Jyväskylä

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Jyväskylä.
Jyvääskylä
Jyväskylän vaakuna Löysitkö?
vaakuna sijainti
www.jyvaskyla.fi
Lääni Länsi-Suomen lääni
Maakunta Keski-Sormen maakunta
Seutukunta Jyväskylän seutukunta
Kihlakunta [[{{{kihlakunta}}}]]
Perustamisvuosi 1837
Kuntaliitokset {{{kuntaliitokset}}}
Pinta-ala
- maa
- sisävesi
1 466,48 km² km²
1 171,23 km² km²
295,25 km² km²
Väkiluku
- väestötiheys
129 327 (30.9.2009)
110,4 as/km² (30.9.2009) as/km² 
Työttömyysaste {{{työttömyys}}} % 
Kunnallisvero 18,50 % 
Kunnanjohtaja Timo "Viiksiniekka" Koivisto
Kunnanvaltuusto
{{{valtuusto-puolueet}}}
{{{valtuusto-koko}}} paikkaa
{{{valtuusto-paikat}}}
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Jyväskylä.

Jyväskylä[1] (lausutaan "Jyväääskylä", engl. Grains Village.) tai paikallisten mukaan Jyväskaupunki eli Pohjolan Ateena on merkillinen kaupunki, joka perustettiin Päijänteeseen laskevan Jyväsrapakon luoteisrannikolle Etelä-Keski-Sormeen vuonna 1837. Nykyisin Jyväskylä ei ole ainoastaan sen rapakon rannalla vaan myös Päijänteen rannalla, sillä vuosina 1957–1964 käydyssä sodassa Jyväskylä valtasi Jyväskylän maalaiskunnalta Kuokkalan, joka sijaitsee Päijänteen rannalla, sekä Korpilahden jossa on Suomen suurin kauppa- ja turistisatama. Jyväskylä on saanut nimensä pojasta, joka hukutti murheensa ohran jyvistä valmistettuun juomaan. Jyväskylä on Suomen Ateena, mikä viittaa Ateenaan anno domini 2009 eikä ole kehu. Jyväskylä taas näyttää itse hukuttautuvan velkoihin, joita on kerrytetty muun muassa älyttömällä kulttuuripääkaupunkihakemuksella, entisen kaupunginjohtajan Pekka Kettusen (Suomen DorkaPojat) 200 000 euron erorahalla, nykyisen kaupunginjohtajan Markku Anderssonin (Sekoomus) ökypalkalla ja kaupunginhallituksen Brysselin-matkoilla. Välillä tosin säästellään lakkauttamalla kouluja ja neuvoloita.

Vuonna 2009 toteutuneessa kuntaliitoksessa Jyvääskylästä tuli Suomen toiseksi suurin sellainen kaupunki, jolla ei ole yhtään suurta julkkista (suurin Oulu) ellei kahta Masoja Vanhanen ja Nykänen oteta lukuun eikä näitä Masoja ole ollut enää pitkään aikaan mitään syytä ottaa lukuun.

Jyväskylä on uuden aallon kaupunki – kaupunginhallituksen toiveunissa. Väitteessä on perää, jos lisätään erään sanan loppuun yhdyssanan loppuosa "pohjan".

Liikenne

Kuvan mäkihyppääjän, tässä ei aivan sentään ihan Matti, ilmalentoa sävyttävät taustalla siintävät huikeat Laajavuoren huiput.

