Käyttäjä:Winston/Winstonin asteikko

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Winston - TuotantoWinstonin asteikkoLaboratorioGalleriaFAQKeskusteluArkistoArkisto II - E-mail

Winstonin asteikolla mitataan tarkasteltavan kohteen huumorimagnitudia, eli huumoripurkauksen voimakkuutta. Asteikko perustuu kymmenkantaiseen logaritmiin, eli mitatun arvon kasvaessa yhdellä, huumoripurkauksen voimakkuus kymmenkertaistuu. Asteikko on ns. avoin asteikko, eli teoriassa ylä- tai alarajaa ei ole. Käytännössä negatiivisia arvoja ei juuri esiinny. Voimakkain dokumentoitu arvo, 8,2WL, mitattiin COMDEX-messuilla 20. huhtikuuta 1998, kun Bill Gatesin mahtipontinen Windows 98 esittelytilaisuus päättyi BSOD:in. Voimakkaampiakin purkauksia uskotaan esiintyneen historian aikana, mutta ne ovat yleensä koituneet havainnoitsijoiden kohtaloksi.

Kuvaus WL Vaikutus Esimerkkitapaus
Minimaalinen <2,0 Ei juurikaan havaittavia vaikutuksia.
  • ohiajava bussi
  • puhelinlangalla istuskeleva varis.
Erittäin vähäinen 2,0 - 2,9 Voi aiheuttaa herkillä ihmisillä pienen reaktion. Useimmat eivät havaitse ollenkaan.
Vähäinen 3,0 - 3,9 Havaitaan heikosti. Aiheuttaa pienen hymähdyksen, mutta ei jää mieleen.
  • "Kaksi mummoa meni mustikkaan, mutta toinen ei mahtunutkaan!"
Pienehkö 4,0 - 4,9 Hymyilyttää vähän, saa keskivertotarkkailijan huomion hetkeksi.
  • Naapurin Reiskan 1990-luvulla hankittu violetti pipo lennähtää tuulen mukana koirankakkaan.
Keskinkertainen 5,0 - 5,9 Huonosti huumoria vastustavat ihmiset voivat pyrskähtää kovaäänisesti, useimmat selviävät hymyllä tai pienellä naurahduksella.
Voimakas 6,0 - 6,9 Tuhoisa laajemmalla alalla. Aiheuttaa ääneen naureskelua ja ihmettelyä. Naurattaa useamman kerran ja jää mieleen. Ns. LOL-taso.
Erittäin voimakas 7,0 - 7,9 Naurattaa niin että jälkeenpäin on pää kipeänä. Naurattaa monta kertaa vielä jälkeenpäinkin. Jää hallitsevaksi mieleen pidemmäksi aikaa. Ns. ROFL-taso
Valtava 8,0 - 8,9 Uhri nauraa itselleen kuset housuun ja saa lopuksi astmakohtauksen. Naurukohtausta seuraa yleensä huono olo. Ns. ROFLCOPTER-taso.
Todella valtava 9,0 tai suurempi Exploding-head.gif
  • (silminnäkijähavainnot puuttuvat)
  • Teoriassa tämä taso saavutettaisiin, jos (pelkkään) naapurin Reiskan pipoon sonnustautuneen Olli Hokkasen vetämä Microsoftin käyttöjärjestelmän lanseeraustilaisuus päättyisi BSOD:iin, jossa lukisi Liian hapokasta.

Mittaaminen[muokkaa]

Huumorin mittaaminen on haastavaa, koska mittaustulos on aina jossakin määrin riippuvainen tarkastelijan vallitsevasta mielentilasta, nautitun alkoholin määrästä sekä henkilökohtaisista mieltymyksistä. Mittausta suoritettaessa on huomioitava seuraavat tekijät:

  • Yhden henkilön mittaama tulos on aina subjektiivinen, luotettava tulos saadaan vasta usean mittaajan tulosten perusteella. Yleensä pyritään ilmoittamaan vähintään kolmen mittaajan tulosten keskiarvo.
  • Alkoholin vaikutuksen alaisena mitatusta tulosesta voidaan vähentää mittaajan promillemäärä kerrottuna 1,5.
  • Huumoriobjektin oma mittaustulos voi poiketa huomattavasti tapahtumaa seuranneen yleisön mittaustuloksista (Vrt. Mikko Alatalo tai naapurin Reiska taulukon esimerkeissä).
  • Pitkäkestoisen huumoripurkauksen (elokuva, tms) mittaustulokseksi ilmoitetaan mitattu huippuarvo.

Mittaus suoritetaan huumoripurkauksen jälkeen. Kukin mittaaja pisteyttää kokemansa vaikutukset yllä olevan taulukon mukaisesti. Lopuksi tuloksista lasketaan keskiarvo.