Hikinews:Wikipedian lopettamispäätös

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä sivu on osa Hikinews-palvelua.

7. maaliskuuta 2007

Wikipedian sulkemispäätöksellä tarkoitetaan Helsingin käräjäoikeuden 1. maaliskuuta 2007 antamaa päätöstä internetissä toimivan tietosanakirjan, Wikipedian, sulkemiseksi 14. maaliskuuta 2007 mennessä. Syy päätökseen on sivulla Kuravelli esitetty eläinsuojelulain 1337 § 14. momentin vastainen kehotus nauttia merenelävää elintarvikkeeksi kelpaamattoman EU:n direktiivissä 0603-FI-31929-4118-B mainitun kuravellin kanssa. Alkuperäisruokia suojelevan direktiivin mukaan kyseistä merenelävää voi nauttia vain ruisleivän, snapsin tai uuden perunan kanssa. Sama direktiivi suojelee muun muassa kalakukkoa, fetaa ja kissakalaa, jotka tämän direktiivin mukaan saa nauttia vain veden kanssa.

Käräjäoikeus tuomitsi samalla ratkaisussaan viisi artikkelin kirjoittamiseen osallistunutta Wikipedian käyttäjää sakkorangaistukseen väärän tiedon levittämisestä. Yksi käyttäjä sai kaksikymmentä ja muut kymmenen päiväsakkoa. Käräjäoikeus viittasi perusteluissaan siihen, että kyseiset käyttäjät olivat osallistuneet aktiivisesti Wikipedian editoimiseen ja "osoittaneet huomattavaa yleissivistystä, joten he tiesivät tai heidän olisi pitänyt tietää, että kyseinen merenelävä on direktiivin piirissä". Jos päätös jää lainvoimaiseksi, siitä voi tulla tärkeä ennakkotapaus.

Wikimedia on valmistelemassa päätöksestä valitusta Helsingin hovioikeuteen. Koko suomenkielisen Wikipedian sisältö siirretään siksi aikaa maanpakoon Hikipediaan.

Lähteet[muokkaa]