Huuliharppu

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Huuliharppu eli turpahöylä on litteä metallilta maistuva soitin, jonka ääni muistuttaa jossakin määrin hanuria ja on siten hanurista kotoisin. Huuliharpun kehitti pianonvirittäjän poika, joka yritti seurata isäänsä tuohon jaloon ammattiin omaamatta hiukkaakaan sävelkorvaa. Vaikkukorvaiset blues-miehet kuitenkin varastivat soittimen omaan käyttöönsä ja alkoivat ajankulukseen puhallella siihen.

Tavallisimmin huuliharppua soitetaan puhaltamalla niin moneen reikään, kuin suun leveys riittää, ja vaihtelun vuoksi sen kautta myös voi hengittää sisäänpäin, ja silloin huuliharpusta kuuluva ääni muuttuu jonkin verran. 1900-luvun kuuluisin huuliharpisti lienee Johnny Cashin vaimona paremmin tunnettu June Carter. Suomalaiselle yleisölle huuliharpun on tuonut tutuksi Nuuskamuikkusena tunnettu maailmaa erakkona kiertävä jazz-artisti Muumilaaksosta.

Huuliharppua soitetaan useimmiten lähistöllä olevien ihmisten karkottamiseksi. Pahinta huuliharpussa on sen optimaalinen vaivannäkö–kiusanteko-suhde. Sillä pystyy tekemään tilanteen kuin tilanteen sietämättömäksi, sen kuljettaminen ja kätkeminen on äärimmäisen helppoa, eikä sitä tarvitse edes virittää – sen kun vain vetäisee taskustaan ja antaa pöristä. Alun perin metallinpaljastimet tulivat lentokenttien turvatarkastuksiin, jotta voitiin estää huuliharppujen tuominen matkustamoon. Lentokoneet olivat houkutteleva kohde huuliharpputerroristeille (ns. huuliharppukostajat), sillä siellä on pakko istua paikallaan useita tuntejakin yhteen menoon vailla mahdollisuutta paeta paikalta.

Sähköisten musiikki-instrumenttien yleistyttyä ajan mittaan huuliharpun suosio on kaikkien musiikista vähänkään ymmärtävien onneksi romahtanut.

Muita huuliharppuja[muokkaa]

Harppu on yleisnimitys naisista, joiden viehätysvoiman terävin anti on jo taittunut. Näin ollen huuliharpulla voidaan tarkoittaa myös naista, joka potee pahimmanlaatuista huuliherpestä. Huuliharppu voi myös olla Huuliharppukostajan (Charles Bronson) omistama taikakalu, jonka pelkkä "sointi" saa pahikset kaatumaan hengettöminä kylän tomuun.

Treble staff with notes 01.svg DIUU DIUU ...DIDI DIU DU. Tämä musiikkillisesti erittäin riittoisa artikkeli on tynkä.
Tahtilajinvaihdokset voivat olla tarpeen
.