Keskustelu:Fasismi (venäläinen käsite)

Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ei fasistit ei-fasistisine lippuineen. Aika velikultia.

Tämä porukka ei siis ole fasistista vai..? --Rohmofantti logo.png Röhmöfantti Rohmofantti logo.png 18. heinäkuuta 2014 kello 19.36 (UTC)

Ah, oletinkin löytäväni sinut täältä, terve terve, hyvä toveri. Tuo Oikea Sektori ja sen astetta iljettävämpi serkku Svoboda edustavat suht tyypillistä itäeurooppalaista äärinationalismia ja/tai fasismia. Tokihan ihan hiton fasistista ja myös kansallissosialistista sakkia löytyy aika monesta maasta Itä-Euroopassa, (esimerkiksi Ukrainassa ja Venäjällä on paikoitellen turvallisuusongelmana uusnatseja, jotka muodostavat todellisen uhan varsinkin etnisille ja seksuaalisille vähemmistöille, joiden lisäksi on muutenkin hankalahkoa asua näissä maissa, varsinkin toisessa niistä, viranomaisasenteiden vuoksi) ja fasististyyppisten ideologisten ainesten hyväksyntä kulkee usein käsi kädessä ns. ortodoksisen kulttuuripiirin kanssa. (Tämän puolesta olisikin hyvä, jos itäeurooppalaisia valtioita saataisiin EU:n hakijamaiksi, kun siihen systeemiin ei pääse täyttämättä tiettyjä läpinäkyvyyden, oikeusvaltion, vähemmistösuojan yms. minimikriteerejä, joskin soisin mieluusti syynin olevan paljon nykyistä tarkempi myös jo hyväksyttyjen suhteen, ainakin pustan ja Traakian suntaan tähyillessäni.)
Ukrainan hallituksessa näiden ääriliikkeiden edustajilla on kyllä perin vähän vaikutusvaltaa ja kontrolli ylipäänsä heikko kuten koko hallituskin, kun taas Putinin Venäjällä koko systeemiä hivutetaan yhä lähemmäs fasististyyppisen hallinnon tunnusmerkistöä. Valta-asema ja vaikutusvalta ovat aivan eri luokkaa. Jos kommunistit ovat antifasisteja, olisi heidän syytä olla sitä johdonmukaisesti, sillä äffämäisesti ajattelevalla sakilla on paljon enemmän vaikutusvaltaa hallintoon juuri Venäjällä. Sen A. Duginin teesit esimerkiksi ovat perin kiintoisaa luettavaa. (Itse olen toki antifasisti, tosin myös antikommunisti, ja pitkälti samoista syistä.) Ukrainan hallitukselle tulee tilanteen rauhoituttua, jos Putin niin suo, takuuvarmasti ongelmia äärikansallismielisen vähemmistön kanssa. Se on vähemmistö, mutta riittävän iso ja riittävän radikaali aiheuttaakseen ongelmia, ja sen kanssa tulee vaatia tilintekoa, jos Ukraina mielii edelleen lähentyä Euroopan unionia. Venäjä tietysti suurentelee hillittömästi näiden ääriliikkeiden roolia kykenemättä samaan aikaan panemaan tikkua ristiin oman uusnatsiongelmansa kanssa lietsoen samalla kotimaassa isänmaallista hurmosta, jossa Venäjän legitiimi maa-alue on joka paikassa, missä venäjää satutaan puhumaan.
