Hikinews:Ylin valtiojohto ei tunne Afganistanin sijaintia

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä sivu on osa Hikinews-palvelua.

25. lokakuuta 2009

Afganistan.

HELSINKI – Viime päivinä on vallinnut suurehko poliittinen hämmennys, kun tasavallan presidentti Tarja Halonen, pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ja ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) ovat antaneet julkisuudessa todellisuuteen ja toisiinsa nähden ristiriitaisia lausuntoja koskien Suomen Afganistan-rauhanturvaoperaatiota sekä Afganistanin sijaintia ja olemassaoloa. Egyptiin suuntautuneella valtiovierailullaan presidentti Halonen antoi lausunnon, jonka mukaan Suomi on ”sitoutunut kaikkien Afrikan kriisialueiden ja siten myös Afganistanin” turvallisuustilanteen vakauttamiseen ja humanitaariseen tukemiseen.

Ulkoministeri Stubb puolestaan toivoi haastattelussa alkuviikosta, että suomalaiset joukot olisivat mahdollisimman suureksi avuksi Afganistanin presidentinvaalin toisen kierroksen turvaamisessa, sillä ”Afganistanin kaltaisella trooppisella viidakkosaarella yksin luonnonoloista koituu merkittäviä haasteita.”

Pääministeri Vanhanen kiisti viikolla Afganistanin olemassaolon. ”Ei minun tietääkseni tuollaista maata ole, puhumattakaan siitä, että siellä olisi suomalaisia tai muitakaan eurooppalaisia joukkoja”, Vanhanen vastasi kysymykseen Suomen Afganistan-operaatiosta. Kun Vanhaselle myöhemmin selvitettiin, että Afganistanin islamilainen tasavalta on keskiaasialainen sisämaavaltio, hän puolustautui sanomalla, ettei ”voi mitenkään muistaa kaikkia valtioita, jotka joskus on jossain kokouksessa tullut mainittua”. ”Maailmassa on kuulkaa useita kymmeniä valtioita”, Vanhanen huomautti loukkaantuneena.

Puolustusministeri Jyri Häkämiehen (kok.) mukaan asiassa on vain tapahtunut ”pikkuruinen tietokatkos”, jonka takia suurin osa hallituksen jäsenistä ei ollut ennen viime viikkoa tietoisia Afganistan-nimisen valtion olemassaolosta tai tarkasta sijainnista. ”Ei tätä asiaa kannata nyt erikseen suurennella”, Häkämies toppuuttelee. ”Minunkin maantietoni on enimmäkseen Venäjää, Venäjää ja Venäjää.”

Katso myös[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]