Hikiopisto:Wikitaktiikka
Toivottavasti nautit hikikurssistamme. Hikiopiston etusivulta voit etsiä lisää kursseja. Myös Hikiopisto-luokka on pullollaan tuikihyödyllistä oppimismateriaalia. |
Wikitaktiikka on peliteoria, jossa strategisen ajattelun mukaisesti ei pelata sääntöjen mukaan, vaan sääntöjä muutetaan koko ajan omaksi eduksi pelin kestäessä kaikkien muiden ja nimenomaan toista mieltä olevien vahingoksi. Yksi suosituimmista wikitaktiikan muodoista on muuttaa päätöksenteon, esimerkiksi äänestyksen alaisena olevan asian sisältöä (ks. alempaa) äänestyksen aikana, jolloin keskusteluun ja äänestykseen myöhemmin tulleet äänestävät jo sisällöltään eri asiasta kuin ne, jotka aloittivat äänestyksen ja antoivat ensimmäiset äänet.
Vähättely[muokkaa]
Vähättely on laaja wikitaktillinen käsite, ja siksi se usein jaetaankin eri osa-alueisiin. Kultaisen keskivähätyssäännön mukaan mitä alemmas vähäteltävä poljetaan, sitä korkeammalle vähättelijä nousee.[1]
Asiavähättely[muokkaa]
Vähättelyn muotoihin kuuluu esimerkiksi väittelyn kohteena olevan luokan tyhjentäminen artikkeleista, jotta 10–20 artikkelin luokka näyttäisi keskusteluun myöhemmin tulevien osalta vähäpätöisemmältä kuin se oli silloin, kun asiasta aloitettiin keskustella
Asialuokkavähättely[muokkaa]
Asialuokkavähättelyssä sisältötuottajan luokittelemia artikkeleita poistetaan luokistaan. Näin ollen saadaan aikaiseksi mielikuva, jonka mukaan luokassa ei ole kuin kaksi mieluiten ei niinkään vähäpätöistä vaan erittäin vähäpätöistä alkiota.
Poistamalla 80 % artikkeleista luokastaan saadaan realistisestikin ajatteleva demokraatti epäilemään luokan relevanssia. Asialuokkavähättelystä on muodostunut äärimmäisen tehokas taktiikka wikipoliittisissa peleissä HotCat-työkalun käytön yleistymisen myötä.
Asialuokkavähättelyä käyttävät mm. Ulrika ja Samulili, joista Ulrika kuuluu wikihierarkiassa aloitteentekijöihin ja Samulili ylempään luokkaan. Heidän toimintamenetelmänsä on Samulilin aikaisemmasta alemmasta luokasta johtuen kuitenkin samankaltainen.
Asiamallinnevähättely[muokkaa]
Asiamallinnevähättely on samankaltainen kuin Asialuokkavähättely, mutta kohdistuu navigaatiomallinteisiin. Asiamallinevähättelyä käyttää mm. Samulili, vaikka se ei hänen wikikastiinsa enää kuuluisikaan.
Henkilövähättely[muokkaa]
Toinen, henkilökohtaista hyökkäystä vähäisempi, mutta ei lainkaan kokonaisuuden kannalta merkityksettömämpi tapa on väittää, ettei sanomalla ole niin paljoa painoarvoa, jos sen lausuu käyttäjätunnusta rekisteröimätön käyttäjä kuin jo kyseenalaista mainetta besserwisserismillän hankkinut käyttäjien vanha tuttu toimeenpanija.
Henkilövähättelyn perusta, jota nyky-Wikipedian militaristis-suristinen käyttäjäpohja vakaumuksellisesti ylläpitää, on, että käyttäjätunnuksen hankkinut narsistinen häirikkö on aina tutumpi, luotettavampi ja turvallisempi kuin eri mieltä oleva riippumaton IP-käyttäjä.
Asialuokkavähättely voidaan yhdistää henkilövähättelyyn.
Ohjailu[muokkaa]
Ohjailu on halpamainen, yleinen ja toimivaksi todistettu wikitaktiikka. Sen käyttäjä kirjaimellisesti ohjailee "suurta wikimassaa" haluamaansa suuntaan vaikkapa äänestyksen tai keskustelun yhteydessä. Käyttäjä voi esimerkiksi havaita äänestyksen olevan menossa haluamaansa suuntaan ja aloittaa ohjailutoimensa käymällä toisen käyttäjän, joka ei juuri sillä hetkellä satu nauttimaan yhteisön kunnioitusta, kimppuun ja lietsoa tämä antamaan teräviä vastauksia, jotka sattuvat äänestäjien silmiin. Vähitellen keskusteluun yhtyy sen aloittaneen käyttäjän tukijoita, ja normaalisti kaikki demokratia peittyy tässä vaiheessa yhä laajenevan parjausfarssin alle, jolloin ilmapiiripyromaani on oletettavasti saavuttanut juuri sen mitä halusikin.
Korkeammasta wikistatuksesta ja laajasta suosiokonsensuksesta nauttivat käyttäjät voivat tehdä liikkeensä keskustelun sijasta suoraan äänestysaiheen alueella. Tämä tapahtuu esimerkiksi "korjailemalla" äänestyksen kohteena olevaa ehdotusluonnostelmaa (hiomalla sanamuotoja, lisäilemällä olennaisia juttuja, poistelemalla merkityksettömiä sivuseikkoja...), pysäyttämällä äänestyksen vetoamalla käytäntöihin (fi-wikipedia:WP:LUMI, fi-wikipedia:Wikipedia:Älä häiriköi esittääksesi kantasi...) tai suojaamalla äänestyssivun ([1]).
Ohjailijan työssä on hyötyä todellisesta Wikipedialle omistautumisesta, sillä käyttäjä, joka tuntee käytännöt sekä suurimman osan käyttäjistöstä ja tietää, mitä he ajattelevat toisistaan, pystyy vaivattomasti jodattelemaan kokonaisia käyttäjäryhmiä.
Viitteet[muokkaa]
- ↑ Olettaen että vähäteltävä on kovin kimmoisa.