Paul von Hindenburg

Hikipediasta
(Ohjattu sivulta Hindenburg)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paul von Hindenburg ("LZ-129")
Paul von Hindenburg.jpeg
Minäkö muka seniili? Mikä päivä nyt muuten on?
Saksan presidentti
vallassa 19251934
edeltäjä Alois Hitler
seuraaja Adolf Hitler
syntyi 2. lokakuuta 1847
Preussi
kuoli 6. toukokuuta 1937
Lakehurst, New Jersey
puolue zeppeliinit

Paul von Hindenburg und von Beneckendorff eli LZ-129 (18471937) oli saksalainen sotilas, valtiomies ja Graf Zeppelin II:n ohella suurin milloinkaan rakennettu ilma-alus. Hän toimi Weimarin tasavallan neljäntenä presidenttinä vuosina 19251934. Vuonna 1934 tämä seniili kääkkä antoi presidentinviran syntymäpäivälahjaksi kansleri Adolf Hitlerille ja ryhtyi tämän jälkeen harjoittamaan säännöllistä matkustajaliikennettä Atlantin yli. Hindenburg tuhoutui Yhdysvalloissa eräässä siihenastisen historian tuhoisimmista lento-onnettomuuksista vuonna 1937.

Tekniset tiedot[muokkaa]

Paul von Hindenburg oli liki 250 metriä pitkä ja hänen halkaisijansa oli yli 40 metriä. Hänen viiksiensä suurin pituus oli neljä ja puoli metriä. Suurin Hindenburgin saavuttama nopeus oli 135 km/h. Hän pysyi ilmassa tilavuudeltaan 200 000 m³ olevien vetykaasusäiliöiden avulla. Hindenburg palkkasi itselleen 61 miehistön jäsentä ja kuljetti Atlantin yli suuntautuvilla lennoilla 50 matkustajaa.

Ura sotilaana ja valtiomiehenä[muokkaa]

Hindenburgilla oli takanaan pitkä sotilasura jo ensimmäisen maailmansodan alkaessa. Hän löi voittoisasti venäläiset Tannenbergin taistelussa 1914, mutta tämän jälkeen häneltä loppui polttoaine. Hänet onnistuttiin tankkaamaan uudelleen vasta 1917, jolloin hän osallistui muiden zeppeliinien kanssa Lontoon strategisesti melko merkityksettömiin ilmapommituksiin. Kun Saksa hävisi sodan ja keisari Vilhelm II luopui kruunusta, Hindenburg sulkeutui ilmatelakalle murjottamaan vuosikausiksi. Hänet saatiin parahiksi kuntoon vuoden 1925 presidentinvaaleihin, jotka hän voitti. Tämä kuolaava geriatrikko haahuili Saksan presidenttinä liki kymmenen vuotta. Järjestyksen ihmisenä Hindenburg ei erityisemmin pitänyt Hitlerin mesoamisesta, mutta luovutti erään tavallista pahemman muistikatkoksensa aikana presidentinviran tuolloin kanslerina toimineelle Hitlerille. Hitler päätti yhdistää kanslerin ja presidentin toimet yhteisen Führer und Überdiktator -tittelin alle. Hindenburg taas oli tyytyväinen päästessään taas kiitämään ilmojen halki.

Hindenburgin tuho[muokkaa]

Varokaa, ettei hattuhyllyltä pääse putoilemaan tavaroita lähtiessänne.Toivomme Teidän nauttineen matkastanne Hindenburgilla ja toivotamme Teidät tervetulleeksi uudelleen.

Ikävä kyllä Paul von Hindenburg oli täynnä räjähdysherkkää vetyä turvallisemman heliumin sijaan. Hän oli kuitenkin hyvin suosittu tasaisen kulkunsa ja mukavuutensa ansiosta. Paul von Hindenburg kuitenkin tuhosi koko zeppeliinibisneksen räjähtäessään Lakehurstissä Yhdysvalloissa 6. toukokuuta 1937. Kaikkiaan 37 (Hindenburg mukaan lukien) ihmisen hengen vaatineen onnettomuuden aiheutti todennäköisesti Hindenburgin preussilainen piikkikypärä, joka puhkaisi vetysäiliön. Tämän jälkeen hänen viiksiinsä varastoitunut staattinen sähkö synnytti kipinän, joka räjäytti vetykaasun. Onnettomuutta on tutkittu jo 80 vuotta, mutta mitään yhteyttä al-Qaidaan ei ole (vielä) löytynyt.

Katso myös[muokkaa]


Shemale.jpg Tämä henkilöä käsittelevä artikkeli kaipaa tukevampaa ruokavaliota.
Voit auttaa Hikipediaa syöttämällä artikkelin henkilölle lisäkiloja.