Jyväskylässä järjestetään joka elokuu Nesteralli. Ennen Nesterallin voitti joka vuosi kankkunen, mutta nykyään voittaja on Jyväskylässä keikkailevan Tapani Kansan krapula, vaikkei Tapsa virallisesti koskaan osallistu Nesteralliin. Ilmeisesti rallin seurauksena autoilukulttuuri on Jyväskylässä jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden kannalta perseestä, autot kun eivät koskaan pysähdy suojatien eteen. Muutama vuosi sitten järjestettiin kampanja, jonka tarkoitus oli parantaa liikenneturvallisuutta ajamalla pyöräilijät jalkakäytäviltä autojen sekaan telomaan itsensä, koska muutama mutkitteleva mummo ja väistelemätön vaari pelkää kaatuvansa, jos heidät ohitetaan pyörällä. Jyväskylän kaupunkisuunnittelussa on tyystin unohdettu, että Jyväskylässä asuu myös alle 75-vuotiaita ihmisiä. Toisaalta kaupunki on tunnettu autoilijoille vittuilusta hidastetöyssyjen avulla.

Muuten, nesterallin nimi ei yleisestä harhakäsityksestä huolimatta johdu siitä, että huoltoasemaneste sitä sponsoroisi vaan siitä, että sen päätapahtuman, Kävelykadulla rymyämisen, aikana erilaiset nesteet kastelevat Kävelykadun.

-Joka syksyn kynnyksellä, tämä 1000 Järven Ralli - entinen Ökyralli, jaksaa kansaa aina vaan villitä...

Jyväskylän murre

”Njaa, sie se et ou Hämmeeestä etkä Savosta eli Pohojammaalta, niinpäs sie sitte keskellä reunoo rellotat...”

~Savolaenen keskisuomalaiselle.

Jyväskyläläisillä, ainakin nuorehkoilla, on määrätapauksissa tapana rikkoa sitä suomen kielen normaalia painotussääntöä, että toinen tavu on sivupainonkin osalta aina painoton ja samoissa tapauksissa sitä sääntöä, että tavun paino ei venytä vokaalia. Tässä mielessä jyväskyläläiset muistuttavat Martti Ahtisaarta.

Halssila

(eng. Board-village)

Ulkoapäin harmittoman keskiluokkaiselta näyttävä Halssila kätkee sisäänsä mitä moninaisimpia ihmiskohtaloita, joista useimmat tahtovat vaiettavan. Vaatimattomasti varusteltu Halssila tarjoaa kuitenkin kaikki peruspalvelut parturista pizzeriaan, ja paikallis-liikenteen palveluista siwaan, joka sattuu tosin olemaan huhtasuolaisten suosima ryöstökohde. Ryöstäminen tapahtuu yleensä kirveellä tai puukolla. Ainoat puuttuvat palvelut ovat alko ja pankkiautomaatti.

Halssilassa asuvien uskonto on tietävästi paikallisen hiihtomaan ja radiomaston palvominen, missä nuoret viettävät epätoivoisesti iltaa ja etsivät elämänsä uutta alkua maston juurella. Illanistujaiset ovat yleensä perjantaisin, mutta on niitä maanantain kukkovodkatempauksia tapahtunut Hiihtomaassakin.

Halssilan rikollisuus

Ensimmäiset halssilalaiset rikollisjengit syntyivät Halssilaan nopeasti kasvaneen Jyväskylän slummeissa ja lähialueilla 1990-luvun alkupuoliskolla. Osa jengeistä aloitti toimintansa laillisina myymällä nuuskaa ja sikareita. Halssilanrinteeläisillä, kivistöläisillä, tuohimutkalaisilla ja aittorinteeläisillä oli omat järjestönsä, joillakin useampia. Järjestöt auttoivat keiton saamisessa ja naisen hankkimisessa, ne järjestivät bileitä ja pikkusuolaista. Varojen kertyessä järjestöt alkoivat hyvin pian kiinnostaa myös vanhalta mantereelta saapuneita rikollisia. Osa niistä pystyi pysymään enemmän tai vähemmän laillisina, kun osa oli mukana muodostamassa Halssilalaista järjestäytynyttä rikollisuutta. Halssilan jäseniä ruvettiin nimittämään wannabe-gangstereiksi. Nykyään rikollisuutta kuultu tapahtuvan, mutta toiminta tapahtuu maan alla. Mystisesti, kaikkien silmien alla. Ne jotka tietävät eivät tiedä paljoakaan, ja ne jotka eivät tiedä heidän ei kuulukaan tietää. Salaisuus häviää savuna ilmaan (samoin kuten halssilalaisten toiveet naisista ja gansterielämästä)...