Russia Todayta seuraan joskus itsekin; se on vähän kuin CNN, jos CNN olisi vieläkin huonompi ja vitsimäisempi likasanko. RT:n journalismi on propagandaroskaa vailla mitään journalistisia ja/tai eettisiä kriteereitä, mutta tajuan toki hauskuuden siinä, että se toteutetaan kuin parodiana niljaisimmasta amerikkalaistyylistä infotainment-sösverryksestä sellaisena kuin se näyttäytyi vähän yli vuosikymmen sitten. Kyseessä on uutistoimisto, joka antaa tähtireporttereilleen tehtäväksi mm. tehdä jutun siitä, miten Saksa kuuluisi failed state -indeksiin. Idioottipaikallispoliitikkoja muuten piisaa vaikka kuinka, eikä tietystikään Wehrmachtia voi eikä minusta edes saisi pitää Itä-Euroopassa minään vapauttajana sen enempää kuin puna-armeijaakaan. Saksasta ei onneksi löydy Hitlerin tai Göringin patsaita: on surullista, että Stalinin ja Leninin monumentteja piisaa yhä muualla, meillä Suomessakin. (Kommunistit, patsasvinkki: pitäytykää Marxissa ja Engelsissä.) Global Research, tai miksi tuo hyödyllisten idioottien pulju nyt itseään haluaakin kutsua, on sitä iänikuisen samaa imperialistisalaliittosontaa, jota en kykene ottamaan vakavasti, kun tarjolla on ihan oikeitakin journalisteja ja ihan akateemisia tutkijoitakin, joilta voisi saada muuta kuin tällaista asiatonta mössöä. Mutta eiväthän ne tietysti varmaan kelpaa, kun ovat yleensä arvostetuissa instituutioissa sellaisissa maissa, joissa vallitsee laaja lehdistönvapaus, joissa saa kirjoilla julkisuudessa jne. jne. YouTube-videotkin ovat useimmiten viihdyttävimmillään, kun hullut kritisoivat mielipuolia, ja isovenäläisten sekä isoukrainalaisten pullistelijoiden kesken kyse on juuri tästä. Asia erikseen ovat tietysti kaikkia muita niin paljon tiedostavammat, hemmotellut länsimaalaiset radikaalia roolipeelaavat nysvyt, jotka ovat keksineet, että kaikki maailman ongelmat johtuvat just siitä, minkä tämä ja tämä teoria tyhjentävästi selittää, ja ovat vielä niin saatanan alentuvia luennoidessaan asiasta. Alan puhdas edustaja, Stpete4peace neljine vähämielisine propagandavideoineen on erinomaisen huvittava, jopa amerikkalaiseksi perin lapsellinen, ja se on paljon se. Tässä kohdassa minun on myönnettävä olevani hieman loukkaantunut. Arvostatko minua ja järkeäni todella näin vähän? Minulle ei tulisi mieleenkään olettaa, että sinä, hyvä toveri, ottaisit tällaisen todesta.
Mutta tiedäthän toki, että ei Venäjä ole enää gulag-verkostoa ylläpitävä kommunistidiktatuuri, joten ei teidän tarvitse ainakaan sen aatteen puolesta sitä Kremlin hobitinhahmoista Sauronia fanittaa, vaikka se voikin refleksinä vielä sieltä nousta. Mutta kummasti mitä enemmän Venäjän yhteiskuntaa suljetaan, sitä enemmän heikäläistä systeemiä eräiden, ei onneksi todellakaan kaikkien, äärivasemmistohörhöjen (ja uutena ilmiönä myös superäärikristittyjen ja jossain määrin laitaoikeistopersujenkin taholta) taholta tuuletetaan. Eipä sikäli, vaihtaisin mielelläni jonkun Gorbatšovin tyyppisen ihmishahmoisen kommunistin tai sitten jonkun puolikuolleen Tšernenkon tähän nykyiseen viriiliin nationalistimenninkäiseen. Ihmettelen juuri tietyn kommunistipiirin Putin-kiimaa, kun en tajua, miten se käppänä on kommunistinäkökulmasta vetoava. Fasistinäkökulmasta ymmärrän hänen vetovoimansa sen sijaan oikein hyvin.
