ja todeta, että "Joskus kysymykseen vastatakseen tulisi tietää mitä kysyjä tarkoittaa kysymykseensä sisältyvillä termeillä."

Ilmeisesti tätä miettiessä murheet unohtuvat. Koko lauseen tarkoituksena on siis toimia jonkinlaisena harhauttajana. Onhan se toki niinkin, että jos ihminen murehtii esimerkiksi laktoosi-intoleranssiaan, niin häntä surettaa se. Mutta jos hän ei muistele asiaa vaan miettii että mikä on tässä kontekstissa sopiva ja esitellysti rationaalinen predikaatti, subjekti ja objekti lauseeseen "Kyllä se siitä", hän ei itke.

Ja siinä miettiessä saattaa olla niin että ongelma ratkeaa, jolloin se ei enää itketä. Tai jos ei ratkea, niin on muistettava että ongelma, johon ei ole ratkaisua ei ole ongelma vaan olotila. Eikä olotiloja itketä. Ongelmia itketään.

Ehkä juuri tämän vuoksi aina onnistumistilanteissa, erityisesti jääkiekossa, jossa onnistumiset ovat erityisen tärkeitä, huudetaankin "Se on siinä!" Se osoittaa että predikaatti, subjekti ja objekti ovat jo tiedossa eikä niitä tarvitse miettiä. Näin ihmisen voimavarat voivat keskittyä iloitsemiseen.

Tunnettuja käyttäjiä:

Mauno Koivisto, turkulainen satamajätkä, Suomen presidentti on lausahduksen tunnetuin viljelijä. Erityisesti tätä fantsua slogania Koivisto viljeli pyrkiessään toiselle presidenttikaudelle vuonna 1988.