Kuuluisia nähtävyyksiä
 • Ravintola-Tucks, Jäljellä enää rauniot terassista omistajan vaihduttua, siitä on tullut halssilalaisten pyhiinvaelluskohde
 • "Paska-kallio" tai siitä avautuvat maisemat.
 • Vanha Vaajakoskentie
 • 500 euron orioni Huhu kertoo että se kulkee 80km/h ja jättää kaikki kevarit. väitettä ei ole vielä todistettu, koska rittävän pitkää suoraa ei Halssilasta ole vielä löydetty.
 • Pizzeria Darja
 • Masto (Radiomasto metsässä hiihtomaan läheisyydessä) "mekka" jossa nuoret viettävät iltaa poliisin pelkäämisen vuoksi.
 • Hiihtomaa, josta voit löytää uusia ystäviä klo 22:n jälkeen illalla.
 • Juicy Panda Paikallinen bändi, joka osaa soittaa vain Dani Californian, ja sekin biisi on kulutettu loppuun.


Keljonkangas

Keljonkangas eli Keljunkangas (eng. Fishy's Fabric) on lähes Tampereen ja Säynätsalon rajamailla sijaitseva metsäinen alue, jolla tapaa monien säätyjen edustajia. Keljonkangas (väännös sanoista kelju kangas) on Jyväskylän ehkäpä vaarallisinta aluetta. Aluetta hallitsevat useat eri jengit, joista mainittakoon esimerkiksi "Fucking bad crew" (FBC) ja ABC-liikennemyymälän, Keljonkankaan koulun ja entisen Leenan kioskin piha-alueella hurjasteleva "teinien mopedijengi". Aluetta asuttavat niin lähiöidylleissä porsastelevat keskiluokkaiset perheet, kuin huumeenkäyttäjätkin (kaupungin vuokrataloissa). Alueella on usein havaittu liikkuvan huumeita välittävä harmaa farmarimallinen auto, joka pysähtyy aina samaan paikkaan. Auton lähettyviltä on kuultu tappelunnujakoiden ja avuttoman naisen huuto "Marko älä!". Keljonkankaalla on myös 8 kilometriä korkea Sarvivuori, ja sen juurella piskuinen lätäkkö nimeltään Sääksjärvi. Sen rannalla muutama epämääräisen epävirallinen tutkija keksi vahingossa kelluvan pullasorsan.

Keltinmäki

Keltinmäki eli Keltsu (engl. Celtic Hill) on nimensä mukaisesti nykyisen Britannian alueelta saapuneiden kelttiläisten vuonna 1382 perustama siirtokunta ja sittemmin demilitarisoitu vyöhyke Jyväskylän laitakaupungilla. Nykyinen englanninkielessä käytetty nimitys Keltinmäestä, eli Celtic Hill tulee siitä, kun puolalainen black metal bändi Graveland nauhoitti levynsä "Celtic Winter" Keltinmäessä surullisen kuuluisalla Kultalakintien kadulla. Bändin keulahahmo Rob Darken tiesi paikan historian ja kirosi tuolloin kovaa talvea.

Keltinmäki on virallisesti Jyväskylän alaisuudessa de jure, mutta de facto keltinmäkeläiset pitävät itseään autonomisena kylänä irrallaan Jyväskylässä. Keltinmäellä on oma Posti, S-Market, muita kauppoja, pizzerioita, yksi surkea pubi, oma koulutusjärjestelmä ja kirjasto, josta keltinmäkeläiset joskus hakevat kirjoja vessapaperiksi. Koulua johtaa kuuluisan Pekka Siitoimen avioton lapsi, Jalmari "Peke jr." Siitoin ja Keltinmäessä vallitsevat separatistiset näkemykset suhteestaan Jyväskylään ovat peräisin hänen alullepanemasta liikehdinnästä, joka kulkee nimellä "Projekti Rustica: Keltinmäki White Power & Jyväskylä: Modern day Babylon".

