Käyttäjä:Luoma/Yliluonnollisuus

Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Information.gif Voi olla, että tämä artikkeli ei ole syvältä, mutta ainakaan siinä ei ole kuvia.
Tee päivän hyvä työ ja kuvita artikkeli mielellään aiheeseen liittyvillä kuvilla.
Tarkempia tietoja saattaa löytyä keskustelusivulta.

Yliluonnollisuudella, mystiikalla tai huuhaalla tarkoitetaan uskomuksia sellaisiin asioihin, joita ei teoriassakaan mahdollista tieteellisesti todistaa tai joita mystikkojen mukaan “voisi tutkia, mutta kaikki tylsät tiedemiehet pitävät yksiselitteisesti lapsellisena eivätkä kerrassaan viitsi alkaa tutkimaan”. Yliluonnollisuusopin piiriin kuuluvat muun muassa sellaiset keskiaikaiset taidot kuin parapsykologia, spiritismi, astrologia, taikausko, ennustaminen, menninkäisiin ja tarot-kortteihin uskominen ja kummitustaloihin, psi-energioihin ja muuhun äärimmäisen rajuun ja cooliin (mystiikan popularisoijat käyttävät pätevämmältä kuulostavia nimityksiä kuten eskapistinen ja viisaan esoteerisen tietämyksellinen) luottaminen.

Tyypillinen mystiikan harjoittaja, mystikko, on yleensä liian tyhmä kannattaakseen luonnonläheisyyttä, yhteisöllisyyttä, lämmintä yhteishenkeä ja asioiden kokemista vailla turhaa rationalistamista tai tehokkuuteen pyrkimistä muuten, kuin uskomalla tuulesta temmatuihin asioihin ilman perusteita tai vain siksi, että samoin ovat ihmiset kautta aikojen uskoneet. Asiaa ei toki tee yhtään paremmaksi se, että tästä huolimatta yliluonnollisuuden harjoittajat ovat vain sulautuneet osaksi tyhmiä, lammasmaisia ihmismassoja, jotka elävät hyväuskoisina uusliberalistisen yhteiskunnan riistettävänä ja lietsoneet eri asioihin uskovien ihmisten välistä eroa ja hedelmätöntä keskustelua. Lisäksi nykyisessä mystiikassa on mukana minimaalisen vähän sitä kulttuuria ja kansanperinnettä, jonka jokainen meistä tohtisi säilyvän.

Harvat vailla tarvittavaa paheksuntaa ilmiötä kohtaan toimineet tieteilijät ovat kautta aikojen olleet kiinnostuneita yliluonnollisiin uskovien seuroista, sillä siinä missä ne ovat ennen olleet esoteerista salatietoa, on mystiikasta nykyään tullut jonkinlainen muotivillitys, ja tarinat myyttisistä asioista ovat olleet niin suosittuja kerrottavia, että ne ovat väristyneet ennätyksellisesti. Se, mitä tiedemiehet todella eivät ole suostuneet tutkimaan, on tiede samanlaisena huvittavana muoti-ilmiönä yksinäisten, mahdollisesti älykkäiden mutta turhankin kyynisten nuorten keskuudessa.

Mystikkojen argumentit[muokkaa]

Yliluonnolliseen uskovat käyttävät monenlaisia argumentteja perustellaakseen uskoaan ihmiselle, joka heiltä perusteita utelee tai tivaa. Ohessa on esitetty niistä merkittävimpiä ja ohjeistusta niiden onnistuneeseen käyttöön.

