Hikiopisto:Wikiretoriikka

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hikiopisto-logo3.png

Hikiopisto-logo2.png

Toivottavasti nautit hikikurssistamme. Hikiopiston etusivulta voit etsiä lisää kursseja. Myös Hikiopisto-luokka on pullollaan tuikihyödyllistä oppimismateriaalia.


Wikiretoriikka tarkoittaa taitoa yhdistellä väitteitä, jotka eivät normaalisti toisiinsa mitenkään liity ja joiden totuusarvoa ei kukaan ole pystynyt edes välttävästi selvittämään. Argumentaationa käytetään yleisellä tasolla koko argumentaatiovirheiden laajaa kirjoa, mutta käyttäjille on ominaista erikoistua enemmän tiettyihin virhetyyppeihin. Esimerkiksi käyttäjä Ulrika on erityisen hyvä hätäisissä päätelmissä ja ad hominemeissa. Wikiretoriikassa argumentaatiovirheet määräytyvät usein käyttäjän persoonallisuuden mukaan, mikä tarkoittaa sitä, että wikiretoriikkaan tutustuminen on äärimmäisen oleellista, mikäli tavoitteena on ymmärtää tiettyä käyttäjää.

Wikiretorisia keinoja[muokkaa]

Wikipedia ei ole demokratia[muokkaa]

Reetorina Joonasl. Hakasuljemerkinnät lisätty.

»Alkuperäinen teksti kuuluu: "Wikipedia is not an experiment in democracy. Its primary method of finding consensus is discussion, not voting. In difficult cases, straw polls may be conducted to help determine consensus, but are to be used with caution and not to be treated as binding votes. Suggestions that Wikipedia use the latest fancy transferrable vote system for some election or another will likely be met with disdain, at best.", mikä sinänsä on täysin järkeenkäypä. Koska tieto ei ole demokraattista (huolimatta joiden äärirelativistien väitteistä :) ei tiedon (=tietosanakirjan) tuottaminenkaan ole demokraattinen prosessi. Wikipedian "meta"-asiat sen sijaan ovat (lähes) demokraattisia, esimerkiksi ylläpitäjien valitseminen, käytäntöjen luominen ja erilaiset poistoäänestykset [ne eivät liity tiedon tuottamiseen] ovat Wikiyhteisön demokraattisia prosesseja. Asia on näin tulkittuna ihan järkeenkäypä, mutta yleensä "Wikipedia ei ole demokratia" argumentti ainakin fi-wikissä tuntuu olevan täydellinen nolla-argumentti, jonka voi heittää joka väliin vaikuttaakseen fiksulta :)»
(--Joonasl (kerro) 19. tammikuuta 2006 kello 10.33 (UTC)[1])

Suljetun huoneen päättely[muokkaa]

Reetorina Quadriplegia (ks. Hikiaineisto: Käyttäjä Wikipoliisin osoitepaljastuspyyntö).

»Estetty pysyvästi, ei tuota touhua jaksa pitempään katsella.»
(Quadriplegia käyttäjästä Kylpyamme[2])

»Uusin käyttäjä Käyttäjä:Wikipoliisi aloitti tyylikkäällä käyttäjäsivulla, mutta katsotaan, mitä jatkossa tapahtuu... Nimi ei herätä luottamusta...»
(Lax[3])

»No kiitos. No sääli. Pitäisi varmaankin sitten vaihtaa.»
(Wikipoliisi[4])

»Wikipoliisin "no kiitos, no sääli" -kommentti on raskauttava. Ei siinä olisi järkeä, ellei kyseinen henkilö olisi Kylpyamme.[5]»
(Quadriplegia)

”Suljetun huoneen” voi tässä ymmärtää genetiivin lisäksi akkusatiivina. Tämä viittaa siihen, kuinka Quadriplegia johtaa wikitapahtumien viidakosta kymmenien tuhansien muokkausten kokemuksellaan suljetun huoneen, ks. Suljetun huoneen arvoitus.

Lähteet[muokkaa]