Hikiopisto:Suomenkielinen Wikipedia sosiologisessa syynissä

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hikiopisto-logo3.png

Hikiopisto-logo2.png

Toivottavasti nautit hikikurssistamme. Hikiopiston etusivulta voit etsiä lisää kursseja. Myös Hikiopisto-luokka on pullollaan tuikihyödyllistä oppimismateriaalia.


Suositeltu1.png

Star.svg
Tämä syynikokonaisuus on jostain käsittämättömästä syystä suositeltu.

Tämä sivu on osa Hikiopiston wikisosiologiakurssia.

Muun tutkimuksen säilyttämiseksi neutraalina ovat tutkijat pyrkineet purkamaan kaikki Wikipediaa koskevat kielteiset käsityksensä tälle sivulle.


Suomenkielinen Wikipedia on ollut toiminnassa helmikuusta 2002 lähtien. Se ei kuulu artikkeli- tai käyttäjämäärällisesti kymmenen suurimman Wikipedian joukkoon, vaan se on pikemminkin sopivasti rajattu wikisosiologinen tutkimuskohde. Ensivilkaisun jälkeen voidaan todeta, että suomenkielinen Wikipedia näyttäisi olevan "sosiaalinen media, jonka toimintaa ohjaa sen oman käsityksen mukaan äärimmäinen liberalismi, kun taas todellisuudessa kyseinen tekijä on integratiivinen nationalismi". Tältä sivulta alkaa tuon pedian massiivinen ja kunnianhimoinen tutkimus.

Tutkimushypoteesit

Tutkimaan lähdettäessä on syytä esittää muutama hypoteesi, joita voidaan nostaa sitten esiin ja todistaa oikeiksi tai vääriksi tutkimuksen edetessä. Tässäpä näitä:

Ylläpitäjät ovat tärkeitä tekijöitä Wikipedian kehityksessä. He valvovat sen rakentumista.
  • Suomenkielisessä Wikipediassa käyttäjän Wikipediaan lisäämän tiedon laatu vaikuttaa vähän jos yhtään käyttäjän Wikipediassa saavuttamaan statukseen. Tärkeämpää osaa tässä näyttelevät tiedon esitystapa, artikkelien oikeaoppinen muotoilu ja tiedon lähteistys.
  • Käyttäjät, joiden muokkauksista useammat suuntautuvat keskustelusivuille kuin kaikilla käyttäjillä keskimäärin, saavat äänensä paremmin kuulumaan keskusteluissa ja äänestyksissä kuin muut olettaen, että heitä ei yleisen mielipiteen mukaan luonnehdita häiriköiksi tai vandaaleiksi.
  • Vandaaleille esitetyt törkeydet toisin kuin vandaalien esittämät törkeydet tai muihin käyttäjiin kohdistuneet törkeydet katsotaan läpi sormien eli käytäntöjä jätetään noudattamatta tässä kohtaa.
  • Suurin osa suomenkielisen Wikipedian keskustelusivuilla päivänsä viettävistä on narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsiviä ihmisparkoja, joiden "oikea elämä" on äärimmäisen ankeaa.
  • Ylläpitäjä on henkilö, joka kykenee mukauttamaan persoonansa käytäntöjen edellyttämään tilaan ja jonka todellinen luonto nousee pintaan hänen hermostuessaan.
  • Suomenkielisessä Wikipediassa ei ole yhtään korkeakoulututkinnon suorittanutta vakiokäyttäjää, joka olisi koulutuksensa edellyttämässä ammatissa.
  • Suomenkielistä Wikipediaa varjostaa sensuuri, joka johtuu sen käyttäjien tarpeesta näyttää olevansa jotakin ottamalla johtoaseman ja tekemällä hätiköidyn johtopäätöksen silloin, kun muu käyttäjistö ei ole poistosta täysin varma. Tämän perustana on heikko itsetunto, joka käskee olla ennemmin olematta mitään mieltä kuin olemaan väärässä.
  • Suomenkielistä Wikipediaa eivät ohjaa yhdessä luodut käytännöt ja pelisäännöt vaan käyttäjien mielikuvat toisistaan.
  • Suomenkielinen Wikipedia on merkittävä Suomen kansaa tyhmentävä voima.

Historia

Suomenkielisen Wikipedian historiaa tarkastellaan tällä sivulla.

Yhteisön rakenne

Suomenkielisen Wikipedian yhteisölliseen rakenteeseen perehdytään tällä sivulla.

Ideologiat

Suomenkielisen Wikipedian muokkausaatteita tarkastellaan tällä sivulla.

Hierarkia

Suomenkielisen Wikipedian valtarakennetta tarkastellaan tällä sivulla.