Keltinmäen väestösta ei ole virallista tietoa, sillä viimeisin tilastoitu luku on vuodelta 1994, jolloin Keltinmäessä asui 3200 henkilöä. KRP:n vuoden 2006 raportin mukaan kuitenkin: "Keltinmäessä asuu 4 ihmistä, ja nekin on koko ajan kännissä". Jalmari Siitoimen mukaan tämä koski vain ns. "ydin Keltinmäkeä", mutta hänen mukaansa Suur-keltinmäen alueella asuu vakituisesti 28 ihmistä. Väestökatoon johti historioitsijoiden mukaan keltinmäkeläisten sairaaanloinen innostus huumausaineisiin ja Krokettiin, sekä kiistanalainen sota seinäjokelaisten kanssa. On raportoitu, että 75% koko maailman pirituotannosta ja käytöstä tapahtui vuosina 1993-1995 jyväskylän Keltinmäessä.

Kuuluisia Keltinmäkeläisiä: - Komediaryhmä Monty Python on kotoisin Keltinmäestä. - Jalmari Siitoin (Pekka Siitoimen poika) - Henna Virkkunen (Sisäministeri) - Lapinlahden Linnut (Yhtye) - Johannes Kastaja (Kultalakintie 2:sen talonmies) - Oliver Stone (oik. nimeltään Olenpa Kivi) - George "Spede" Bush.

Kiistanalainen teoria Keltinmäen kehityksestä ja historiasta (Separatistien näkemys): Demilitarisointiin johtivat Neuvostoliiton kansalaisten ajanvietteeksi perustamat gulakit 1900-luvun puolen välin tietämillä. Nykyisin alueella ei ole mitään sen ihmeempää käyttöä ja siellä lähinnä voidellaan ruisleipiä ja tuuletetaan petivaatteita. Keltinmäessä asuu noin 3200 henk. joista noin 75% on kellon ympäri juopuneita deekuja ja pirinistejä, joita Keltinmäessä kutsutaan avohoitoposseksi. Keltinmäestä löytyy S-market josta paikalliset juopot välillä juoksevat ulos nakkipaketti kädessä ja vartijat perässä, ala-aste jossa opetetaan mm. AK-47:n käyttöä ja erilaisia taistelulajeja Keltinmäessä selviämistä varten, pizzeria, jossa tehdään Jyväskylän paskimmat pitsat, kirjasto, josta keltinmäkeläiset silloin tällöin hakevat kirjoja vessapaperiksi tai sytykkeiksi, ja parturi, joka on tunnettu siitä, että yksikään asiakas ei ole lähtenyt sieltä ilman että vähintään toista hänen korvistaan olisi leikattu irti. Kelttiläisten valloittajien rakentaman linnakkeen tilalla sijaitsee nykyään kukkakauppa (paloi). Se on eri veikeä piristys kaupunginosan yleisilmeeseen. Linnake olisi kyllä parempi, mutta minkäs teet. Keltinmäessä asuu myös paljon köyhiä lapsiperheitä, joiden lapset liittyvät noin 10 vuoden ikäisinä jompaankumpaan Keltinmäen jengiin. Keltinmäestä saa helposti myös huumeita.

Korpilahti

Korpilahti (engl. Back Sweat Place) on Jyväskylästä kaukaisinna oleva siirtokunta, jossa teetetään kaupungin likaiset työt ja säilytetään kaupungin jätteitä. Korpilahti sijaitsee Muun rämeen takana. Muu räme on täynnä roistoja, jotka imevät varoja rikkailta Jyväskyläläisiltä ja ovat siksi itsekin rikkaita. Tämä tekee siirtymisen Jyväskylän kaupungista Korpilahdelle hieman vaaralliseksi, paitsi ehkä Tikkalan kautta, missä tosin on vastassa susia ja karhuja.

