Ilkka Hemming

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ilkka Hemming, hauska mies.

Ilkka "Ile Kallio" Hemming tuli kuuluisaksi vuonna 1965, jolloin ilmestyi ensi kerran televisioon ohjelmassa "Kiveskasvot". Tuota ajankohtaa ennen ja sen jälkeen Ilkka Hemming oli esiintynyt Anttilan pariovina ja muutenkin läheisesti liittynyt Tukkukauppojen Osakeyhtiön toimintaan. Noilta ajoilta on ikään kuin tähteeksi jäänyt Hemmingin lausunto eräässä hotellissa hissipojalle: "Jumalauta jätkä. Te haisette!"

Enemmän kuin liikemies, Hemming koki olla showmies ja liittyi Matti Siitoimen organisoimaan Kiveskasvot-ryhmään. Tämä ryhmä harjoitti tv-esiintymisiä vuodesta 1965 revyy-periaatetta noudattaen ja kaikilla piti oleman erittäin hauskaa. Ilkka Hemming ei osoittanut erityistä taiteellista lahjakkuutta, mutta hänen suhdetoimintakykynsä pelasti jatkuvuuden tässä tv-sarjassa. Erityisesti taiteilijanimen Markku Aro kanssa Ilkka Hemming koki olla väleissä, koska Aron taiteellinen tajunnanvirta oli Hemmingin käsityskyvyn rajoissa. Näin osittain aiheettomastikin Ilkka Hemming sai nauttia suuresta ja varauksettomasta kansansuosiosta ja hänen oli erinomaisen helppoa esiintyä televisiossa mukavan miehen roolissa.

Kiveskasvojen taantuma

Televisio-ohjelmiston tarjonnan laajentuessa Kiveskasvot joutui kilpailutilanteeseen. Se kävi raskaaksi Ilkka Hemmingille, joka oli tottunut syömään sananmukaisesti vadilta kaiken aikaa. Hemming ravasi esiintymistilanteissa jopa harkitsemattomasti täysin omin päin, mikä tietenkään ei voinut olla sekä kantavaa että kannattavaa. Seurasi useiden vuosien huilitauko, jonka aikana Hemming järjesti omat tavaramerkkinsä (=lasit, ilmeen) kohdalleen, jotta voisi tehdä odotetun takaisinpaluun.

Ilkka Hemming nyt

Kiveskasvot esiintyy televisiossa harvakseltaan mutta säännöllisesti. Hemming itse esiintyy joukon jatkona rauhallisesti ja hyväntuulisena, mikä on hänen olemukselleen välttämätöntä. Keikan jälkeen hän vetäytyy hotelliinsa ja saattaa lukea kirjaa ennen nukahtamistaan.