Mutta ettei menisi liian vakavaksi, niin kerrottakoon, että usein artikkelit syntyvät kiertelemättä sanoen vitutuksesta, ja niin tässäkin tapauksessa. Sellainen röyhkeys korventaa, jossa tyyppi, joka on suurin piirtein Mussolini ilman charmia, osoittelee ympärilleen kaikkia, joista ei satu tykkäämään, heitellen fasismin kaltaisia käsitteitä ympäriinsä esimerkiksi juuri Suomen sosiaalitoimea kohtaan ja hiillostaen kaikkia muita ongelmista, joita itse aiheuttaa ja lietsoo enemmän kuin loppupeleissä kykenee edes hallitsemaan. Jättiläismäinen pata soimaamassa pieniä valurautakannuja, joilla kaikilla ei edes mustaa kyljessä. Sellainen käy pidemmän päälle sylettämään, kuten myös valloitussodat, joissa ei uskalleta edes enää reilusti julistaa sotatilaa tai käyttää normaalia univormua. (Pääimperialisti Yhdysvallat on muuten viimeksi liittänyt sotatoimien seurauksena alueita kiinteäksi osaksi itseään McKinleyn aikaan.) Suosittelen, että teet artikkelin vaikkapa tuosta Oikeasta Sektorista, tai siitä Svobodan roskasakista. Se on varmasti kaikkien kannalta parempaa kuin kaikenlaisen netistä löytyvän roskan linkkivyörytys ja sitä seuraavat alentuvasti kirjoitetut tekstuaaliset hautavajoamat, jollaisen pohjaa olen ehkä vähitellen muuten lähestymässä. En usko meidän oikein löytävän yhteistä säveltä, kun itse kuulen Suuressa ja mahtavassa nykypäivänä turhan paljon Giovinezzaa omaan musiikkimakuuni, ja jos teemaa vielä kovin paljon muunnellaan Putinin improvisoimaan suuntaan, niin eiköhän jossain vaiheessa ala se Horstin Vesselikin tulla esiin, mitä en toki toivo.
Ai niin, lyhyt vastaus, ettei unohtuisi. Fasismin tunnusmerkistöä täyttyy noiden linkitettyjen heppujen kohdalla kyllä, eikä se muuta sitä, että niin täyttyy jatkuvasti kasvavassa määrin Venäjän nykyisen (muistutan: ei-kommunistisen) hallinnon toimissakin. Itä-Ukrainan ns. kansantasavaltojen (ai että, miksi poliittinen kokonaisuus onkin aina perseestä, jos sen nimessä esiintyy tuo käsite?) ns. johtohahmojen mahdollinen fasistisuus tai nationalistihöyrypäisyys sitteen taas on melko teoreettinen kysymys, sillä Etyj-tarkkailijoiden kaappauksien myötä he viimeistään osoittivat olevansa terroristeja. --Napoleon (keskustelu) 18. heinäkuuta 2014 kello 22.56 (UTC)
Saako fasismista edes puhua? Muista kuusi miljoonaa juutalaista. --MasterBlaster 19. heinäkuuta 2014 kello 12.02 (UTC)
Krhmasterköhblasterehem. --Rotating swastika.gifGeedreich (keskustelu) 19. heinäkuuta 2014 kello 12.13 (UTC)
Kuusi miljoonaa juutalaista ja viisi miljoonaa ammattiliikeaktivistia, kommunistia, homoseksuaalia ja muuta ali-ihmistä. Fasismista todellakin saa ja pitääkin puhua. Henkilökohtaisesti olen tämän kevään ja alkukesän kantanut Pyhän Yrjön nauhaa olkavarressani ja sitonut hiukseni toisella.
Svoboda (entiseltä nimeltään Ukrainan sosialistis-kansallinen työväenpuolue, enkä ikävä kyllä laske leikkiä) ja Oikea sektori ovat todellakin ihan hiton fasistisia, ruohonjuuritason militanteista "patriooteista" "Ukraine über Alles" -aluepomoihin ja puoluejohtoon, joka on eri yhteyksissä vaatinut lopullista ratkaisua juutalaisiin, venäjänkielisiin ja intellektuelleihin, Ukrainan rajojen sulkemista, parlamentin sulkemista ja kaikkien "vääränlaisten" puolueiden kieltämistä, ja ovat sitä logoista ja motoista alkaen niin avoimesti, että voisivat olla avoimempia ainoastaan jos joka jäsenellä olisi hakaristi tatuoituna otsaansa.
