Hikinews:Trump: Kaikki virkaanastujaisten yleisöennätyksen tunnustavat tervetulleita Yhdysvaltoihin

Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä sivu on osa Hikinews-palvelua.

30. tammikuuta 2017

WASHINGTON D.C. / ERBIL – Yhdysvaltain "presidentti" Donald Trump on täsmentänyt hallinnollista määräystään, joka on aiheuttanut sekaannusta maan ja koko maailman lentoliikenteessä sekä kerännyt runsaasti kriittisiä lausuntoja liittolaismailta. Viikonloppuna Yhdysvallat asetti kolmen kuukauden maahantulokiellon yhdentoista maan kansalaisille valmistelematta määräystä mitenkään tulli- ja rajavartiotoiminnasta vastaavan Kotimaan turvallisuuden viraston (Department of Homeland Security) kanssa. Määräyksen käsittämät valtiot ovat Irak, Iran, Jemen, Libya, Somalia, Sudan ja Syyria. Maahantulokielto voi aiheuttaa ongelmia myös vähintään kymmenille tuhansille kolmansien maiden – kuten Britannian, Kanadan, Suomen tai Saksan – kansalaisille, joilla on jonkin listalle päätyneen valtion kaksoiskansalaisuus.

Kieltolistaa perustellaan kansallisella turvallisuudella ja terrorismin torjunnalla, joskin listalta on jätetty pois esimerkiksi Afganistan, Pakistan, Egypti, Saudi-Arabia, Arabiemiirikuntien liitto ja Tunisia, joista lähtöisin olevat henkilöt ovat syyllistyneet terrorihyökkäyksiin ulkomailla. Trumpin hauptstrategi Stefan von Bannon kiistää silti epäilyt kieltolistan mielivaltaisuudesta. "Lista on laadittu hyvin tarkkaan sen mukaan, missä rusk, eh, tämän vyöhykkeen maista Trump-yhtiöillä ei ole taloudellisia intressejä; mistään hakuammunnasta ei siis ole kyse", von Bannon vakuuttaa ja lisää, että haastattelijoiden pitäisi tajuta pitää turpansa kiinni.

Hallinnolliset tuomarit määräsivät viikonloppuna viranomaisia keskeyttämään Trumpin hallinnollisen määräyksen tiettyjen yksityiskohtien toteuttamisen, ja kaoottisen viikonlopun jälkeen Trump itse täsmensi määräystä ilmoittamalla, että Yhdysvaltoihin päästetään kaikki, jotka ovat valmiita myöntämään, että hänen virkaanastujaisseremoniaansa 20.1.2017 seurasi paikan päällä historian suurin yleisö.

"Lupaan henkilökohtaisesti – ja lupaukseni ovat maailman parhaita ja arvostetuimpia, kaikki sanovat niin – että päästämme maahamme kaikki ulkomaalaiset, jotka sitoutuvat arvoihimme ja sanovat, että Donald J. Trumpin virkaanastujaisissa oli läsnä kaikkien aikojen suurin yleisö. Se oli todella valtavaa. Todella valtavaa."

"Mutta heidän täytyy todella tarkoittaa sitä. En halua mitään sellaista, että 'sanon uskovani yleisömäärän olleen blaa blaa blaa' – ei mitään sellaista. Ei etäännyttämistä, ei ehdollistamista, ei huijausta. Heidän täytyy todella tarkoittaa sitä. Ja minä kyllä huomaan, jos he eivät tarkoita, mitä sanovat – minä tiedän sen alan kaikki kikat. Kukaan ei tee sitä paremmin kuin minä."

Tiedotustilaisuutensa loput kymmenen minuuttia Trump käytti toistaiseksi tuntemattomasta syystä David Hasselhoffin sättimiseen.

Hikinewsin Erbilin lentokentällä Irakissa haastattelema ohjelmistoanalyytikko Ali Tayuntah, jonka lento Yhdysvaltoihin peruttiin Trumpin määräyksen vuoksi, pohtii presidentin uutta tarjousta. "Toisaalta se on houkutteleva tarjous, mutta en tiedä, olenko valmis siihen. Se on vain jotenkin niin käsittämättömän tyhmää. En usko, että voisin sanoa sen yleisön olleen historian suurin – se on vain niin naurettavaa", Tayuntah sanoo päätään pyöritellen. "Siis oikeastihan siellä oli ihan mukavasti yleisöä, miksi vääntää siitä tuollainen arvovaltakysymys? Äh, paska. Ei ole sen arvoista", Tayuntah päättää astellessaan ulos terminaalista.

Yhdysvaltain nimitystä odottava ulkoministeri Rex Tillerson twiittasi sunnuntai-iltana viestin "FML".

Lähteet[muokkaa]