Korpilahden asukkaat ovat äreitä luonto- ja tehdasihmisiä, jotka eivät pidä tulokkaista, puhumattakaan vierailijoista.

Kortepohja

Paloaseman ja Laajavuoren välissä sijaitsee Kortesuon kartanon ja Rautpohjan mukaan nimetty Saksan demokraattisen tasavallan (DDR) entinen siirtokunta Tuomiojärven lounaispuolella. Itäsaksalaisen suunnitelmatalouden mukaisesti rakennettu lähiö on tunnettu arkkitehtuuristaan. Alueen suosituin nähtävyys lienee siirtokunta-ajalta periytyneet DDR-talot,

Kortepohjassa sijaitsevat UNESCOn maailmanperintökohteet
 • DDR-talot, ns. ylioppilaskylä
 • Rene, ylioppilaskylän ravintola, joka vastaa suurilta osin Kortepohjan kulttuuritarjonnasta, kuten tietovisasta ja karaokesta.
 • Grilli
 • Sale, kaikista mahtavin kauppa.
 • Sebastian, pizzeria & baari. Kyltti vieläkin rikki.
 • Salamakauppa, lopetettu

Kuokkala

Kuokkalaan (engl. Lá Mattock) tultaessa kannattaa tarkistaa, että passi löytyy housuista. Mielellään sotilaspassi, koska voit joutua milloin vain tuliseen taistoon. Kuokkala on Jyväskylän vapaakauppa-alue, joka liitettiin Jyväskylään periaatteessa vuonna 1965, käytännössä siltaa apuna käyttäen emo-Jyväskylään vasta 1980-luvun loppupuolella. Kuokkalasta löytyy pakolaisten vastaanottokeskus ja etnoravintola Birra, ja nämä kaksi yritystä tekevät tiivistä yhteistyötä muinaisen persialaisen sanansaattajan antamien ohjeiden mukaisesti. Kuokkalassa sijaitsee myös 'pommisuojaksi' kutsuttu Kuokkalan Gneissi, joka on tunnetusti monien seksuaalisesta suuntaumuksestaan epävarmojen ihmisten kohtaamispaikka. Kuokkalalaisten nuorten harrastuksiin kuuluvat pommisuojassa vehtaamisen lisäksi juoksentelu talojen katoilla lamppu päässä ja erilaisten asioiden polttaminen mitä kummallisemmissa paikoissa Bronx-tyyliin. Kuokkalan ongelmien epäillään oikeasti johtuvan siitä, että se on Tampereen etäpesäke. Kun kuokkalalaiset spurgut menevät Kuokkalan siltaa pitkin keskustaan ostamaan aineita, he luulevat ylittävänsä Atlantin ja menevänsä Amerikan ihmemaahan. Kuokkalalaisten harjoittaman vieraissakäynnin takia Kuokkalassa on pikkukuja nimeltä Syrjähyppy, jonka naapurikatuihin kuuluvat niin ykkös-, kakkos- kuin kolmospesänkatukin.

Kuokkala on arvaamaton, rähjäinen ja ahtaasti toteutettu siirtolapuutarha. Poikkeuksen tekee Samulinniemi (engl. Samuel's Peninsula), joka on sähköaidattu ökyrikkaiden eliittialue aivan Kuokkalan kaakkoisimmalla kulmalla. Täällä Päijänteen rannalla palatseissaan asuvat monet merkittävät hyväntekijät, kuten Kari-Pekka Kyrö ja Mauri Pekkarinen, joka kerjää jatkuvasti kasvuhormonia naapuriltaan Kyröltä. Mauri Pekkarisen näkee jopa useasti lenkkeilevän ympäri Kuokkalaa. Talvella hänellä on tapana hiihtää jäätä pitkin kotirannastaan katsomaan, onko hänen suuri aikaansaannoksensa Kärkistensalmen silta paikallaan.

