Jegor Gaidar

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Jegor Timurovitš Gaidar (19562009) oli Villinä Itänäkin tuohon aikaan tunnetun Venäjän pääministeri Jeltsinin kaudella 1990-luvulla. Taloustieteilijänä ja lastenkirjailijanakin tunnettu Gaidar osoitti Venäjän valtiovarainministerinä ja vt. pääministerinä 1992, että demokratian ja liberalismin ei ole pakko merkitä kaaosta ja romahdusta – paitsi ehkä Venäjällä.

Gaidarin loppuun asti harkitut uudistukset kohti markkinataloutta saivat monelta kansalaiselta lämminhenkisen vastaanoton. Yksi reformeista oli hintojen vapauttaminen, joka johti mummojen sukanvarsien nopeaan tyhjenemiseen. Gaidarin ajatus oli nopea markkinatalouteen siirtyminen eli ns. "shokkiterapia", shokki, josta puuttui terapia. Tätä hätiköityä taloudella leikkimistä perusteltiin mm. kommunismin paluun uhalla. Ei ihme, että Vladimir Žirinovskin kaltainen mies pärjäsi niinkin hyvin duuman vaaleissa vuoden 1993 lopussa.

Gaidar joutuikin puolessa vuodessa syrjään pääministerin tehtävistä, ja vuonna 1994 kaikista ministerin paikoista. Julkaisemassaan kirjassa Gaidar sysäsi itse tekemänsä virheet Stalinin ajalta periytyvän neuvostojärjestelmän niskoille.

Gaidar kuoli vuonna 2009 keuhkopöhöön. Anatoli Tšubais luonnehti tuolloin Gaidaria "Venäjän pelastajaksi". Vladimir Putin taas kuvaili Gaidaria "todelliseksi isänmaanystäväksi".

Shemale.jpg Tämä henkilöä käsittelevä artikkeli kaipaa tukevampaa ruokavaliota.
Voit auttaa Hikipediaa syöttämällä artikkelin henkilölle lisäkiloja.