Ukrainan uusi hallitus on vitsi. Sen jäsenten yhteenlaskettu älykkyysosamäärä tuskin on kolminumeroinen, ja valtaa sillä on saman verran kun jollakin sellaisella, jolla on hyvin vähän valtaa. Todellista valtaa, ja sanoisinko väkivaltaa käyttävät fasistit ja heitä rahoittavat oligarkit. Svoboda sekä Oikea sektori ja sen sateenvarjon alle kuuluvat pienemmät liikkeet ja puolueet muodostivat Maidanin protestin ytimen, ovat vastuussa sen muuttumisesta väkivaltaiseksi ja ovat edelleen linnoittautuneina mainitulle aukiolle. Ukrainan kansalliskaarti, joka muodollisesti on sisäministeriön alaisuudessa, toimii käytännössä Svobodan sotilaallisena siipenä, ja väliaikaispresidentti Turtšynovin käskystä perustetut alueelliset suojeluskunnat koostuvat suurimmaksi osaksi Oikean sektorin ja UNA-UNSO:n jäsenistä. Kansalliskaarti ja suojeluskunnat yhdessä oligarkien sponsoroimien yksityiskomppanioiden kanssa eikä suinkaan Ukrainan armeija muodostavat Kiovan "terrorisminvastaiseen operaatioon" osallistuvien joukkojen pääosan. Fasististen ryhmittymien olemassaolo tuskin tulee muodostamaan minkäänlaista ongelmaa suhteessa EU:n - sen enempää Bryssel kuin Washingtonkaan ei ole välittänyt tukemiensa fasistisista ja natsistisista tendensseistä ennenkään, joten miksi ne välittäisivät nytkään? Ihmisoikeuksien suojelijana EU on jokseenkin yhtä vakuuttava kuin rauhanturvaajana ja taloudellisen vakauden takaajanakin.
Uusnatsit muodostavat hyvin todellisen uhan kaikille mitään rodullista, kielellistä, kulttuurillista, poliittista tai uskonnollista (ilmeisesti sithit mukaanlukien) edustaville ja aivan kaikille itäisessä Ukrainassa asuville.
Venäjään liittyen: tämä on saattanut mennä ohi tutkastasi, mutta Venäjällä on tehty sarja lakimuutoksia, joiden nojalla holokaustin tai natsien sotarikosten kieltämisestä sekä natsisymbolien käytöstä rangaistaan sakoilla tai lyhyellä vankeusrangaistuksella. Muuten en Venäjän sisäpolitiikkaan puutu, sillä en katso sen koskettavan minua. Seksuaalivähemmistöjen oikeuksien rajoittamista en missään tapauksessa tue. Ulkopoliittisesti katson Venäjän toimineen ansiokkaasti rauhan ja taloudellisen hyvinvoinnin puolesta - Syyria, BRICS-pankki ja niin edelleen (tietenkin Venäjä tukee Novorossiyaa materiaalisesti, mutta tätä en lue sen viaksi, ja jos asia olisi minun vastuullani, toimisin samassa tilanteessa samoin). Putinin vertaaminen Sauroniin on sikäli mielenkiintoista, että sikäli kuin olen ymmärtänyt, Tolkien näki Sauronin Natsi-Saksan ja Melkorin Saksan keisarikunnan kuvajaisena. Putinin pituudesta tai hänen jalkojensa karvaisuudesta en aio sanoa mitään. Hänestä kultivoitua machomies-imagoa pidän hiukan naurettavana.
Näkemyksesi RT:stä on täysin kummallinen. Vaikutamme olevan kokonaan eri sfääreissä. Minun kokemukseni mukaan RT:n uutisointi on luotettavaa, luettavaa. Suomalaiseen uutisointiin verrattuna sydäntäni lämmittää erityisesti se, että RT:llä on ihan oikeita reporttereita paikalla raportoimassa siinä missä esimerkiksi YLE vaikuttaa julkaisevan lähinnä (huonoja) käännöksiä Reutersin kaltaisten uutistoimistojen uutisoinnista, ja uutisoi tavalla, joka ainakin pyrkii puolueettomuuteen, siinä missä YLE:n uutiset ovat useimmiten tyyppiä (käyttääkseni aiheeseen liittymätöntä esimerkkiä) "Yhdysvallat sanoo X, Kiina väittää Y, mutta se valehtelee, koska Kiina on Paha". Global Researchiin liittyen: kun sanot "salaliittosonta", tarkoitatko "reptiliaanit hallitsevat maailmaa ja kuningatar Elizabeth on Illuminatin johtaja" vai "iso raha vie ja Yhdysvallat ajaa omia etujaan kaikkien muiden kustannuksella"? Ensiksimainitun kaltaista materiaalia en ole havainnut Global Researchin julkaisevan, ja jälkimmäisen pitäisi olla itsestäänselvyys itse kullekin. Tunnustan, että Stpete4peaceen en ole sen syvällisemmin tutustunut.
