Kevytmoottoripyörä

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
AA 6041 020.jpg
Kaksipyöräisiä
liikenteenvaarantimia

Kevytmoottoripyörä, teineille kemmu, narkkareille piikki, tai isille saatanan kallis, on kaksipyöräisillä ajaville moposta seuraava liikenteenvaarannusväline.

A1-kortti[muokkaa]

Kevarin ajaminen vaatii A1-luokan ajokortin. Ajokortin saaminen vaatii 16 vuoden iän, teoriaopetuksen ja hajoitus-opetuksen. Kortti maksaa noin 8000 euroa, mutta sillä saa jopa 7 euroa alennusta B-kortista, joten se kannattaa hankkia.

Teoriaopetus[muokkaa]

Teoriaopetus koostuu nukkumisesta ja kynsien syömisestä. Samalla edessäsi "opettaja" selittää montako pistettä saa polkupyöräilevän mummon teilaamisesta verrattuna kävelevään mummoon. Joskus joku saattaa herätä kesken tunnin kun opettaja avaa videotiedoston jossa on musiikkia. Tämä tapahtuu onneksi hyvin harvoin. Tällä harjoitetaan oppilas tulevaan teoriakokeeseen, jossa on tarkoitus painaa ylintä nappia mahdollisimman nopeasti kysymyksen alussa.

Hajoitus-opetus[muokkaa]

Hajoitus-opetuksessa, jota myös joskus ajo-opetukseksi kutsutaan, on tarkoitus oppia kulkemaan liikenteessä ns. Viron malliin. Tässä mallissa on liikenteen tarkoitus toimia mahdollisimman nopeasti, pienessäkin tilassa, hinnalla millä hyvänsä. Ajo-opettaja ajaa pyörän takana autollaan mahdollisimman kovaa, ja oppilaan on ajettava henkensä kaupalla 50 minuuttia karkuun. Jos oppilas onnistuu tässä 9 kertaa, hän voi yrittää viimeistä pakoa, jossa onnistuttuaan hän saa virallisen A1-kortin. Noin 90% oppilaista kuolee ensimmäisen 3 ajokerran aikana jäätyään opettajan alle.

Kevareja[muokkaa]

Kevareja on moneen lähtöön, mutta ne voidaan luokitella muutamaan luokkaan:

Kyykyt[muokkaa]

Kyykkypyöriä esiintyy enemmän kaupungissa. Amisten mukaan ne ovat noloja, mutta lukiolaisten mukaan niillä on ihan yhtä mukava ajella kuin muillakin kevareilla. Kyykkyjen hyvät puolet ovat lähinnä näytönohjaimessa, joka takaa kauniin grafiikan naisten silmissä.

Endurot/katuendurot[muokkaa]

”Meizil on kotari käyx kateex?”

~Ylpeä KTM-kuski

Enduropyörät ovat melko suosittuja maaseudulla, koska niillä on hyvä ajaa hiekkakuopilla ja heittää paskarinkiä, lisäksi amikset pitävät enduropyöristä, koska niihin on kiva liimata tarroja. Katuendurot ovat sitten jotain kyykyn ja kunnon enduropyörän väliltä. Niillä on hyvä ajaa asfalttiteitä, mutta myös pienemmät polut onnistuvat.

Skootterit[muokkaa]

No ei niillä nyt aja kukaan, edes 125-kuutioisina. Varsinkin kun kevarikortin saaminen edellyttää sitä, että täytyy osata käyttää vaihteita ja kytkintä, niin ei ole mitään syytä hankkia kevari-skootteria. (huom. nykyään poliisit ovat näyttäneet herkemmän puolensa ja ajelevat myös skoottereilla, joskaan eivät 125-kuutioisilla...)

Customit[muokkaa]

Wnb-hevareiden kulkuneuvo, jotka ovat ikävä kyllä niin laiskoja että poliisit pysäyttävät ne alinopeudesta. Tunnetuin merkki Yamaha Virgin, jonka nimi tulee omistajansa statuksesta.

2-tahti[muokkaa]

Tunnettu myös saksaksi sanalla Kaputt. 2-tahtipyörät ehkä kulkee ylinopeutta, jotta amikset voivat leikkiä Ghost rideria, mutta samalla heidän lompakkonsa kärsii, sillä 2-tahti tarvitsee yhtä paljon varaosia, kuin Kalpa vahvistuksia.

4-tahti[muokkaa]

Näillä laiskoilla pyörillä on turha yrittää ohituksia. Ylinopeuden ajaminen on mahdotonta eikä onnistu edes 40km/h nopeusalueella kyyryssä rekan imussa. Nämä "ajokelvottomat lailliset viritetyt mopot" ovat niille joidenka rahat eivät riitä 2-tahtisiin. Myös pidemmistä huoltoväleistä on hyötyä kun matti on pysyvänä asukkaana lompakossa.

Katso myös[muokkaa]