Hikinews:Vihreät säästävät ympäristöä niukalla puheenjohtajakisalla

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä sivu on osa Hikinews-palvelua.

1. maaliskuuta 2009

TURKU – Vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Turussa puolue sai kokoon yhden ehdokkaan väistyvän puheenjohtajan Tarja Cronbergin seuraajaksi. Puheenjohtajaehdokas Anni Sinnemäki näkee ratkaisussa monia hyviä puolia. "Vastaehdokkaiden puute pienentää huomattavasti puheenjohtajuuskampanjan ekologista jalanjälkeä", Sinnemäki muistutti kokouksen jälkeen.

Vihreiden eduskuntaryhmästä ei löytynyt Sinnemäen lisäksi ketään, joka katsoisi soveltuvansa puolueen puheenjohtajaksi ja työministeriksi. Tätä voi dosentti Urmas Ali-Peelolan mukaan pitää huolestuttavana, sillä ministereiksi pääsevät Suvi Lindéninkin tasoiset ihmiset, ja SDP:n viimevuotisissa puheenjohtajavaaleissa jopa Johannes Koskinen kävi oman kampanjan. "Jos tosiaan on niin, ettei vihreissä ole edes sen luokan kykyjä, niin aion kahlita itseni mäntyyn", Ali-Peelola uhkaa.

Kansanedustaja Oras Tynkkynen harkitsi pyynnöstä ehdokkuutta, mutta katsoi itsensä kyvyttömäksi puheenjohtajan ja ministerin tehtävään. Pekka Haavistolla on liikaa puuhaa Sudanissa, jotta aikaa jäisi puheenjohtajuuksiin kotimaassa. Jyrki Kasvi ei ole kiinnostunut puheenjohtajan nuijasta, sillä hän pelkää sen vähentävän hänen mahdollisuuksiaan viettää yhteistä aikaa tietokoneensa kanssa. Koko vihreä eduskuntaryhmä on todennut itsensä epäpäteväksi, odottanut kauhulla Erkki Pulliaisen ilmoittautumista kisaan ja on hyvin helpottunut siitä, ettei sitä ole kuulunut. Viimeksi puheenjohtajakisaan ryhtymistä harkitsi virallisesti Ville Niinistö, joka kuitenkin Turun kokouksessa ilmoitti, ettei lähde ehdolle. Niinistö (V.) perusteli ratkaisuaan perhesyillä ja nimisekaannuksien välttämisellä.

"Eduskunnan puhemiehenä ja vuotta 2012 odottamassa on jo yksi Niinistö, enkä halua olla osaltani aiheuttamassa lisää sekaannuksia politiikan huipulla", Niinistö julisti. Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö on Ville Niinistön setä. Turussa Niinistö muistutti, että Vasemmistoliiton puheenjohtaja on Martti Korhonen, Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen ja sosialidemokraattien puoluesihteerikin joku Korhonen. "Sinnemäki sen sijaan on melko harvinainen nimi, joten katson parhaaksi jättää kisan väliin", Niinistö perusteli.

Seuraavaksi vihreiden on päätettävä, toteutetaanko puolueen yhden ehdokkaan puheenjohtajavaali suunnitelmien mukaisesti jäsenäänestyksenä, vai annetaanko vaaleissa ekologisista syistä vain yksi ääni.

Katso myös[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]