Kiljuhanhi

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kiljuhanhi
Wackybye01.jpg
Tyypillinen itsetuhoinen kiljuhanhi.
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta
Pääjakso: Selkäjänteiset
Alajakso: Selkärankaiset
Luokka: Linnut
Lahko: Sorsalinnut

Kiljuhanhi (Ciljus metanolicus) on noin sorsan kokoinen lintu, joka nimensä mukaisesti rakentaa pesänsä kilju- ja pontikkatehtaitten läheisyyteen. Kiljuhanhet ovat linnuista ainoita, jotka kykenevät juomaan runsaasti alkoholia menehtymättä. Kiljuhanhi kuitenkin on äärimmäisen uhanalainen, koska niillä on tapana pujahtaa kellareihin juomaan keskenkäynyttä kiljua ja pontikkaa ja ne ovat sen verran tyhmiä, etteivät tajua juoman olevan hengenvaarallista metanolia. Keskeneräisen pontikan nauttimisen johdosta kiljuhanhikannat ympäri maailman ovat huomattavasti harventuneet ja lintutieteilijät ovat jopa epäilleet kiljuhanhen kuolleen sukupuuttoon. Kiljuhanhien yleisin kuolinsyy on maksakirroosi.

Kiljuhanhi on väriltään paskanruskea ja sillä on joko keltaiset tai verestävät silmät ja useimmiten siniset jalat. Kiljuhanhet ovat usein erittäin turpaansa saaneen näköisiä, sillä ne ovat melko huonoja lentäjiä ja ne lentelevät usein esimerkiksi ikkunoita päin. Kiljuhanhilla on myös tapana soittaa suutaan esimerkiksi kanahaukoille ja huuhkajille. Siksi kiljuhanhet joutuvat usein tappeluihin, joissa ne jäävät useimmiten alakynteen.

Levinneisyys[muokkaa]

Kiljuhanhi pesii pääosin Aasian pohjoisosissa, mutta joitakin yksilöitä on tavattu myös Euroopan rajojen sisäpuolella (lue Suomessa) pohjois-eurooppalaisten keskimääräistä suuremman alkoholinkulutuksen vuoksi. Kiljuhanhet pesivät usein Lapissa, jossa niiden parhaita ystäviä ovat shamaanit, joiden seurassa kiljuhanhet viihtyvät noitarumpua soitellen ja viinaa juoden.

Kuten aivan liian monet muutkin linnut, myös kiljuhanhet muuttavat. Muuttomatkoillaan kiljuhanhet joutuvat lepäämään usein, sillä niillä on tapana rahdata omistamansa huonekalut kuten sohvat, televisiot ja vesisängyt selässään joka kesä ja syksy uusiin paikkoihin. Kiljuhanhien tavallisin pysähtymiskohde muuttomatkoilla on Kazakstan, jossa ne kuitenkin usein pääsevät hengestään, sillä maassa vallitsee jokavuotinen "Kiljuhanhille kuula kalloon" -kampanja.

Elin- tai kuolinympäristö[muokkaa]

Kiljuhanhi viihtyy missä vain, kunhan siellä on paljon alkoholia, mieluiten kiljua. Pekka Puskan kodin läheisyydessä kiljuhanhia ei jostain syystä ole tavattu milloinkaan.

Kiljuhanhen ravinto[muokkaa]

Kiljuhanhi syö pääasiassa makkaraa ja ihmisiä. Joidenkin yksilöiden suosikkiruokaa ovat Saarioisten roiskeläpät tai maksalaatikko rusinoilla. Juomaksi ne nauttivat joko alkoholia tai toistensa virtsaa. Kiljuhanhet ovat myös kovia syömään ulosteita (sekä omiaan että toistensa).

Suojelu[muokkaa]

WWF:llä on niin sanottu "kiljuhanhityöryhmä", jonka tavoitteena on kasvattaa kiljuhanhikantaa vähentämällä niiden kiljunjuontia. Kiljuhanhille onkin alettu perustaa omia A-klinikoita maailmanlaajuisesti. 1980-luvulta alkaen kiljuhanhia on istutettu paikkoihin, jotka ovat mahdollisimman kaukana kiljutehtaista tai Alkoista. Kiljuhanhien aistit ovat kuitenkin vuosien saatossa harjaantuneet siihen pisteeseen, ettei tällä ole ollut juuri positiivisia vaikutuksia ja kiljuhanhet löytävätkin juotavaa oikeastaan mistä vain ja mihin kellonaikaan tahansa.

Vuonna 2009 aloitettiin kokeilu, jossa pakotettiin kiljuhanhet parittelemaan valkoposkihanhien kanssa. Tämän tuloksena syntyi niin hirveän näköisiä ja vakavasti vammaisia linnunpoikasia, ettei asiasta enää juurikaan puhuta, vaikka samaa toimintaa harjoitetaan edelleen.

Kuinka saat kiljuhanhen tulemaan luoksesi[muokkaa]

Kiljuhanhet pitävät makkarasta, viinasta ja joikhaamisesta, jota ne usein harrastavat dokaamisen ohella lappalaisten shamaanien kanssa kesäisin. Voit käyttää syöttinä omalla vastuulla myös itseäsi. Kiljuhanhet eivät juuri syö perinteistä linnunruokaa, eli niitä on täysin turhaa koettaa houkutella lintulaudoilla.

Varmin tapa pyydystää kiljuhanhi on laittaa kilju pöhisemään kellariin ja virittää sinne samaan aikaan ansoja pakenemisen estämiseksi. Kiljuhanhi kannattaa pyydystää, sillä monet puliukot ovat kertoneet niiden olevan oivallista ryyppyseuraa. Kiljuhanhen kanssa ei kuitenkaan kannata kilpailla siitä, kumpi kestää enemmän viinaa, sillä ne ovat todistetusti juoneet monta ihmistä pöydän alle.

Kiljuhanhi-triviaa[muokkaa]