Jääkiekon MM-finaali 2002

Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Information.gif Tämä artikkeli ei ehkä ole paskaa, muttei se mikään loistavakaan ole.
Pienellä työllä tästä artikkelista saa sellaisen. Jatkokeskustelua keskustelusivulla.

Jääkiekon MM-finaalissa 2002 toisensa kohtasivat jääkiekon mahtimaa Suomi ja banaanivaltio Ruotsi. Suomen leijonat olivat kaataneet pudotuspeleissä kolme todella kovaa vastustajaa, Hollannin, Kekkoslovakian ja Uzbekistanin. Ruotsi oli vuorostaan saanut vastaansa Kanadan, Neuvostoliiton ja Yhdysvallat. Suomalaisyleisö odotti uskomatonta menestystä sankarijoukkueeltaan, jonka viimekertiasesta arvokisavoitosta oli kulunut 390 vuotta. Ruotsissa taasen valmistauduttiin karvaaseen tappioon ja jälleen kerran hopeamitaliin. Ruotsi oli saanut hopeaa kolmissa edellisissä olympialaisissa.

Ottelun tapahtumia[muokkaa]

Rajussa Uzbekistan-pelissä loukkaantunut suomen ykkösmaalivahti Antero Mertaranta joutui katsomaan penkiltä, kuin ikuinen lupaus Tony Halme pistettiin maaliin ensikertaa maajoukkueurallaan. Ruotsin ensimmäisen maalin teki kokenut Elirserienin pelaajaPelle Jönssön ajassa 00:00:02 suoraan aloituksesta Saku Koivun mailan räjähtäessä päreiksi. Kolme seuraavaa maalia tehtiin niin ikää aloituksesta ja se suututti suomen Jere Karalahtea, joka päätti jo tässä vaiheessa heittää hanskat tiskiin ja lähteä baariin nauttimaan alkoholia. Halme päästi taakseen vielä 117 maalia ennen vaihtoa pois kentältä ja tässä vaiheessa koko suomalaisyleisö oli poistunut areenalta. Kakkosmaalivahti Jack-Niklaus Selkänen päästi taakseen vielä 8 maalia ennen ottelun loppua. Suomen neloskenttä oli ainoa maalinteossa onnistunut kokoonpano tehden Suomelle kaksi maalia. Ottelu päättyi siis 129-2 ruotsille ja jäi ikuisiksi ajoiksi kiekkohistoriaan.

Seuraukset[muokkaa]

Ottelu aiheutti selkkauksen Suomen ja Ruotsin rajalla, jossa kuoli arviolta 20 569 ruotsalaista ja kolme suomalaista. Itärajalla Kekkoslovakian armeija pommitti suomea ja neljäs maailmansota oli lähellä suomalaisten joukkojen marssiessa Neuvostoliiton tukeman Kekkoslovakian pääkaupunkiin. Tältä onneksi vältyttiin suomen vetäytyessä. Halme joutui koko suomen kansan vihan kohteeksi ja hänet yritettiin murhata useita kertoja. Presidentti erotti jokaisen jääkiekkoliiton työntekijän pelastaakseen suomalaisuuden jääkiekon varmalta tuholta, onnistunein seurauksin.

Tärkeitä pelaajia[muokkaa]