Hikiopisto:Entomologian alkeiskurssi

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hikiopisto-logo3.png

Hikiopisto-logo2.png

Toivottavasti nautit hikikurssistamme. Hikiopiston etusivulta voit etsiä lisää kursseja. Myös Hikiopisto-luokka on pullollaan tuikihyödyllistä oppimismateriaalia.



Tervetuloa entomologian alkeiskurssille (ENT-1). Heti aluksi pyydän kaikkia kieliaineiden opiskelijoita poistumaan luennolta: tämä ei ole Etymologia-1, vaan tosiaankin Entomologia-1. Kiitos.

Johdanto[muokkaa]

Entomologia on jalo tiede, joka tutkii hyönteisiä. Kuinka moni ei tiennyt tätä ennestään? No, olette siis jo nyt oppineet jotain, vaikka luentoa on takana alle minuutti. Tämän zoologian alaan kuuluvan tieteen nimi tulee kreikasta. Logia-pääte viittaa, kuten varmasti tiedätte, tutkimukseen, tietoon ja tieteeseen. Entomologian alkuosa puolestaan tulee sanasta ἔντομος, joka tarkoittaa osiin leikattua tai jaettua. Nyt kaduttaa hieman, että passitin ne etymologit jo pois, mutta selitän silti. Sanan alkuperästä on kaksi teoriaa. Kreikkalaiset keksivät tieteen ja tutkivat innokkaasti kaikkea ympärillään, jopa iljettäviä, ällöttäviä ja kaameita otuksia, kuten hyönteisiä. Eräs tapa, jolla olennon rakennetta voidaan selvittää, on leikkely. Leikellessään hyönteisiä kreikkalaiset huomasivat niiden vartalon selkeän jakaantumisen. Hyönteisten ruumis jakaantuu kolmeen osaan, ja jokainen osa on jaokkeinen. Toisen teorian mukaan kreikkalaiset ällöttävän hyönteisen kohdatessaan liiskasivat sen sandaalillaan, jolloin se (hyönteinen, ei jalkine) hajosi kappaleiksi. Itse pidän jälkimmäistä teoriaa uskottavampana ja luontevampana.

Miksi hyönteisiä sitten kannattaa tutkia? Nämä niveljalkaisten pääjaksoon kuuluvia pikku kuvotuksia tunnetaan yli miljoona eri lajia, mikä on yli kaksi kolmasosaa kaikista tuntemistamme eliölajeista. Lisäksi melko varmaa on, että toistaiseksi tieteelle tuntemattomia hyönteislajeja on moninkertainen määrä. Hyönteisiä on kaikkialla, ja ne vaikuttavat elämäämme lukemattomin eri tavoin, joista likipitäen kaikki ovat helvetin epämiellyttäviä. Kun sinut pistetään telttaretkellä täyteen paukamia, olet tekemisissä hyönteisten kanssa. Kun heräät yöllä käydäksesi vessassa ja astut pimeässä paljain jaloin sokeritoukkien päälle, olet tekemisissä hyönteisten kanssa. Kun kaamea kuoriainen suristaa kauluksestasi sisään, olet tekemisissä hyönteisten kanssa. Melkein aina, kun sattuu jotain inhottavaa, osallisena on hyönteisiä. Hyönteisiltä ei voi välttyä. Ne ovat kammottavia ja ne ovat aina keskuudessamme. Lisäksi tiedon kartuttaminen ja ymmärryksen laajentaminen ovat itsessään oikeutettuja pyrkimyksiä ja niin edelleen.

Miksi ja miten minusta sitten tuli entomologi? Nuorena miehenä inhosin hyönteisiä aivan kuin terveen ihmisen kuuluukin. Kaikki mahdolliset ötökät kuvottivat minua ja aiheuttivat inhon väristyksiä. Ajattelin, että perehtymällä hyönteisiin ja tutkimalla niitä lähemmin voittaisin inhoni, että tieto voittaisi kuvotuksen ja että oppisin arvostamaan näitä valtaisan monimuotoisuuden ilmentymiä hämmästyttävän erilaisine elintapoineen.

Olin väärässä.

Hyönteisten elintavat ovat kammottavia ja oksettavia. Minua ei juuri miellyttänyt tieto siitä, kuinka rukoilijasirkkanaaras syö koiraan pään parittelun aikana. Inhoani ei hillinnyt sen selvittäminen, että loispistiäiset munivat perhosentoukkien sisään ja että loisen toukat elävät perhosentoukan sisällä syöden sen hitaasti elävältä. Tieto siitä, että uusiselantilaisen wetan voi pakastaa ja että se herää sen jälkeen taas eloon kammottavana zombiötökkänä suoraan painajaisten ja mielipuolisten luojajumalten valtakunnasta, sai minut oksentamaan oppikirjojeni päälle. Kirjaimellisesti.

Hyönteisten lähempi tarkastelu ei juuri parantanut asiaa. Nämä otukset ovat poikkeuksetta vielä hirvittävämmän näköisiä lähikuvassa. Vihaan työtäni. Käydäänpä sitten asiaan.

Hyi saatana! Viekää se pois! POIS!!!

Hyönteisen määritelmä ja tuntomerkit[muokkaa]

Under construction.png Ynder Könstrykstsiön!
Tämä artikkeli on harvinaisen vaisu, koska se on keskeneräinen.
Palaa artikkelin pariin hieman myöhemmin ja saatat saada siitä jotain irti.

Kurssin pitäjä[muokkaa]

Insect-man-at-night.gif

FT Hjalmar Hjärnhammar on Hikiopiston zoofilian professori. Hän on Pohjois-Paimion arvostetuimpia hyönteistutkijoita ja on julkaissut entomologian alalta useita akateemisia ja populaareja teoksia. Niihin kuuluvat mm. Hyi helvetti, mikä tuo on?! Kansalaisen hyönteisopas, Karhunkolöysä, sudenkorento ja Pohjolan banaanikärpästen seksielämä. Hän pitää Hikiopistossa jatkuvaa entomologian alkeiskurssia ja on tavattavissa toimistossaan tiistaisin klo 6:50—7:05. Hänellä on puhelinnumero.