Kalapuikko

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Star.svg
Tämä artikkeli on kouluesimerkki siitä, miltä hyvä sivu voi näyttää. Tee näin.
Kalapuikkopariskunta luonnollisessa ympäristössään.

Kalapuikko (Pollachius virga) on suolapitoisissa vesissä viihtyvä, uhanalainen kalalaji. Kalapuikko on puikkokalojen suvun ainoa laji. Aiemmin sukuun luettiin kuuluvaksi myös rapeakalapala (Piscespiece crispus), mutta laji on 1990-luvulla tehtyjen DNA-tutkimusten perusteella sijoitettu omaan sukuunsa.

Kalapuikot ovat suorakulmion muotoisia, yleensä noin 10 cm pitkiä ja 20-30 grammaa painavia petokaloja, jotka syövät pääosin äyriäisiä ja planktonia. Niille on tyypillistä kellertävä suojaväritys ja röpelöinen pinta, joka auttaa pohjamutiin ja ranskanperunoiden sekaan naamioitumisessa. Kalapuikoilla ei ole eviä eikä pyrstöä, joten niiden liikkuminen on vaivalloista ja hidasta. Tämä on altistanut lajin viime vuosikymmeninä ryöstökalastukselle, joka on johtanut lähes täydelliseen sukupuuttoon.

Parhaiten kalapuikot uivat upporasvassa. Teollisen mittakaavan kalapuikkojen kasvatus upporasvassa on mahdollista, mutta tällä hetkellä vielä liian kallista.

Ottawan sopimus[muokkaa]

Ottawan kalapuikonkalastuskieltosopimus on kansainvälinen valtiosopimus, jolla kiellettiin uhanalaisen kalapuikon pyydystys vuonna 1997. Sopimuksen allekirjoittaneiden valtioiden tuli lopettaa kalapuikkojen kalastus 3 vuoden siirtymävaiheen kuluessa, ja rauhoittaa vesialueilla sijaitsevat kutupaikat kaikelta vesiliikenteeltä. Suomi on ainoa länsimaa joka on kieltäytynyt allekirjoittamasta sopimusta.

Elintarvikeministeriön kalapuikkoselvitystyöryhmän väliraportti totesi vuonna 1999:

»Kalapuikot ovat Suomelle erittäin kustannustehokas ravinnonlähde, koska niillä voidaan olosuhteissamme merkittävästi edesauttaa väestön energiansaantia. Elintarviketeollisuudellamme ei tällä hetkellä ole muita yhtä taloudellisia koulu- ja varusmiesmurkinan lähteitä. Kalapuikkokielto suurella todennäköisyydellä johtaisi kansainvälisellä tasolla kilpailukykyisten koulu- ja varusmiesinstituutioidemme väistämättömään tuhoon.»

Maailman Luonnonsäätiö, Greenpeace, EVR ja muut ekoterroristijärjestöt ovat ilmaisseet huolensa siitä, että Suomi ei ole liittynyt sopimukseen. Kalapuikot ovat erittäin maukkaita.

Säännöstely[muokkaa]

Suomen hallitus on myöntänyt aiheeseen liittyvän sisäisiä ja kansainvälisiä ongelmia, ja vuonna 2008 julisti kalapuikkojen säännöstelyä koskevan lain. Sen mukaan oppilaitosten ja varuskuntien tarjoamissa aterioissa yksi henkilö on rajoitettu saamaan korkeintaan kolme kalapuikkoa kerralla. Pohjana käytettiin 25. lokakuuta 1939 käyttöönotettua elintarvikesäännöstelylakia lähes sellaisenaan.

Laissa määrätyt rangaistukset sen rikkomisesta kuvastavat sota-ajan Suomea. Suojeluskunnan ja teloituskomppanioiden puuttuessa poliisi on turvautunut Karhu-ryhmän ja rannikkojääkäreiden apuun lainrikkojien kitkemiseksi. Asiaan liittyvät välikohtaukset ovat rikkoneet jopa kansainvälisen uutiskynnyksen; reaktio Suomen valtiota ja koululaitoksia kohtaan on yleensä ollut positiivinen, vaikka Ottawan sopimukseen liittymistä vielä toivotaankin.

Katso myös[muokkaa]

Kalalajit
Hyvät: Ruutana - Karppi - Toutain - Ahven - Made - Kalapuikko - Kampela - Kuha - Kultakala - Lohi - Valas - Silakka
Epäilyttävät: Lipeäkala - Sampi - Muikku - Monni - Lahna - Suutari - Säyne - Törö - Mutu - Sorva - Rasvakala - Hauki
Pahat: Salakka - Turpa - Vimpa - Siika - Särki - Pasuri - Piraija - Kivisimppu - Vastarannan kiiski - Hai - Härkäsimppu
Luontaiset viholliset: Ihminen - Teollisuus - Kalastajat - Kapitalismi - Mafia - Venäjä