Tartun vielä mainintaasi valloitussodasta; oletan, että tarkoitat tällä Krimin niemimaan liittymistä Venäjään. Sodasta tai valloituksesta ei ollut kyse, sillä minkäänlaisia sotatoimia ei suoritettu, eikä Krimin aluetta liitetty Venäjään, vaan vast'ikään itsenäistynyt Krimin tasavalta itse anoi lupaa liittyä Venäjän federaatioon. Liittymisprosessi tapahtui Venäjän perustuslain mukaisesti, itsenäistyminen YK:n perustusasiakirjassa taattuun kansojen itsemääräämisoikeuden nojalla, ja siihen johtanut kansanäänestys oli kansainvälisen tarkkailijaryhmän hyväksymä. On huomionarvoista, että EU:ta pyydettiin lähettämään omat tarkkailijansa, mutta se kieltäytyi kutsusta.
Etyj-tarkkailijat kaapattiin (mikäli välttämättä haluat käyttää tuota termiä - korrekti ilmaus olisi "pidätettiin") koska he eivät olleet ilmoittaneet tulostaan etukäteen ja koska heillä oli mukanaan aseita, ammuksia ja Ukrainan armeijan upseereita, heitä kohdeltiin hyvin, ja heidät vapautettiin vahingoittumattomina kun asia oli saatu selvitettyä.
Kun nyt mainitsit Yhdysvallat, suosittelisin luettavaksesi William Blumin kirjoja Rogue State: A Guide to the World's Only Superpower ja America's Deadliest Export: Democracy.
Vitutuksen ymmärrän kyllä. Toivon, että sävyni ei vaikuta alentuvalta, sillä se ei ole tarkoitukseni.
--Rohmofantti logo.png Röhmöfantti Rohmofantti logo.png 19. heinäkuuta 2014 kello 16.43 (UTC)
Itse olen pitänyt Icken mallia sikäli koherentimpana, että tähteinväliseen matkustukseen kykenevälle olisi myös lastenleikkiä saada kaikki vähäiset paljastumisensa kuitatuiksi satunnaisten hullujen hallusinaatioiksi, joista näyttäytymisistä sen olisi myös helppo tehdä keskenään ristiriitaisia. Tai miettikääpä konspiraatioita, joissa taso ei ole edes kosminen, vaan metafyysinen, alkaen Pihon sedästä mutta päättyen siihen, kuinka käsittämättömän harhaisia erittäin huomattava osa ihmisistä on etenkin omien toimiensa luonteen suhteen. Miksipä siinä ei perkeleellisten henkivaltojen siunausta vähän apuna. Demiurgin, jonka lopullinen motiivi on ihan vaan onnettomuus ja eksyttäminen, tehtävä olisi muuten myös määrättömästi helpompi, koska toiveajattelun, pelkojen ja laiskuuden hemmottelulla siitä saa kaikkien osan, kun taas jotkut huoltavat kajahtaneita ihanteitaan, itsetärkeyttään jne. vastarintaliikeviitekehyksessä eivätkä siis talttuisi maallisen eliitin näkökulmasta ennen kuin pelolla, jota kuitenkaan ainakaan minä en täällä EU:ssa ole pystynyt aistimaan missään. Global Researchin tatsi takapiruihin on todella onneton. Heidän maailmassaan varmaan GWB romautti WTC:n pedatakseen sotiaan ja Muammar Gaddafi ei ollut labiili psykopaatti, mutta jotenkin vain joko kukaan ei murru noiden tornien suuruisissa (myös eettisessä arveluttavuudessa mitattuina) operaatioissa mukana olleista, tai fasadi vapaan tiedonvälityksen olemassaolosta on nimenomaisesti semmoinen – mutta jotenkin vain ei murru. Koska populaarikulttuuria myötenhän on kaikki turtumuksenedistämys Washingtonin ja Brysselin (paiskatuissa) käsissä. Mitään Perussuomalaisiakaan ei ole oikeasti olemassa, koska kaikki harhaiset idiootit katsovat samaan suuntaan.