Kypärämäki

Tämä kypärämalli on sopivan kevyeksi ja ilmastoiduksi havaittu. Useat arvon jyväskyläläiset ovat sitä, mitä erilaisimmilla pikapätkillä testailleet ja malli on erityissopiva lähiögangstojen käyttöön.

Kypärämäki (engl. Helmet Hill) on lääkäriperheiden kansoittaman omakotialueen ja pultsarien vuokrabetonilähiön risteytys Jyvästaajaman länsilaidalla. Kypärämäkeen kuuluu myös Köhniön asuinalue. Tämän alueen tärkein paikka on Köhniönjärven uimaranta. Valitettavasti siellä saattaa kesäisin nähdä erään homokirjailijapedofiilin piirtämässä sarjiksia. "Tuu pizzalle!" hän huutelee pikkupojille.

Pimeinä myrskyisinä öinä saatat myös kuulla karmaisevan ja verenseisauttavan huudon "HELMETHILL!". Tämä on juoppojen tapa kertoa, että ökyrikkaiden perheiden lasten on aika mennä kotiin sängyn alle piiloon/tärisemään ja jättää yö sen todellisille valtiaille.

Laajavuori

Laajavuori (engl. Wide Mountain) ei nimestään huolimatta ole laaja eikä vuori, vaan mäki, jossa on laskettelurinne. Mäen rinteessä sijaitsee vuonna 1964 rakennettu hyppyrimäki, joka on nimetty entisen mäkihyppääjän ja nykyisen pizzaveitsimiekkailijan Matti Nykäsen mukaan.

Myllyjärvi

Myllyjärvi (eng. Mill Lake) on Jyväskylässä sijaitseva eliittialue, jonka tunnistaa vuosikymmenten takaisista vanhuudenharmaista ryppynaamaisista kerrostaloista. Se sijaitsee suojaisessa rinteessä Länsi-Päijänteentien ja Porintien kulmassa, Keltinmäen gheton ja Keljon ostosparatiisin välissä kuin onnela jalkojen välissä. Alueelta löytyy niin kerros- ,omakoti- ,sekä rivitaloja metsän keskellä. Tämä tarkoittaa sitä, että paikka on niin sanotusti Jumalan selän takana.

Myllyjärvellä asuu noin 2800 asukasta. Asukkaat joutuvat olemaan hyvin liberaaleja, sillä alueella asuu todella sekavaa porukkaa: on nuoria pseudotieteiden opiskelijoita, eikä kommunistit tai turkkilaiset perssuomalaisetkaan ole tuntemattomia alueen lokaaleille. Merkittävä osa alueen asukasmäärästä koostuu myös sotilaista, ninjoista, hobiteista, alieneista, humanoideista sekä vaihto-opiskelijoista. Myös mystisen kuljettajattoman ostoskärryn on havaittu liikkuvan alueella. Myllyjärvellä on kaksi nuorisokotia, joiden asukit kamppailevat keskenään kesäisin järjestettävässä urheilutapahtumassa Myllyjärven kovaäänisimmän teinin tittelistä.

Myllyjärven alkuperäinen nimi oli Pyllyjärvi, mutta häveliäisyyssyistä ensimmäinen kirjain muutettiin. Pyllynreikä on edelleen vanhalla paikallaan, pikkuinen, mutta syvä Myllyjärvi, jossa kaikenlaiset pyllyhuumorin ystävät käyvät uimassa.

Vesanka

Suurehko risukko, jota johtaa Johanna Tukiainen. Tässä perähelvetissa asuu noin 3 henkilöä. Viimeinen noitarovio poltettiin vuonna 2013. Vesangassa on myös tunnettu Ford- merkkinen auto, josta on kuulunut haulikon laukauksia.

