Käyttäjä

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saatoit hakea myös tällaista käyttäjää.

”Jopa Hikipedian käyttäjäkunta avaa itse kullekin tiedon ja ymmärryksen portin kohti järjestelmän ulkopuolelle jääneitä epäonnistuneita prosesseja.”

~Puppulausegeneraattori

Käyttäjä on yleisnimitys millä tahansa internet-sivustolla pyöriville ihmisille. Käyttäjä-nimitystä voidaan käyttää myös jotakin laitetta tai huumetta käyttävästä henkilöstä.

Hikipedian käyttäjät

Pääartikkeli: Hikipedian käyttäjät

Hikipediassa käyttäjällä tarkoitetaan tavallisesti rekisteröitynyttä käyttäjää, tosin myös IP-osoitteella esiintyvää henkilöä voidaan kutsua käyttäjäksi (tosin vierailija lienisi oikeampi sana). Käyttäjät toimivat Hikipediassa ylläpitäjien alaisuudessa. Ikävä kyllä rekisteröityneistäkin käyttäjistä n. 95 % on joko hyödyttömiä (käy paikalla suunnilleen kerran vuodessa tai keskittyy lähinnä tuuban luomiseen) tai vaarallisia (vandaalit), eikä IP-osoitteilla prosentti ole paljon parempi. Ylläpitäjät ovat ylempiarvoisia käyttäjiä, joiden tehtävä on pienentää näitä lukuja.

Hikipediassa tavataan myös harvinaisina asiallisen vandaalimielisiä käyttäjiä. Tällaiset saattavat esimerkiksi tehdä hyviä muokkauksia, mutta suoltaa muiden käyttäjäkeskusteluihin erilaista moskaa, kuten seuraavan lähes legendaksi kohonneen kommentin (EI HEIKKOHERMOISILLE!!!!):

Moi. Mulla stondaa joka aamu ja suunnilleen kerran tunnissa koko päivän.

Mä aion mennä Mäkekelänrinteen uimahalliin lauantaina kl. 16.

Vaikka mulla stondaa niin mä meen saunaan alasti ja katon sitten miten muut suhtautuu.

On hauskaa nähdä miten muut suhtautuu stondikseen. Mä tykkään esitellä mun elintä.

ps. en esittele pikku lapsille vaan aikuisille tai murkku ikäsille on kiihottavaa kun joku 13-25- vuotias saa ihan hillittömän stondiksen kun näkee mun stondaavan kalun saunassa tai suihkussa

~Käyttäjä:Peelo

Mäkekelänrinteen uimahalli on tarkoituksellinen typo, joka esiintyi jo alkuperäisessä sakramentissa. Näitä asiallisen käyttäjän ja vandaalin välimuotoja edustaa Hikipedian käyttäjäkunnassa Käyttäjä:Peelo. Oheinen teksti sisältyy muuten vandaalimielisyys-nimisen uskonnon pyhään kirjaan Vandaalimieleen.

