Hikinews:Yle-huomautus: Kansallisteatterin Rikhard III on keskustavastaista vihapuhetta

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä sivu on osa Hikinews-palvelua.

4. joulukuuta 2016

Ratsu, ratsu, valtakunta hevosesta!

PASILA – Ylen uutistoimituksen päällikkö Atte Jääskeläinen on lähestynyt useita toimituksensa työntekijöitä huomauttaakseen näille, että Eräs Yleläinen on tulkinnut Kansallisteatterissa parhaillaan esitettävän Rikhard III -näytelmän keskustalaisvastaiseksi vihapuheeksi. Eräs Yleläinen on Jääskeläisen pitkäaikainen mielikuvitusystävä ja ikuinen keskustanuori, jonka näkemyksiä Jääskeläinen arvostaa niin syvästi, että jakaa yleensä välittömästi alaistensa kanssa hyvähenkisissä keskusteluissa.

Ylen kulttuuri- ja ajankohtaistoimituksessa on pidetty Jääskeläisen johdolla palavereja, joissa toimituspäällikkö on tuonut esille näkemyksensä Rikhard III:n loukkaavuudesta keskustalaista kansanryhmää kohtaan ja toivonut toimittajien vakavasti harkitsevan, ottavatko haastatteluun tai muihin Ylen sisältöihin näytelmäproduktion ohjaajaa, näyttelijöitä tai William Shakespearea.

Shakespearen 1590-luvulla kirjoittamassa tragediassa Gloucesterin herttua Rikhard juonii viekkaudella ja vääryydellä tiensä Englannin valtaistuimelle, jota hallitsee tyrannina kunnes menettää kruununsa hevosen puutteeseen. Jääskeläinen ei ole itse nähnyt näytelmää. Hän oli omien sanojensa mukaan keskustellut siitä muiden yleläisten, näiden joukossa Eräs Yleläinen, kanssa, ja heidän näkemyksensä oli se, että näytelmä oli luonteeltaan "osittain vihapuhetta". Jääskeläinen toivoi alaistensa ottavan tämän huomioon arvioidessaan, kuinka suositeltavaa Ylen on tehdä juttuja tästä Shakespearen tunnetuimpiin kuuluvan draaman produktiosta.

"On vaarana, että Yle nähdään osapuolena, jos otamme käsittelyyn ihmisiä, tahoja, teemoja, esineitä, instituutioita tai näkökulmia, jotka ovat jotenkin henkilöityneet keskustavastaisiksi, ja tässä näytelmässä on sellaisia elementtejä, kuten vihjaus siitä, että kepulaisilta loppuvat ratsut, jotka ovat olleet hyvin loukkaavia pääministerin laajempaa sukuheimoa kohtaan", Jääskeläinen perustelee toimintaansa räpyttäen silmiään 600 kertaa minuutissa. Hän on pääministeri Juha Sipilän (kesk) kanssa yhtä mieltä siitä, ettei pyrkinyt hermorauniomaisella toiminnallaan painostamaan ketään.

Aiempia historianäytelmiä[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]