Kuutio

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Vastaus kaikkiin arkkitehtuurin ongelmiin on kuutio.

Kuutio eli säännöllinen heksaedri eli säännöllinen kuusitahokas on kuusitahkoinen geometrinen kappale, joka on laatikkoarkkitehtuurin perusmuoto. Kuutiota, jonka sivut ovat eri pituisia, kutsutaan särmiöksi eli prismaksi, joka on tavaratalon perusmuoto. Kuutio on siis neliö, joka on hommannut itselleen kolmannen ulottuvuuden.

Erityisesti arkkitehdit ovat mieltyineitä kuutioon, sillä se tekee rakennussuunnittelun yksinkertaiseksi ja helpoksi - ei tarvitse turhaan vaivata päätään sellaisilla joutavuuksilla kuin harjakatto, räystäät, syöksytorvet, päätykolmiot tai vesieristys.

Kuution keksi Le Corbusier. Hän määritteli arkkitehtuurin seuraavasti: Jokainen arkkitehtoninen ongelma palautuu geometrisiin perusmuotoihin - kuutioon, pyramidiin ja palloon. Lopputuloksena oli kuution muotoinen betonilaatikko, jollaisia Suomen ja Euroopan kaupungit ovatkin sitten tulvillaan. Tunnettuja kuutiota töissään soveltaneita arkkitehteja olivat Le Corbusierin ohella Frank Lloyd Wright, Arne Jacobsen ja Ludwig Mies van der Rohe sekä suomalaiset Viljo Revell, Aarno Ruusuvuori sekä oikeastaan joka ainoa suomalainen arkkitehti, mitä Teknillinen korkeakoulu on sodan jälkeen sisuksistaan pullauttanut.

Ei näin...

Kuution seinät ovat neliöitä, ja yleensä joko betonielementtejä tai lasia. Kuutio pysyy kasassa tukipilarien ansiosta. Kuutiossa on kuusi seinää, kahdeksan kärkeä ja 12 särmää. Jos särmän pituus on d, kuution tilavuus on

...vaan näin.

, kuution tilavuus on

ja seinien yhteispinta-ala on

Kotiplaneettamme arkkitehdin silmin

Koska arkkitehdit eivät ole insinöörejä eivätkä he osaa integroida, kuutio tekee arkkitehtonisesta suunnittelusta ja laskuista helppoja. Avaruusgeometriassa kuutiomittojen suhdeluku on 1000. Se tarkoittaa sitä, että esim. yksi kuutiodesimetri (10 cmx10 cmx10 cm) vastaa 1000 pienempää kuutiosenttimetriä.

Myös Ernö Rubik on arkkitehti.

Usein kuutiossa on myös nauhaikkunat ja/tai parvekkeet rikkomassa geometrista perusmuotoa ja lopputulos muistuttaa usein auton jäähdyttäjää tai vanhanaikaista matkaradiota sen sijaan, että se muistuttaisi mitään sellaista, mitä arkkitehtuurin historia on tuottanut ennen kuution keksimistä.

Le Corbusierin, Alvar Aallon, Viljo Revellin ja monen muun arkkitehdin ohella borgit suosivat kuutioita. Kuutiossa tiivistyy kaikkein parhaimmin Le Corbusierin kuuluisa lausahdus Asunto on kone.

Ludwig Mies van der Rohen suunnittelema Seagram-särmiö noudattaa Louis Sullivanin maksiimia Muoto seuraa funktiosta.