            Omasta puolestain katsotaan sitä kommunismia puolestaan taas sitten, kunhan yhteisomistuksen ja komentotalouden ajatus on lopullisesti kiinnitetty ihmisoikeuksiin ja erotettu henkilökultista ja terrorista ja tottapuhuen koko marxilaisen todellisuuskäsityksen käsittämättömästä tarkistamattomasta tuubaroskasta, joka on kuin jonkun hypermaterialistin epäpyhä koulutarina aiheesta "kirjoita mukaelma zarathustralaisesta soteriologiasta". Eli tehty kaikessa juuri toisin kuin Lenin-setä, puhumattakaan niistä myöhemmistä.
            --Kuri (keskustelu) 21. heinäkuuta 2014 kello 20.32 (UTC)
Kansallissosialismi (se, joka nimenomaisesti otti agendalleen ali-ihmisten hoitelun) ja fasismi (jonka ei välttämättä ole pakko olla luonteeltaan rasistista tai ekspansiivista, joskaan tälle ei ole mitään estettä) eivät mene aivan tismalleen yksi yhteen noin historiallisina ilmiöinä ja niiden välillä on jopa jännitteitä (käsittääkseni blankettiterminä fasismia ruvettiin käyttämään kaikesta ei-kommunistisesta totalitaarisesta ideologiasta Stalinin aikana: hän kun oli itse aikanaan kehittelemässä ajatelmia sosialismin kansallisista muodoista, ja nimi liippasi kohtalaisen läheltä – reiluuden nimissä toki mainittava, että hänen puuhailuihinsa käsiteparin joukossa ei kuulunut uuspakanallista mystiikkaa tms.), mutta joo, niiden uusmuodostumissa on sikäli tuota overlappiä, että liikekohtaisesti voi olla vaikea sanoa, missä fasismi loppuu ja kansallissosialismi alkaa. Tämä pienenä alaviitteenä alkuun, vaikkei se asian kannalta kippoa kallistakaan suuntaan tai toiseen.
Fasistiksi on sittemmin neuvosto/venäläistahoilta haukuttu aika lailla kaikkia, kuten sosialidemokraatteja tai liian omapäisiä kommunistidiktaattoreja, kuten Titoa. Jotkut ehkä ansaitsevat epiteetin, useimmat minusta oikein eivät. Ilmiö on valitettavasti jäänyt elämään osaan venäläistä retoriikkaa, ja sitä tunnutaan käyttämään juuri kansallismielisyyden lietsontaan.
Russia Today on kuin vähemmän hienovarainen Kreml-versio Fox Newsistä. Kanavan suosittuja kestoaiheita ovat esimerkiksi syyskuun 2001 terrorihyökkäysten salaliittoteorioiden promootio ja ilmastonmuutosdenialismi. RT:n suosii ulkomaisia asiantuntijoita haastatellessaan kliinisesti mielisairaita salaliittovouhottajia (Lyndon LaRouche, joka on juuri se, jonka mukaan Windsorin Lissu johtaa globaalia huumekauppaa, Illuminatia jahtaava Mark Dice jne.), joista kanavan erityisessä suosiossa on jatkuvalla syötöllä ääneen päästettävä Alex Jones, ehkä niin hullu kuin yksittäinen ihminen enintään voi olla. Tällaisia hemmoja säännöllisesti konsultoiva uutiskanava on pelkkä sekopäiden viemäri, jota omat toimittajatkin häpeävät. En ihmettele, jos tällaisen roskan vakavasti ottaneena tuntee olevansa ihan eri sfääreissä aika moniin muihin nähden.
Globalresearch (joka tuntuu ottavan muuten materiaalia suoraan RT:ltä, kuinkas muutenkaan) on myös perin innoissaan 9/11-salaliittoteorioista ja siitä, miten HAARP aiheuttaa Alaskasta käsin sääilmiöitä ja seismisiäkin katastrofeja; myös rokotussalaliitot ovat edustettuna.
