James Buchanan

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

”Buchananin poliittiset kyvyt ovat samaa luokkaa kuin kuin jos Donald Rumsfeld olisi antanut Osama bin Ladenille ydinohjusten laukaisukoodit 11. syyskuuta 2001.”

~tuntematon
James "Old Buck" Buchanan
Buck15.gif
Yhdysvaltain presidentti
vallassa 18571861
edeltäjä Franklin Pierce
seuraaja Abraham Lincoln
syntyi 23. huhtikuuta 1791
Pennsylvania
kuoli 1. kesäkuuta 1868
Pennsylvania
puolue Yhdysvaltain demokraatit

James "Old Buck" Buchanan (17911868) oli Yhdysvaltojen 15. presidentti. Hän oli huoleton ja hilpeäluontoinen miekkonen, joka ei vaivannut päätään sellaisilla pikkuseikoilla kuin maan luisumisella kohti sisällissotaa. Buchananin mielestä oli paljon järkevämpää delegoida vaikeat poliittiset päätökset seuraavalle presidentille Abraham Lincolnille, jolla sentään oli poliittisia kykyjä.

Politiikka[muokkaa]

Ennen presidentiksi valintaansa Buchanan sai haltuunsa useita nimekkäitä titteleitä toimien muun muassa senaattorina ja ulkoasiainministerinä. Hän ei kuitenkaan koskaan saanut mitään aikaiseksi ja siksi hänet tunnetaan lähinnä Lincolnin edeltäjänä.

Buchanan halusi sovitella Yhdysvaltojen etelä- ja pohjoisvaltioiden välille syntyneitä orjuutta koskevia eroja. Hän piti 3. joulukuuta 1860 kuuluisan puheensa, jossa vetosi:

Emmekö voisi vain sopia koko asiaa ja syödä vaikka jotain yhdessä? Jos Alabamassa ja Georgiassa halutaan pitää mustia ihmisiä orjina, niin mitä se meille kuuluu? Meillähän on kaikki hyvin täällä! Eiköhän paiskata kättä!

Puhetta pidetään yleisesti eräänä historian huonoimmista. Kaikki osapuolet, etenkin etelässä, tulkitsivat tämän aivan oikein osoitukseksi presidentin täydellisestä saamattomuudesta ja sesessionistiset ainekset saivat lisää vettä myllyynsä, kun keskushallinto yritti vältellä ongelmia. Buchanania pilkattiin kaduilla, ja hän vetäytyi Valkoiseen taloon murjottamaan. Buchananin politiikka oli syvältä.

James Buchanan näyttää kovin anteeksipyytävältä.

Kuusi osavaltiota erosi unionista ennen Buchananin presidenttikauden päättymistä. Presidentti ei reagoinut johtamansa maan hajoamiseen muuten kuin todeten kysyttäessä, että "se on ikävä juttu". Luovuttaessaan virkansa republikaanien Lincolnille 1861 hän lausui tälle kuuluisat sanat

Tämä on paska homma, Abe. Jätä leikki ensimmäisen kauden jälkeen, tai se vie sinulta hengen.

Loppuelämänsä Buchanan nysväsi Pennsylvanian maaseudulla tyhjän panttina.

Seksuaalinen suuntautuminen[muokkaa]

Buchanan on ainoa Yhdysvaltain presidentti, joka pysyi poikamiehenä. On väitetty, että hän saattoi olla homoseksuaali. Mutta mitä helkkarin väliä sillä on? Se ei muuta sitä asiaa, että Buchanan oli syvältä.


Shemale.jpg Tämä henkilöä käsittelevä artikkeli kaipaa tukevampaa ruokavaliota.
Voit auttaa Hikipediaa syöttämällä artikkelin henkilölle lisäkiloja.