Kermit

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Information.gif Tämä artikkeli ei ehkä ole paskaa, muttei se mikään loistavakaan ole.
Pienellä työllä tästä artikkelista saa sellaisen. Jatkokeskustelua keskustelusivulla.
Kermit
Kermit saatuaan työn Opelin mainosmannekiinina.
Koko nimi: Kermit F.Rog
Syntymäaika: 1961
Syntymäpaikka: Mississippi
Uskontokunta: $kientologia
Kuolintapa: Itsemurha
Hiusten väri: Vihreät
Saavutukset: Pieniä näyttelijäpalkintoja ja yksi Oscar-palkinto.
Miksi mainitaan
Hikipediassa:
-
Pilkkanimet: konna (engl. crook)

Kermit (s. 1961 tai 1962, Mississippi, k. 3. huhtikuuta 2000, New York) oli yhdysvaltalainen näyttelijä, joka on palkittu useita kertoja. Hän oli ensimmäinen viihdeteollisuudessa menestynyt sammakko.

Nuoruus[muokkaa]

Kermit syntyi pienen perheen 29:ntenä ja nuorimpana lapsena suon laidalla 1960-luvulla. Virallisen elämäkerran mukaan hänen isänsä oli väkivaltainen alkoholisti, joten Kermit muutti aikaisin pois kotoaan. Tätä on epäilty sensationalistiseksi liioitteluksi ja huomautettu, että varhainen erkaneminen vanhemmista on ennemminkin sammakoille lajityypillistä. Kermit kierteli pitkään erakkona Yhdysvaltoja, kunnes saapui Hollywoodiin.

The Muppet Show[muokkaa]

Hollywoodissa Kermit pyrki useisiin näyttelijäprojekteihin. Hän esiintyi pienenä tähtenä useissa B-luokan sarjoissa, kuten Saturday Night Live ja Takaa-ajettu, ennen kuin elokuvaohjaaja Jim Henson löysi hänet vuonna 1976. Kermitin mukaan Henson oli juottanut hänet humalaan ja selittänyt ideaansa ohjelmasta, jossa erilaiset elukat pilailisivat keskenään. Kermit allekirjoitti viiden vuoden sopimuksen, myöhempien sanojensa mukaan ollessaan vahvassa ensihumalassa. The Muppet Show -lastensarjasta tuli nopeasti yllätysmenestys. Kuvauksissa Kermit tapasi myös tulevan vaimonsa Peggy-possun. Seka-avioliitto aiheutti aikanaan paheksuntaa, mutta myöhemmin on sanottu, että Kermitin naimisiinmeno osaltaan auttoi kaikkia muitakin Amerikan sikoja rakastavia sammakoita hyväksymään itsensä. Kermit tienasi sarjan oheistuotteilla huomattavan omaisuuden ja oli ehdolla Golden Globe -palkinnon saajaksi kymmenen vuoden ajan voittaen kahdesti. Hän oli ensimmäinen sammakko, joka on voittanut palkinnon.

Teini Ikäiset Mutantti Ninja Kilpikonnat hylkäsi Kermitin koe-esiintymisissä perustein, joita on pidetty rodullisina. 1980-luvun valtavirran viihdeteollisuus suosi kilpikonnan hypermaskuliinista ihannetyyppiä ja suhtautui epäilevästi sammakkohahmoihin.

Viiden vuoden mittaisen ensituotantokauden jälkeen The Muppet Show kaatui Kermitin ja Barney-karhun erimielisyyksiin, ja koko näyttelijäkaartin keskinäinen yhteistyö loppui. Sarjan päätyttyä Kermitin yksityiselämä koki kovia kolahduksia, kun Peggy otti hänestä eron. Syyksi paljastui Kermitin uskottomuus Baywatch-tähti Pamela Andersonin kanssa. Suhteesta Andersoniin syntyi Kermitin ensimmäinen poika Yoda, josta tuli kuuluisa näyttelijä Star Wars -trilogiassa. Kermit ajautui juomakierteeseen, ja koko 1980-luvun ajan hän tuhlasi paisunutta omaisuuttaan, kunnes oli aivan puilla paljailla. Syiksi Kermitin itsetuhoiseen käytökseen on esitetty syiksi institutionaalisen sorron aiheuttamaa katkeruutta sekä tähtinäyttelijän ammattielämän raadollisuutta. Kermit yritti useita paluita filmeihin, mutta elokuvat, kuten Froggynator ja Arizona Kermit ja Tuomion temppeli ilmestyivät Hollywoodin historiassa juuri sillä aikakaudella, jolloin katsojat kaipasivat taidefilmejä. Kermit katsottiin liian viihteelliseksi näyttelijäksi näihin suurprojekteihin, ja niinpä Arizona Kermitiäkin näytteli Bruce Willis.

Uusi nousu[muokkaa]

1990-luvulla Jim Henson sai muppetit suostuteltua uudelleen yhteen ja ohjasi kaksi elokuvaa, Muppettien aarresaaren ja Muppetien joulun, joita pidetään onnistuneena comebackina. Kermit nimitettiin ensin mainitusta jopa Oscar-ehdokkaaksi, vaikka ei valitettavasti voittanutkaan. Kymmenen vuotta myöhemmin Johnny Depp käytti hänen roolisuoritustaan esikuvana hittielokuvassa Pirates of the Caribbean. Kermitin uralla alkoi nousu, ja vaikka hän ei päässytkään Pulp Fiction -elokuvaan Vincent Vegan rooliin, uudet Muppet-elokuvat pönkittivät suosiotaan. Omaelämäkerrallisen elokuvan Kermitin Suoseikkalut jälkeen hänet otettiin Opelin mainosmannekiiniksi sekä toista kertaa Oscar-ehdokkaaksi. Voitettuaan tuolloin Oscarin Kermit lopetti uransa näyttelijänä.

Kuolema[muokkaa]

Vuonna 2000 Kermit löydettiin puolen vuoden mediahiljaisuuden jälkeen kylpyhuoneestaan kuolleena. Hän oli ampunut itsensä ja jättänyt koko mittavan omaisuutensa ex-vaimolleen Peggylle. Kuolema sai aikaan huomattavan salaliittoteorioiden liikkeelle lähtemisen, sillä Kermit ei ollut puhunut Peggylle kymmeneen vuoteen. Onkin väitetty, että Peggy olisi murhannut Kermitin, mutta kuolinsyytutkijat eivät ottaneet teoriaa vakavasti.