Hikipedian käyttäjien tyypit

N:o Tyyppinimi Hyödyllisýys Kuvaus Esimerkit
1 Vandaali -10 Käyttäjä, joka suorittaa vandalismiksi luokiteltavia muokkauksia. Puolisiedettyjä kuten Levykevandaali, Sankaritar, Pådax-vandaali, ei ollenkaan kuten massavandaalit (ANSKU, Sankarivandaali, Hankovandaali ym.) tai persona non gratoiksi muuttuneita luupäisiä kapinallisia sisällöntuottajia (Leiska, Kansan palvoma), satunnaisia sotkijoita ja tyhjentelijöitä, ym.
2 n00b -5 Käyttäjä, jonka muokkausten laatu on surkeaa. Lähes kuka tahansa, jonka näet tuoreet muutokset -toimintosivulta.
3 Peelo -2 Käyttäjä, joka ärsytti muita, mutta pysyi useimmiten kaidalla polulla muokkausten suhteen. Peelo on selkeästi paras ja ehdottomasti ainut esimerkki tästä käyttäjäryhmästä, mutta varsinaisissa artikkeleissa tekemiensä asiallisten muokkausten takia sijoittuu jo jonnekin "oppineen" yläpuolelle.
4 Yrittäjä 2 N00b, joka oikeasti yrittää parantaa tasoaan. Näitä on kahdenlaisia: Viattomia mutta toheloivia tai apua tiuhaan kysyviä tulokaskäyttäjiä sekä kunnolliseksi käyttäjäksi pyrkiviä entisiä sotkijoita tai vandaaleita. Yleensä jälkimmäinen ryhmä on vittumaisempi. Word Pad (ensimmäinen ryhmä)
5 Noviisi 3 Käyttäjä, joka on lukenut ohjeet ja ymmärtänyt ne. On juuri luonut käyttäjätunnuksen. Luvvy, Norppa, Käyttäjätunnus, Hindulaatti, Marsusika, Sortaja, Uhri, lähinnä kuka vain esim. kaupungeista silloin tällöin kirjoittava asiallinen muokkaja.
6 Oppinut 5 Käyttäjä, joka on oppinut luomaan keskitason muokkauksia. Ukon poika, Giggolopiccolo, Kaski, Max33, Erkki-Pekka jne.
7 Hyötykäyttäjä 8 Käyttäjä, joka luo laatua. Ollut käyttäjänä pitkään. 6xyzqwelopz54321‎, VierastaAlkuperää, DieHard, Ykmail, Ein, Sorbus
8 Ylläpitäjä 10 Käyttäjä, jolla on ns. "administratror-oikeudet". On toiminut pitkään ja hartaasti ennen tuloaan ylläpitäjäksi. Hallintatyökalut + arvovalta. lista täällä
9 Byrokraatti 10+ Aristokraattinen MediaWiki-säätäjien luokka. Hjassan, JAT, Pesunöyhtä, Napoleon.

Käyttäjän määritys

Käyttäjää määrittävät hänen tekonsa: Vandalismi/Hyvät muokkaukset, Peeloilu/Järkeily, Suurudeenhulluus/Nöyryys, Hömppäily/Tosikkous.

  • Muokkausten taso
Ensimmäinen määrittävä tekijä on muokkausten taso. Puhtaan vandalismin taso on -10 ja ylläpitotoimenpiteiden taso on +10. Kaikkien muokkausten keskiarvo antaa tulokseksi kokonaishyötyarvon.
  • Keskustelijan luonne
Toinen määrittävä tekijä on käyttäjän luonne keskusteluissa. Oman agendan levittämisen, vittuilun, vakavien henkilökohtaisten hyökkäysten ja vastaavan taso on -10, asiallisen ja rauhallisen tavan taso on +10. Kaikkien kommenttien keskiarvon avulla voidaan laskea käyttäjän keskusteluluonteen arvo.
  • Suuruudenhulluus
Kolmas määrittävä tekijä on suurudenhulluusaste. Tämän määrittely onkin jo hitusen vaikeampaa. Suuruudenhullu henkilö todennäköisesti a) käyttäytyy kuin ylläpitäjä vaikka ei sellainen olisikaan b) haluaa aktiivisesti ylläpitäjäksi tai byrokraatiksi c) tyhjentää/palauttaa sivuja/muokkauksia, jotka eivät häntä henkilökohtaisesti miellytä. Jos kaiki kriteerit täyttyävät, käyttäjä saa -10 pistettä. Jos kaksi kriteeriä täyttyy, voidaan harkita -5– -8 pistettä. Jos täyttyy yksi kriteeri, voidaan antaa 0– -5 pistettä. Ei-suurudenhullu henkilö ansaitsee normaalisti 0– +8 pistettä. Ylläpitäjät saavat +0 tai +9 pistettä, riippuen onko heillä tavoitteena byrokraatiksi pääseminen vai ei. Byrokraatit saavat +10 pistettä.
  • Hömppäilyt
Neljäs kriteeri, hömppyysaste, on pisteasteikolla 0-10, jossa 0 on tosikko ja 10 on fantasioija. Arvon laskemiseen voidaan käytää muokkausmittaria: Muiden muokkausten suhde hömppämuokkauksiin. Tosin täytyy ottaa huomioon, että keskimääräinen Hikipedian käyttäjä ei oikeastaan saakaan olla 0, sillä pitäähän jotain huumorintajua löytyä.

Kokonaistulos

Laskemalla yhteen kolmen ensimmäisen kohdan pisteet ja ottamalla huomioon neljännen pisteet saadaan käyttäjän määrittelevä pistearvo. Negatiivisen arvon (siis kolmesta ensimmäisestä kohdasta) saava käyttäjä on vittumainen, itsekeskeinen vandaali, positiivisen saava on nöyrä, mukava normikirjoittelija. Siis ainakin teoriassa.

Katso myös