James Hetfield

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

James Hetfield (4. heinäkuuta 1960, Port Moresby - 22. maaliskuuta 2004, Gaborone) oli amerikkalainen laulaja, kitaristi, laulunkirjoittaja, äänilevytuottaja, musiikintutkija, säveltäjä, artisti, muusikko, kansantaiteilija ja yleisnero. Hetfield ei koskaan käyttänyt alushousuja. Hän sen sijaan kaatoi aina Jägermeisteria housujensa sisäpuolelle saadakseen ne pysymään paikoillaan paremmin etteivät ne hiertäneet hänen todella kallisarvoisia pallejaan.

Elon tie[muokkaa]

Lapsuus ynnä nuaruus[muokkaa]

Hetfield syntyi Port Moresbyssä 1960. Hänen syntymänsä oli sangen tuskallinen. Hetfieldin äiti mylvi tuskissaan. Kun Hetfieldin pää putkahti esiin, häneltä pääsi vitunmoinen rääkäisy. Hetfieldin vanhemmat olivat outoja tyyppejä: faija soitti balalaikkaa Funafutin kansallisorkesterissa ja äiti ihannoi Sielunvihollista.

Hetfield oli vähällä joutua päiväkotiin vuonna 1965. Hänet kuitenkin vapautettiin kyseisestä velvollisuudesta hänen sairastamansa korvatulehduksen vuoksi. Vuosina 1966-1979 Hetfield seikkaili merellä isänsä kanssa. Viimein vuonna 1979 seurue saapui Pitcairnille, jossa nuori Hetfield perusti Metallican. Heillä ei juurikaan ollut rahaa edes soittimiin, mutta koululaisilta ryöstämällä se ongelma hoitui. James samalla myi toisen kiveksensä saadakseen kitaran, niin kuin hän on kertonut bändin alkuvuosista, ja lopulta he keksivät idean pariin lauluunkin. Tästä alkoi menestyksen tie, jota seuraavassa kappaleessa käsiteltäneen tarkemmin.

Menestyksen tie[muokkaa]

Hetfield tapasi Pitcairnin saarella kolme retkua, viinajuoppoa ja katu-huoraa, joiden kanssa hän perusti Metallican. Ensimmäinen single oli "May We All Depart From This World?", joka saavutti suuren menestyksen pingviinien keskuudessa. George kaksoisvee Bush soitti Hetfieldille onnittelupuhelun. Hetfieldin sydän oli pakahtua. Niinpä hän joutui sairaalaan viideksi kuukaudeksi. Tämän ajan jälkeen Pitcairn Penguin Records tarjosi Metallicalle levytyssopimusta. Hetfield hyväksyi sen oitis. Ensimmäiset albumit lienivät "I Wanna" (1982), "Die" (1984) ynnä "Sex Affair with a Beer" (1985). Bändi piti 11 vuotta kestävän tauon, jonka jälkeen he palasivat yhteen yhdeksi illaksi, jonka aikana he tekivät vielä yhden albumin "St. Banner" vuonna 2006. Samana vuonna Hetfield kuitenkin sekosi ja hajotti Metallican YK:n skitsopatenttisopimuksen pykälän 1 nojalla. Seuraavana vuonna hän levytti sooloalbumin "Diagnosis", jonka hän siis levytti seuraavana vuonna. Jatkoa ei seurannut. Vuonna 2009 hän perusti I Hate the Government -nimisen yhtyeen, jonka hallinto kielsi lailla vuonna 2010. Syvästi masentuneena Hetfield levytti albumin, joka sisälsi paskoja covereita hämäristä 1980-luvun punk-biiseistä.

Syrjäytyminen ja kuolema[muokkaa]

Kuten sanottua, Hetfield oli syvästi masentunut. Vuonna 2012 hän muutti kuumehoureissaan Keniaan, jossa hän alkoi nähdä näkyjä ja kuulla omiaan. Vuonna 2013 hän sairastui alkoholismiin. Hetfieldin viimeiset vaiheet olivat sangen tuskallisia.

Maaliskuussa 2015 Hetfield otti Maseruun lähtevän koneen. Hullu kun oli, kesken matkan hän kuitenkin työnsi päänsä lentokoneesta ulos ja syöksyi pilvien läpi keskelle Gaboronen keskustaa. Hetfield menehtyi. Hänen jäännöksensä ovat tällä hetkellä säilöttynä Jägermeisteriin Gaboronen kansallismuseossa.