Kivi

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stones 01.svg
Tämä artikkeli kiinnostaa kiviäkin!
Kivi
Kiviset.png
Perhekuva.
Alkuaineen tiedot
Kemiallinen merkki: Rc
Järjestysluku: 15,53
Sulamispiste: 3000 °C
Kiehumispiste: 10 000 °C
Tiheys: 9,89 g/cm³

Kivi on aine, joka kuvataan yleensä "tylsänä". Oikeasti kivi ei elä, mutta jos eläisi, se voisi kertoa meille paljon historiasta. Kiviä oli ennen vain yksi mainen kappale. Jääkaudella se hajosi. Ensin muodostui kalliot, niistä lohkareita, siitä soraa, niistä hiekkaa, ja lopulta kivi hiotui niin olemattoman pieneksi, että niistä tuli savea. Savesta puolestaan lasten saviukkoja. Joskus kiven kohtalo on oikeasti säälittävä!

Historia[muokkaa]

Kivi tuli ensimmäistä kertaa laajalti tunnetuksi vuonna 1890 Kivi-paperi-sakset -leikistä. Leikkiä vastustivat erityisesti Afrikan tähden pelaajat, joiden mielestä kivet turmelevat kansan. Kivien kieltolaki teki kivet laittomiksi vuosina 19201945, ja niiden salakuljetus lisääntyi. Salakuljettajina toimivat pyramidien rakentajat, jotka veivät kallisarvoisia kiviä tekeillä olevista pyramideista. Vuonna 1945 kivien myynti dekriminalisoitiin ja ne tulivat myyntiin valtion omistamaan Alkoon. Nykyisin kivillä on monia käyttötarkoituksia: niillä voi heitellä lampeen "leipiä" ja monia muita.

Kuuluisia kiviä, -sanontoja kivistä ja -käyttötapoja[muokkaa]

Tässä on rehellisesti sanoen kaikki. Jännä juttu, mutta odotitko jotain muuta?
 • Aleksis Kivi -Usko tai älä, Suomen kirjallisuuden historia on niin harvinaisesta perseestä, että ensimmäisen kaunokirjallisen teoksen on tehnyt kivi. Tai tehty kiveen. Tiedämme ainakin, että paperi olisi tehnyt hienompaa jälkeä, mutta sakset huonompaa.
 • Kiviset ja Soraset -Alkuperäinen kivien suku. Soraset edustavat SPD:tä, Kiviset Neuvostoliittoa, eli molemmat käytännössä samaa asiaa.
 • Hiekka -Saharasta voit löytää hiekkaa helposti. Mutta ulospääsyä ei ole... VAROITUS! Ne, jotka kunnioittavat enemmän hiekkaa ja elämää kuin vettä, kuolevat janoon!
 • Juoksuhiekka -Jos jonain kauniina päivänä tulet rannalle, ja aiot ottaa hiekkakylvyn, nyt siihen tarvitaan uimataitoja. Eikä pelastusliiveistäkään ole pahemin hyötyä.
 • Uluru -Iso kivi Australiassa (katso kuva), ja varmasti koko maan suurin saavutus. Upeaa, miten kehittyneitä siellä teknologia ja saavutukset ovat.
 • Joutua kiven sisään -Suomalaiset voivat kutsua vankilaa "kiveksi", mikä viittaa suomalaisten erikoiseen sanavarastoon [1] Nyt voisi sanoa, että Matti Nykänen asuu kivessä, jos tilanne on tämä.
 • Savi -Pienin mahdollinen kiven olomuoto,
Tarkemmin ajattellen luonnossa esiintyvät dyynit ovat huomattavasti kevyempiä kuin "kaunokirjallinen tekosemme" dyyni.
 • Dyyni -Kirja, joka koostuu hiekasta ja liittyy avaruusolioihin. Dyynit ovat niin yksinkertaisia, että niihin voisi korkeintaan eksyä täyspäinen beduiini. Dyynejä esiintyy muun muassa "Pirates of the Caribbean 3, Maalimaan laidalla" -kirjassa, Davy Jonesin loukussa. Yleensä dyynit eivät ole vaarallisia, mutta kapteeni Jack Sparrowlla on vakavia ongelmia selvitä niiden kanssa.
 • Kuu -Oikeasti kuu on juustoa, ei kiveä, vaikka Neil Armstrong väittää toisin. Ei hän maistanut edes kuuta! Aku Ankka maistoi yhdessä jaksossa, ja sanoi, että kuu on ehdottomasti Emmentaalia.
 • Kivitys -Tämä kivien käyttötapa on helppo tapa myös osoittaa mieltä. Jos et esim. pidä siitä, että joku julistaa kadulla sanomaa mihin et osaa pistää takaisin. Siinä voi hermostua, mutta ei kannata suotta hakata kadulla. On paljon herrasmiesmäisempi tyyli, kivitys. Tässä on kaksi tapaa mitä voit tehdä.
 1. Heittää itse kiviä. Saitko vihollisesi kivitettäväksi? Hyvä. Kun hän on rotkossa (tai kivityspaikassa), ja hän pyytää sinua vapauttamaan hänet, sanotaan EI ja heitetään kivi. Tai heitetään kivi ja sitten sanotaan EI.
 2. Pitele kivenheittäjien takkeja. Tämä on kätevä niksi, mikäli haluat olla herrasmies, muttet kivittää. Ei itse asiassa ole kovin reilua, jos myöhemmin petät kaikki.
 • Kallio -Nämä ovat isoja kivenlohkareita. Näille voit mennä talvella liukastelemaan, jos haluaa sairaslomaa koulusta. Nämä ovat kivoja pikkulasten leikkipaikkoja, vaikka niillä saattaa seikkailla myös muutkin kuin lapset.
 • Kivekset -Nämä kivet ovat toimivia, mutta niihin tulee painoa vasta murrosiässä. Aikuisena puolestaan näitten kivien paino riippuu siitä, miten toimit elämässäsi, siis mitä valintoja teet. Täysinä nämä ovat painavimpia. Toisaalta armeija paljastaa kaiken tiedon, ja sitten sinulle nauretaan. Varsinkin jos kivesten lähettyviltä löytyy näppylöitä.[2] Muuten, usko tai älä, nämä kivet tuntevat kipua. Kysymys herää, ovatkohan argeologit pahoja ihmisiä, kun tekevät kaivauksia?
 • Kivi(-paperi-sakset) -Taiteilija Miron keksimä surrealistinen peli ja vapaa-ajan viete. Surrealistisuuden tekee se, että kiven voittaa paperi. Useat haluaisivat nähdä "Tekken" -version pelistä.
 • Leipä -No, tässä muodossa tätä ei kannata syödä, vaikka olisikin leivän ystävä. Vanhemmille vinkki, kannattaa aina kuunnella tarkkaan mitä lapsi sanoo:

”Äiti, voiks mä mennä heittää leipii sorsille?”

”Tottahan toki, kulta!”

”Quack! *Pimpelipom!*”

 • Kivipedia -Ei, kyllä tämä on ihan vain Wikipedia, mutta nimettiin uudelleen täällä, sillä "tylsä kuin kivi". Täällä pidetään hauskaa! Tai toisaalta, huvinsa kullakin.

Käyttökohteita[muokkaa]

Linkit[muokkaa]

 1. Vrt. Aavikon laiva = Kameli.
 2. No, daa'a! Perttala hautaa halvalla!

Katso myös[muokkaa]