Kuha

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

”Nyt on mualimanloppu tulossa, kun kiisket kasvoo viiskiloisiks!”

~Savolaismies kuhan saatuaan


”Kuhan vedin käteen...”

~Legendaarinen kuhavitsi


Kuha on uusimaalainen suurehko, herkullisen makuinen ahvenkala joka tunnetaan useista tähdittämistään vitseistä. Vaikka se muistuttaa hauen ja ahvenen hybridiä (englanniksi pikeperch) se tiettävästi ei ole hauki-isän ja ahvenäidin jälkeläinen. Kuha on petokala, joka syö ja kiusaa pienempiään.

Kuha on vesiemme susi. Se on siis suden tavoin laumasielu ja parvikala, ja toisin kuin vaikkapa hauki, joka pyrkii saamaan maksimisaaliin minimivaivalla väijymällä pahaa-aavistamatonta pikkukalaa kaislikossa, kuha jahtaa onnetonta saalistaan kilometritolkulla - tyypillistä koulukiusaajan käytöstä siis. Kuhan raukkamaista luonnetta täydentää sen käytös joutuessaan itse pyydykseen: se ei uistimeen tai verkkoon jouduttuaan rimpuile ja sätki hauen tavoin ja yritä rikkoa pyydyksiä, vaan se lähinnä yrittää leikkiä kuollutta.

Poikkeuksena muista kaloista kuha suosii Etelä-Suomen lämpimiä ja likaisia vesiä, vaikka Pohjois-Suomessa olisi puhtaita, kirkkaita ja viileitä vesiä yllin kyllin. Kuha on siis citykala. Tätä kuhan juppiöykkäri-imagoa luonnehtii myös se, että kuhasta saa erinomaista sushia, joka puolestaan tunnetusti on nirppanokkasnobien herkku.

Kuhan erottaa ahvenesta siitä, että se on sutjakampi, isompi ja sinisempi eikä sillä ole viittä mustaa raitaa, ja kiiskestä siitä, että se on valtavasti isompi, sinisempi eikä se ole yltäpäältä rä'än peitossa.

Kuhan moraali[muokkaa]

Kuhalla ei ole minkäänlaista moraalia. Mitä muutakaan voi olettaa, jos on laumasielu, peto, ajaa saalistaan takaa pitkin vesiä, hyvänmakuinen suurehko kala ja asuu Etelä-Suomessa? Toisin kuin lohi, taimen, harjus, nieriä ja hauki (tosin hauki on Lapissa roskakala) jotka ovat Lapin kanta-asukkaita, voisi kuvitella että kyllä kuhankin pitäisi suosia Lappia. Mutta ei! Tuo sinikylki viihtyy etelärannikolla.

Kuhan hyötykäyttö[muokkaa]

Kuha on syötäväksi kelpaava kala, ja se on erinomaisen herkullinen sekä raakana että paistettuna. Tosin järvialueelta pyydystetystä kuhasta valmistetusta sashimista voi saada vekkulin lemmikin, joten kuha sopii japanilaiseen keittiöön suunnilleen samalla tavoin kuin fugu suomalaiseen.

Kuha koostuu muutamasta yksinkertaisesta osasta, jotka kannattaa tuntea kuhaa ruoaksi tehdessä tai vain isoisän ällistyttämiseksi.

Samoin kuin ahvenessa, noin 2/3 ahvenen painosta on päätä ja häntää. Keskellä on ruotoja. Kuha on kosher kala, eli sillä on evät ja suomukset (joita kyllä sitten riittääkin). Kuhaa peratessa pistetään sitä kiduksiin ja lasketaan veri pois, jonka jälkeen avataan vatsa, jonka sisältä löytyy suoli ja sappirakko. Näitä ei pidä rikkoa sillä silloin kuha haisee ja maistuu kakalle tai virtsalle ja hyvä sushi on aivan pilalla. Sen jälkeen kuha voidaan fileerata. Siitä saa isoja ja hyviä fileitä, sillä kuhan ruodot ovat isoja ja irtoavat helposti. Eikä niitä ole onneksi yhtä paljon kuin hauessa tai lahnassa. Helppo ruuaksivalmistettavuus ja hyvä maku onkin oikeastaan paras asia, mitä tästä vesiemme sudesta voi todeta.

Kalalajit
Hyvät: Ruutana - Karppi - Toutain - Ahven - Made - Kalapuikko - Kampela - Kuha - Kultakala - Lohi - Valas - Silakka
Epäilyttävät: Lipeäkala - Sampi - Muikku - Monni - Lahna - Suutari - Säyne - Törö - Mutu - Sorva - Rasvakala - Hauki
Pahat: Salakka - Turpa - Vimpa - Siika - Särki - Pasuri - Piraija - Kivisimppu - Vastarannan kiiski - Hai - Härkäsimppu
Luontaiset viholliset: Ihminen - Teollisuus - Kalastajat - Kapitalismi - Mafia - Venäjä