En ole sitä mieltä, että mikään osapuoli olisi toiminut erityisen hienosti tai johdonmukaisesti Ukrainan kriisissä; varsinkaan tyylipisteitä ei heru oikein kenellekään. En ole myöskään kovin ihastunut heidän sekavaan hallitukseensa, joka on hyvin selvästi väkinäinen ad hoc -koalitio, ja olisikin toivottavaa, että maassa pidettäisiin parlamenttivaalit pikapuoliin. Presidentti onnistuttiin sentään valitsemaan menettelyllä, jollaista Venäjä ei kaikesta mahdistaan huolimatta oikein pysty kunnolla omassa maassaan järjestämään: vapailla vaaleilla. (Svobodan ehdokas sai äänistä 1,16 ja Oikean sektorin 0,7 %.) Donbassin alueella sekalaiset separatistijoukkiot tosin estivät Ukrainan kansalaisia käyttämästä äänioikeuttaan, mikä onkin kohtalaisen vakava rikos. (Ei tosin Ukrainan lain nojalla mihinkään pikateloituksella rangaistavaan vaatevarkauteen verrattava.) Sen sijaan Itä-Ukrainan ns. kansantasavaltojen johdossa oleva rupusakki ei kelpaisi edes puistovahdeiksi, ja heidän maailmankuvaansa kuuluukin taas hyvin vahva konspiratorisuus: sieltä suunnalta on saatu kuulla, miten alankomaalaiset täyttävät lentokoneensakin jo suoraan ruumishuoneella.
Viittasin juurikin Krimin niemimaahan, ja tässä erityisesti tulee hyvin esiin venäläisen propagandan valikoivuus. Venäjä lähetti sotilaitaan alueelle, joka ei tuolloin vielä edes Venäjän oman virallisen kannan mukaan kuulunut Venäjän federaatioon. Venäläisten sotilaiden luvaton rajanylitys toiseen kansainvälisesti tunnustettuun valtioon ei välttämättä ole diplomatian valikoivassa terminologiassa suoraan sotatoimi, mutta sotilastoimi se on väistämättä, ja muodostaa Venäjän sallimana sellaisenaan casus bellin sotilaita vieraalle alueelle lähettävää valtiota kohtaan. Putin on itse myöntänyt naamioituneiden venäläissotilaiden operoineen alueella. Tällainen touhu lisäksi kansallistunnusten ja arvomerkkien puuttumisineen menee tietysti paitsi kansainvälistä oikeutta, niin Geneven sopimuksia vastaan.
On siis huomionarvoista, että EU:ta pyydettiin lähettämään omat tarkkailijansa laittomaan pelleilyäänestykseen venäläisten sotilaiden miehittämällä alueella, jossa status quon jatkuminen, so. pysyminen osana Ukrainaa nykyisin ehdoin, ei edes ollut vaihtoehtona. Lisäksi Unioni voi lähettää vaalitarkkailijoita vain tunnustetun valtion hallituksen kutsumana: Krimin niemimaa ei tuollaista statusta nauttinut. ETYJ voi lähettää vaalitarkkailijansa vain omaan jäsenvaltioonsa tämän hallituksen kutsusta.
Minkäänlaista YK:n hyväksyntää menettelyllä ei ole, päinvastoin: organisaation päätöslauselman mukaan prosessi, äänestys ja lopputulos ovat laittomia, ja lisäksi YK:n yleiskokous katsoo menettelyn tuloksineen rikkoneen ja rikkovan Ukrainan alueellista integriteettiä. Kansainvälinen tarkkailijaryhmä toki antoi puhtaat paperit, joskin voisi olla hyvä mainita, että ryhmän jäseniksi haalittiin eurooppalaisia äärioikeistopoliitikkoja ihan urakalla – hyvin edustettuina olivat Ranskan Front National, Belgian Vlaams Belang, Itävallan Freiheitliche Partei ja jopa Unkarin Jobbik, jonka juutalais- ja romaninäkemykset on noteerattu kansainvälisestikin - joten se siitä antifasismista. Olihan toki muitakin edustajia, perin arvovaltaisesti pohjoiskorealaisiakin, vapaiden vaalien suoranaisia mestareita. Ryhmän kokosi EODE-niminen pulju, jota johtaa belgialainen äärioikeistoaktiivi, joka ihailee Duginin visioita. Fasistit, jos haluamme em. suuntia niin kutsua (ja minä haluaisin), siis totesivat reiluksi laittoman pelleilyvaalin, jossa Euroopan fasistisimman valtion miehittämä nimennöpykkä liitettiin Euroopan fasistisimpaan valtioon. Hyvä kun muistit mainita, ettei Venäjän perustuslakia sentään rikottu. Ei rikottu Saksankaan lakia Sudeettimaata liitettäessä, ja silloinkaan muuten ei prosessiin huolittu mukaan sitä valtiota, johon alue varsinaisesti kuului. Venäjä ei fasismisyytösten suhteen ole enää edes poika, joka huusi sutta; se on susi, joka huutaa sutta.
