Hikinews:Tulivuori purkautuu Islannissa

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä sivu on osa Hikinews-palvelua.

20. huhtikuuta 2010


Päivitetty 24. huhtikuuta 2010

Euroopan ilmatila - Näin on taas luontoemo näyttänyt närhen munat meille maan matosille. Pienenksi tuntee ihmispolo itsensä mannerlaattojen rymistellessä pitkin pallon pintaa, aiheuttaen monenmoista riesaa ja mielipahaa. Ei riittänyt Haitin, Chilen tai Kiinan maanjäristykset, vaan piti vielä Keski-Atlantin mannerliitoksen käydä levottamaksi. Nimittäin, Islannin toiseksi vaikeimmin nimetty tulivuori Eyjatjaffavatkulli aloitti purkauksensa viime viikolla Suomen aikaa, tuprutellen vulkaanista mähmää aina ylempään ilmakehään asti. Ja kuin sattuman oikusta, koko Euroopan lentoliikennen sijaitsee juuri samoissa sfääreissä. Ilmamassojen mukana leijaillut pölypilvi on kääntynyt Euroopasta poispäin, ja purkaus on hiljentymässä. Ei tämän pidempään se luontoemo jaksanut meille niitä närhen munia näyttää.

Jos eurooppalaisten ilmailumatkailuharrastajien kannalta purkaus oli kiusallinen, Islannin kannalta katastrofi ajoittui katastrofaaliseen saumaan. Tuskin olisivat finanssikriisin runtelemien islantilaisten esi-isät saartaan mannerlaattojen saumaan pystyttäneet, jos olisivat osanneet ennakoida allaan muhivan tulivuoren tuprauttavan viimeisiäkin tuhkia jälkipolvien konkurssipesästä. Vaan myöhäistä on turskan itkeä, kun on saari taivaalla.

Tuliperäisten juttujen asiantuntijapiireissä pelätään nyt käynnissä olevan purkauksen enteilevän uutta, ainaskin sata kertaa ärhäkämpää purkausta. Jos kauhuskenaariot toteutuvat, voidaan lähiaikoina joutua perumaan sata kertaa enemmän lentoja ja sata kertaa enemmän ihmisiä jää jumiin ulkomaille. Siinä alkaa ulkomaat täyttyä.


Hikinews
Tämä uutisartikkeli sisältää Hikinewsin tarjoamaa ensikäden tietoa. Etsi keskustelusivulta mahdollisia lisätietoja.