Hikinews:Pudasjärveläinen Jukka, 17, luki kokonaisen kirjan

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä sivu on osa Hikinews-palvelua.

13. kesäkuuta 2019

PUDASJÄRVI, Suomi – Kirjat ja ennen kaikkea niiden lukeminen ovat puhuttaneet Suomessa kuluneina viikkoina, kun kävi ilmi, että Suomen MM-jääkiekkojoukkueen maalivahti on lukenut kirjoja. Kirjastonhoitajat ja äidinkielenopettajat ovat olleet ylen innoissaan siitä, että nuori ihminen jaksaa lukea satoja sivuja tekstiä. Hikinews tavoitti lukevan nuorison listan jatkoksi Pudasjärvellä lukiota käyvän Jukka Mukkosen, joka kertoo lukeneensa hiljattain kirjan kannesta kanteen.

– Tämä pitää tietysti vain osittain paikkansa: kirjan lopussa oli muutama tyhjä valkoinen sivu, jotka jätin lukematta, Jukka täsmentää.

Jukan mukaan ajatus kirjan lukemisesta heräsi, kun hän oli Pudasjärven kirjaston koneella kirjoittamassa Ylilaudalle. Tuolloin Jukan katse harhautui pitkiin kirjariveihin, joita kirjaston hyllyille oli säilötty.

– Ajattelin, että siinähän on melkoinen määrä kirjoja, jotka on ihan lukemista varten tehty. Sitten päätin, että perhana, nythän minä luen kirjan. Siemaisin rohkaisuryypyn energiajuomatölkistä ja hain hyllystä yhden, jonka sitten lainasin ja luin.

Jukan lukemassa kirjassa oli kaikkiaan 154 sivua, jos laskuista jätetään pois kirjan nimen ja julkaisutiedot ilmoittaneet esilehdet sekä kolme tyhjää sivua kirjan lopussa. Kirjan lukeminen kesti Jukalta kolme kuukautta ja neljä päivää. Jukan mukaan lukemista edesauttoi kirjan iso ja leveä fontti.

– Alussa ajattelin, että näh, ei tähän ehkä pysty. Sitten kuitenkin viehätyin sivujen kääntelyyn, jonka kirjan laadukas lankasidos teki helpoksi. Jossain viidennenkymmenennen sivun paikkeilla usko alkoi horjua ja aloin miettiä, että tällainen kirjahan on oikeastaan melko vanhanaikainen jäännös gutenbergilaisesta sivistysajattelusta ja muutenkin alkuperältään porvarillinen joutenoloajan täyte, Jukka kuvailee.

Kun sivuja oli tullut käännettyä jo noin 85, Jukan mieli kuitenkin muuttui, ja hän kertoo kokeneensa huikaisevan humanistisen elämyksen.

– Äkkiä sanat lakkasivat olemasta pelkkiä sanoja. Tajuntani täyttyi tästä silmieni editse virtaavasta tekstistä, johon ihmismieli oli halunnut kiteyttää jotain olennaista tästä maailmastamme ja elämästämme siellä. Minulle raottui näkymä jonkun minulle ennestään tuntemattoman ihmisen elontielle, vaikka toki tämä näkymä oli vain kapea ja sumea, voisi sanoa että pelkkiä hiekanjyviä tuon tien varrelta. Sitten ahdistuin ajatellessani kaikkea sitä painetun sanan määrää, jonka keskellä elämme: yksittäinen ihmiselämä ei koskaan riitä kaiken tiedon, edes kaikista olennaisimman, omaksumiseen, ja se jos mikä on tuskallinen ajatus – puhumattakaan kaikesta tästä kulttuurisesta pääomasta, tunteista, elämyksistä...

Päällisin puolin kokemus oli Jukan mielestä positiivinen.

– Ei kai siinä, tulipa tämäkin koettua. En mä varmaan enää koskaan mitään kirjaa lue. Aika homoa touhua noin kaiken kaikkiaan. :DDD

Äidinkielenopettajien keskusliiton puheenjohtaja Nitta-Maaria Natkunen kertoo olevansa iloinen nuorten lukubuumista.

– Kirjojen lukeminen ruokkii paitsi mielikuvitusta, keskittymistä ja verbaalisia taitoja myös solidaarisuutta, empatiakykykä ja menkää jo helvettiin, mä en vaan jaksa enää kommentoida tämmösiä. Tajuatteko te millasta tää on? Natkunen kommentoi Hikinewsille.

Lähteet