Muutenkin Venäjältä käsin pidetään muun Euroopan äärioikeistoon hyviä yhteyksiä. Jo mainittu Aleksandr Dugin, joka tosiaan on ihan oikeasti Kremlin neuvonantaja ja kirjoittanut sen sotilasakatemian virallisen kurssioppikirjan, on kivasti väleissä kreikkalaisen uusnatsijohtaja Nikos Mihaloliakosin kanssa, on jopa lähettänyt tälle suosituskirjeen. Mies, jota Putin konsultoi suurin piirtein viikoittain. Nigel Farage on muuten RT:n suosituimpia ulkomaisia vieraita.
Korrekti ilmaus ETYJ-tarkkailijoiden kohdalla ei todellakaan ole "pidättää", koska heidän kulkuunsa vaikuttaneilla tahoilla ei ole heidän pidättämiseensä minkäänlaisia valtuuksia.
En itse pysty ohittamaan Venäjän tai Yhdysvaltain tai vaikka sitten Meksikon sisäpolitiikkaa olankohauksella, koska sisäpolitiikka ja ulkopolitiikka ovat väistämättä vuorovaikutuksessa, ja koska uskon, että Venäjällä yhä kiristynyt moraalipaniikkinen Jeesuksen ryhtiliike ei tule yksin. Sudeettivenäläisten, joilla yleisesti ottaen on enemmän vapauksia kuin Äiti Venäjän asukkailla, ”sorrosta” mesoaminen on kyynistä, äärinationalismia kosiskelevaa politiikkaa, joka on osa Venäjän kaoottisen kvasifasismin kokonaisuutta. Radikaalimman vasemmiston ei ole missään nimessä pakko rakastaa EU:ta tai Yhdysvaltoja, mutta ei sillä ole ainakaan perinteisesti ymmärretyistä lähtökohdistaan juuri syytä Putinin Venäjääkään tuulettaa. Mutta ehkä kyseessä onkin jotain, jota voi hahmottaa politiikan kehäteorialla, jossa äärimmäinen vasemmisto ja äärimmäinen oikeisto lopulta päätyvät rinta rinnan (ja tämähän on Venäjällä jo toteutettu Kansallisbolševikkien muodossa). Ei siksi, että niillä olisi sama teoria, vaan ehkä siksi, että niillä on samanlainen, konspiratorinen maailmankuva.
W. Blumiin, itse Osama bin Ladenin suosittelemaan tietokirjailijaan, olenkin jo tutustunut. Hänellä on joitakin kelpo pointteja, ja hän osaa kirjoittaa hyödyntäen terävää ironiaa, mutta historioitsijana hän on perin puutteellinen vailla kokonaisnäkemystä, ja lisäksi häntä piinaa yleinen amerikkalainen vaiva: suuri Amerikka-keskeisyys, joka jättää huomiotta paljon kontingetteja seikkoja, vaihtoehtoja ja varsinkin poliittisten blokkien sisäiset jännitteet. Blum myös uskoo demokratiaksi suurin piirtein minkä tahansa antiamerikkalaisen puljun, joka sanoo sellainen olevansa. Mutta toisaalta en tiedä, onko oma kritiikkini ihan reilua, sillä hänen valittu tyylilajinsa on polemiikki. --Napoleon (keskustelu) 22. heinäkuuta 2014 kello 17.36 (UTC)

Venäjällä kaikki on tosiaan toisin päin. In Soviet Russia fascism is.... Sucrose b.gifNPOV(★★★★★) 22. heinäkuuta 2014 kello 17.39 (UTC)

Itse olen aina nähnyt fasismin facebookin ylikäyttönä. --Rotating swastika.gifGeedreich (keskustelu) 22. heinäkuuta 2014 kello 17.57 (UTC)
In Soviet Russia facebook updates you! Sucrose b.gifNPOV(★★★★★) 23. heinäkuuta 2014 kello 07.03 (UTC)