Kapteeni Nemo

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hän ei ole kukaan.

Kapteeni Nemo on ensimmäinen salaperäisiin sukellustarkoituksiin tarkoitetun sukellusveneen keksijä. Nemon sukellusvene Nautilus laskettiin mereen Saint-Nazairen telakalta 1. helmikuuta 1870, ja tuosta päivämäärästä lähtien Nautilus on pysynyt upoksissa ja aiheuttanut hämmennystä missä milloinkin. Väitetään Nautiluksen jääneen jumiin jonkin tulivuorisaaren uumeniin jossakin mannerlaattojen murroskohtaan liittyvällä saarella ja tuhoutuneen sittemmin tulivuorenpurkauksen yhteydessä, mutta tästä ei ole pitävää näyttöä. Joka tapauksessa valtameren saaren alle juuttunut sukellusvene on ollut niin kiehtova aihe, että sen tiimoilta on joskus aikoinaan laadittu televisiosarja Salaperäisen saaren arvoitus. Käsikirjoituksen aiheeseen huitaisi Jules Verne.

Tsaarin kuriiri[muokkaa]

Kapteeni Nemon alla varsinaisesti maa ei polttanut jalkojen alla, mutta Venäjän ikiaikaiset epävakaat olot loivat hänelle otolliset olosuhteet hoitaa eräs kirje Vladimir Putinin esi-isiltä Moskovasta kauas Irkutskiin, ja niin kapteeni Nemo muuttuikin Kaliningradin satamassa tsaarin kuriiriksi. Matkalla Moskovasta Irkutskiin paloivat niin leirinuotiot, hihat kuin kertaalleen kuriirin silmätkin. Rasismi kukoisti ensikertoja julkisesti; tataarit olivat pahiksia. Yhtä kaikki tsaarin kuriiri saapui Irkutskiin ja toimitti Vladimir Putinin kirjeen perille ja oli hetken aikaa juhlittu, kunnes käsky kävi lähteä käymään maailma ympäri 80 päivässä.

Maailman ympäri 80 päivässä[muokkaa]

Tämä olikin kelju ja sarkastinen haaste kapteeni Nemolle. Ensin oltiin, ja ollaan kai vieläkin, upoksissa. Sitten piti ratsastaa hevosella läpi Venäjän yhden typerän kirjeen vuoksi ja sitten määrättiin lentämään maailma ympäri kuumailmapallolla 80 päivässä. Tämä kävi kapteeni Nemon kunnialle ja hermoille siinä määrin reilusti, että hän rupesi jossakin vaiheessa juttelemaan ihan omiaan kukista ja mehiläisistä ja toimimaan liikennepoliisina suurkaupunkien ruuhkaisimmissa risteyksissä. Sankariteot menettivät merkityksensä, ja nyt kapteeni Nemo on apaattinen vanhus jossakin vanhainkodissa ja suunnittelee tekevänsä tuon kaiken uudelleen