Mäki-Matti

Mäki-Matti (engl. Hill Matthew) oli ennen metsää ja peltoa, nykyisin muita parempien ihmisten omakoti- ja kerrostaloalue. Se sijaitsee Harjun toisella puolella loistavalla paikalla lähellä kaupungin keskustaa, minkä vuoksi asukkaiden päihin on kerääntynyt kusta. Vaikka alue on sitkeän huhun mukaan nimetty erään julkisuudenkipeän Matti-nimisen mäkihyppääjän mukaan[2], alueen talojen vuokrasopimuksissa sisällä asunnoissa Matti Nykäsen leikkiminen on nimenomaan kiellettyä. Rajanaapurina on Mattilanpelto, josta tulevien vaikutteiden johdosta myös Mäki-Matissa eletään kuin pellossa.

Alueen nähtävyydet ovat Mäki-Matin synkimmässä sydämessä sijaitseva ravintola Banthai sekä hämärillä rajamailla sijaitseva K-Market Ruokavinkki.

Nenäinniemi

(Eng. Cape of noses) Perhehelvetti, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä Kuokkalasta ja muutaman kilometrin päässä Keljosta. Nenäinniemen talot ovat valkoisten pelottavien aitojen ympäröimiä. On kuultu huhuja, että jouduttuaan noiden aitojen sisäpuolelle, useat ihmiset ovat muuttuneet Sekoomuslaisiksi. Muutamia narkomaaneja on nähty pyörivän Naattiantien varrella myyden huumevelkojen vuoksi itseään tai toisiaan. Iso osa Nenäinniemen rantaviivasta kaavoitettiin yksimielisen äänestyksen jälkeen omakotitonttien ja virkistysalueiden sijaan valtaisalle jätevedenpuhdistamolle. Nenäinniemestä löytyy Toukka-puisto, jossa pikkulapset oksentelevat pyörivissä tuoleissaan.

Pupuhuhta

Pupuhuhta "Pupari" (engl. Bunnyhood) on Jyväskylässä sijaitseva slummialue, joka koostuu räjähtäneistä ja/tai rähjäisistä kerrostaloista (joita kunnostetaan oksennuksen värisiksi), sekä niissä usein asuvista työttömistä alkoholisoituneista ihmisistä, joiden ainoa huvi on lähettyvillä sijaitsevat baarit (fani ja jussi) sekä pihoilla töröttävät huonolaatuiset grillikatokset. Narkkaritkaan eivät ole Puparissa harvinaisia, vaan itseasiassa hyvinkin yleisiä. Pupuhuhdassa kulkiessa ei voi ikinä tietää, koska saa potkun nivusiin tai kuulan kalloonsa. Poliisi onkin Puparissa hyvin yleinen näky, joka osaltaan lisää vaaraa joutua edellä mainittujen yllätysten kohteeksi. Pupuhuhta onkin epäilemättä Jyväskylän vaarallisinta aluetta.

Pupuhuhdan työttömyysprosentti on 80%. Loput 20% työskentelevät usein ns. paskaduuneissa. Pupuhuhta on osa Huhtasuota, mikä on Jyväskylän toiseksi suurin kaupunginosa. Pupari on tunnettu mutuista, manneista, ja muista tuliaseisiin viehtyneistä maahanmuuttajista, jotka ajelevat Mersuilla suomalaisten köyhällistöjuoppojen ajaessa yli 20 vuotta vanhoilla romukasoilla. Pupuhuhdan yksi lempinimi onkin Mutuhuhta.

Pupuhuhdassa on vanha homeinen koulu (noin 105% Jyväskylän kouluista on homeisia), jossa yritetään valmistaa sienirihmastosta jonkunlaista paikallista nähtävyyttä. Siihen syntyi tarvetta noin sadan oppilaan loukkaannuttua vakavasti yrittäessään harjoitella parkouria koulun pihan Pupumuori-patsaassa. Tuo kyseinen paikallinen nähtävyys onkin nykyään telkien takana.