 • Kaikkea ei voi tietää. Mystikko saattaa sanoa
 • Tiedekään ei pysty selittämään kaikkea. Huuhaan harjoittaja voi heittää perusteeksi esimerkiksi aaveiden olemassa ololle sen, ettei tiede ole kykenevä selittelemään esimerkiksi ihmisten aistimia tunnetiloja, kuten pelkoa, luonnon lähellä koettua rauhaa ja niin edelleen. Tällöin unohdetaan usein täysin, mitä eri tieteenalojen on tarkoitus selittää. Esimerkiksi psykologia
 • Täytyy pysyä avoimena mieleltään. Tämän argumentin voi esittää missä vain, milloin vain ja/tai vastaukseksi mihin vain kysymykseen (kuten minkä tahansa muunkin näistä, mutta Hikipedia olisi ankean tylsä, jos pysyisimme totuudessa, katso myös hieman alempana esitetty "selitettävä maailman on ankea"-argumentti). Tieteeseen ei pidä olla kiinnittynyt niin paljon, ettei osaa hylätä ajatuksiaan vahvojen todisteiden edessä. Lisäksi tiede on ihmisen luoma selitys, joka ei kata kaikkea. Ainoa raivostuttava piirre tässä argumentissa on, ettei se kerro mitään. Sen ollessa oikein käytettynä fiksu väite ei viisainkaan aina tajua
 • Tiedekin on vain selitysmalli. Kun tieteilijä kysyy “Miksi uskotte yliluonnollisiin asioihin?” voi aina nokkelasti heittää vastaväitteeksi: “Miksi itse uskot painovoimaan? Ei sekään ole aukoton, absoluuttinen ja jumalallinen totuus.” On tärkeää jättää ymmärtämättä, että yksi selitys(yritys) ei ehkä aina ole yhtä paikkaansa pitävä kuin toinen. Mikäli tieteellisen tylsä vastakeskustelija kertoo tämän sinulle, nosta avomielisyyskortti pöydälle.
 • Tiedekään ei ole aukottomasti oikeassa.
  • Huono perustelu tieteen puolesta on myös huono perustelu.
 • Maailma, jossa kaikki voitaisiin selittää, olisi ahdistava ja tylsä.
 • Tieteelliset tutkimukset hoidetaan aina kankean akateemisesti.
 • En halua tukea nykyistä kylmää tehokkuuteen tähtäävää yhteiskuntaa.
 • Tiedän oletukseni varmoiksi, koska koen asioita niin vahvasti.
 • Se, joka haluaa perehtyä asiaan, saa kyllä perusteita. Tämä perustelu on osa kvasitieteellisen, sensaatiohakuis-populistisen pupunpuhumisen jaloa taitoa, jonka taitavat nykyaikana liiankin monet vaille mediakasvatusta jääneet kaupunkitarinoista innostuneet nuoret. Se esitetään siinä vaiheessa, kun on uhmakkaasti[1] vakuutettu tiedetahoille, että pseudotieteiksi kutsutut paranormaalien asioiden tutkimukset ovat hyvin pitkällä ja tarjoavat meille jo lähes varmoja todisteita, ja on ihmisten omaa tyhmyyttä, jos he silti pitävät esimerkiksi yliluonnollisiin kokemuksiin ja ilmiöihin perustuvia TV-reality-sarjoja yhä vain jenkkihömppänä[2] tai näyteltynä.

 1. muista antaa vain näennäisiä esimerkkejä
 2. Huomaa sanan olevan negatiivisessa merkityksessään, toisin kuin Hömppäpedian artikkelien "hömppä"-nimitys, joka ei kerro huonosta soopasta vaan absurdista huumorista.

Huomio! Artikkelissa ei ole otettu huomioon kaikkien mystikkojen erilaisuutta toisiinsa nähden tahi eri tieteentekijöiden erilaisuutta, eikä huomioitu sitä argumentointivirhettä, jonka sivun kirjoittajat tekevät väittäessään kaikkien jonkun ihmisryhmän edustajien olevan samanlaisia! Tai ehkä tästä aiheesta saa aihettaan ja sen vastakohtaa rakentavasti kritisoivaa huumoria helpommin näin. Artikkelin tekijä päästää itsensä kuin koiran veräjästä haukkuessaan muita, on siinäkin meillä käyttäjä...

Under construction.png Alla rakentamisen!
Tämä artikkeli on harvinaislaatuisen perseestä, koska se on keskeneräinen.
Ota rukkaset ja vasara käteen ja rakenna sitä hieman valmiimmaksi.