Kalakukko

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli kalakukosta.
Villi kalakukko.

Kalakukko on ydinsäteilyn aiheuttama mutaatio, jonka kantajat ovat levinneet Loviisan ydinvoimalan läheisyydestä jo Pohjois-Savon toreille. Niitä myydään toreilla usein edulliseen hintaan, ja ne ovat muun muassa kuopiolaisten herkkua. Kalakukosta saa myös lemuavan ja helppohoitoisen lemmikin. Suomen korkeat radonesiintymät ovat aiheuttaneet kalakukkoja ilmeisesti jo ainakin varhaisella rautakaudella, sillä tämä olento esiintyy usein savolaisessa mytologiassa.

Kalakukkoja voidaan tehdä myös keinotekoisesti. Tällöin muotoillaan ruistaikinasta keinotekoinen kohtu, johon sijoitetaan sian ja jonkin savolaisen arvokalan, kuten kiisken tai kolmipiikin, perimäainesta. Kun näin syntynyt sekasikiö altistetaan intensiiviselle savon murteelle, siitä muodostuu muutamissa tunneissa täysimittainen kalakukko. Ei ole tiedossa, miksi kukaan haluaisi tehdä näin, mutta tällainen mahdollisuus kuitenkin on olemassa. Kalakukon keinohedelmöitysmeteodi on saanut EU:n alkuperäsuojan, josta ei todellakaan tullut kiistaa minkään muun maan kanssa.

Wikipedian mukaan "[k]alakukkoon liittyy paljon kaskuja. Esimerkiksi Mikkelin Päämajassa, jatkosodan aikaan, Marsalkan pöydässä, jääkärikenraali Tuompo kertoi tarinan, jossa Taivaan portilta käännytettiin muuten sisäänpääsykelpoinen mies, kun hänen savolaisuutensa oli käynyt ilmi. Syyksi kerrottiin, ettei taivaassa yhden savolaisen takia ruveta kalakukkoja leipomaan. Tällöin oli Marsalkka kääntynyt Kuopiossa syntyneen tykistökenraali Nenosen puoleen ja todennut": "Niin, että pieni on toivo". Tutkijat selvittävät, minkä kohdan edellä mainitussa olisi tarkoitus olla hauska.


Bee.svg Tämä eläinlaji on vaarassa kuolla sukupuuttoon. Laajentamalla kantaa saat sen ehkä selviytymään.