Ristikivi

Ristikivi (engl. CrossRock tai CrossStone) on Jyväskylän todellinen ghetto. Ristikivessä toimii tunnettu gangsterijengi nimeltään CrossStoneCrew, joka välittää 70% Suomen huumeista. Ristikivessä oli yksi melkein siedettävä paikka, kuuluisa Ristikiven rannalla sijaitseva grillikatos, ennen kuin kaupunki sai kuningasidean, joka johti Grillin hajotukseen. Siellä tapahtuikin tosin n. 99 % Suomen rikoksista, mm. viime aikoina uutisissa ollut Wincapita on huhujen mukaan suunniteltu ja toteutettu kyseisessä rannassa. Paikalla on nykyään muistomerkkinä erittäin lohduton ja kusinen penkki+pöytä -järjestelmä. Ristikivessä kasvaa myös yksi kuusi, joka tosin kaadettiin noin 2507 vuotta sitten. Jäljelle jäänyt kanto onkin kuuluisa Kuusenmuistoalue, joka on merkitty jokaiseen paikalliseen karttaan.

Säynätsalo

Säynätsalo (Säynäväinsalo,Säynävä, Köyhätsalo, engl. "Orfes wood island") on kaupunginosa Jyväskylässä. Säynävä eli Säynätsalo on tunnettu köyhyydestään. Alueen asukkaat koostuvat köyhistä, sairaista ja kiinnostavista ihmisistä. Kaupunginosan Hallinnollinen Johtaja on itse itsensä virkaan julistanut, Jouko "Nokkamies" Rikkola. Hänen Rikkaiden Jengillään (RJ) on kiistaa valuuttamuutoksista, viinaverosta, häätövaroituksista ja YK:n ihmisoikeussopimuksesta WHC-een, eli White House Crewin jäsenten kanssa. WHC:tä johti itse maineikas nyt jo edesmennyt Pertti "Käspuol" Salminen, joka on tunnettu sukulaissuhteistaan Marcus Grönholmiin ja Tommi Mäkiseen. Emme edes viitsi tässä artikkelissä Säynätsaloon kuuluvien muiden saarien asukkaista mainita, mutta mainittakoon se, että muilla saarilla asustelee erittäin erikoisia ihmisiä.


Muuratsalo

Muuratsalo on osa Säynätsaloa. Muuratsaloa johtaa rautaisella ottellaan Dietmar, mutta pieniä vastarintaliikkeitä on havaittu Mairen kioskin lähettyvillä.

Säynätsalon nähtävyydet:

Kunnantalo/Kirjasto - Kuuluisan arkkitehdin Alvar Laineen suunnittelema talo, jota innokkaat irvistelevät vinosilmät tulevat kuvaamaan päivä toisensa jälkeen.

White House -Entinen varsinainen kunnantalo, jossa Säynätsalon johtajat päättivät saaren asioista, uusi Alvar Laineen suunnittelemakunnantalo syrjäytti White Housen ja talon asukkaat jättivät entisajan mahtikartanon jälkeensä rappeutumaan. White Housen viimeinen tiedetty asukki oli Mika "shortsimies" Lehtonen, mutta nykypäivänä White House on autioitunut ja sen ovet ja ikkunat on naulattu umpeen.

Säynätsalon linja-autoyhteydet ovat varsin heikonlaiset, mutta käytettävissä olevat. Säynätsaloon a.k.a Säynävään kulkevat linjat "Helvetin kuusitoista" (16,16M) ja Juoppojuna (21) pysähtyvät puolen tunnin välein, kerran tunnissa tai miten vain sattuvat kulkemaan. Sanonta: 'Se tulee jos on tullakseen... mitä sitä turhia miettimään' päteekin aikatauluihin parhaiten.

(Surullisen) kuuluisia jyväskyläisiä

Viitteet